Hoewel Windows 10 versie 1803 nog bomvol vervelende bugs zit, heeft Microsoft tot verbijstering van velen deze upgrade vorige week al stilletjes tot business ready verklaard.
Normaal gesproken duurde het altijd ongeveer een maand of vier voordat een Windows-versie als zijnde klaar voor het bedrijfsleven werd vrijgegeven. Een logische gang van zaken, want initieel bevatten upgrades van het besturingssysteem nogal wat bugs en andere onvolkomenheden. Dat was zéker het geval bij versie 1803, dat zelfs nog wekenlang werd uitgesteld vanwege een vastloper na implementeren van de upgrade op een groot aantal systemen. Dat Microsoft nu dan ook out of the blue na net iets meer dan een maand business ready heeft verklaard doet vele professionals de wenkbrauwen fronsen. Want een ieder die Windows 10 professioneel gebruikt weet dat dit predicaat nog lang niet verdiend is. Het lijkt er echter op dat Microsoft ongelooflijke haast heeft om zoveel mogelijk upgrades- en updates achter elkaar uit te rollen de laatste tijd. Het waarom daarvan is volkomen onduidelijk.
Meer kritiek
Als zelfs een bekende Microsoft-fan en journalist als de gelouterde Ed Bott openlijk zijn twijfels uit over de update- en upgradepraktijken van Microsoft moet er iets mis zijn zou je zeggen. De business ready-verklaring van de softwarereus past in het rijtje beslissingen waarvoor eigenlijk geen logische verklaring te vinden is. Heeft het te maken met de druk die Microsoft zichzelf heeft opgelegd door minstens twee grote upgrades annex herinstallaties van Windows 10 per jaar te beloven? Die vorm van zelfkastijding ging in april al helemaal mis toen de 1803-upgrade op heel veel systemen grote vastlopers veroorzaakte. De upgrade werd razendsnel teruggetrokken en pas op de laatste dag van april opnieuw uitgerold. Het beestje moest die maand de deur nog uit namelijk. Immers: het was het in alle officiële communicatie reeds de april-update genoemd. Ook die her-upgrade leverde overigens geen vlekkeloze upgraderonde op voor veel gebruikers, maar dat zijn we inmiddels wel een beetje gewend.
Pro-gebruikers ook meer onder druk
Waarom Microsoft zijn Windowsgebruikers steeds meer negeert blijft gissen. In het begin werden de thuisgebruikers als een soort van proefkonijnen gebruikt. In Windows 10 Home was en is immers geen enkele uitstelmogelijkheid voor upgrades en updates. Op zich is dat al een vreemde gang van zaken, maar oké. Inmiddels worden ook meer zakelijke gebruikers flink onder druk gezet. Het kost namelijk steeds meer moeite om ook in de Pro-versie van Windows 10 geforceerde upgrades tegen te houden. Het gebeurt ook net iets te vaak dat zelfs na kiezen voor de zakelijke upgradecyclus – verwarrend genoeg tegenwoordig Semi Annual geheten – toch ineens op een totaal onverwacht moment een upgrade ongewenst wordt geïnstalleerd. De klachten over die praktijk nemen hand over hand toe. We schreven al eerder over hoe Pro-gebruikers upgrades uit kunnen stellen, maar 100% garantie biedt die methode inmiddels helaas ook niet meer. Nu zomaar ineens een upgrade na net iets meer dan een maand business ready wordt verklaard is het bovendien zaak om ook het aantal uitsteldagen flink op te hogen.
Einde Windows in aantocht?
Microsoft lijkt dus een ongelooflijke haast te hebben met het uitrollen van upgrades en updates. Daarbij lijkt de kwaliteitscontrole het onderspit te delven. Het is vooral de lekken dichten die net iets te vaak opduiken. Je kunt je voorzichtig aan zelfs af gaan vragen of Microsoft nog echt toekomst ziet in Windows. Die twijfel is in dit artikel onder de pakkende kop ‘In 2018, Windows died at home and nobody cared’ mooi verwoord. De strekking van het verhaal is dat Microsoft Windows voor thuisgebruikers eigenlijk min of meer heeft opgegeven. Voor grote bedrijven (‘enterprises’) zit er nog wel wat rek in de zaak. De kans is echter groot dat het daar over een jaar of tien ook over is met de hegemonie van dit besturingssysteem. De erfenis uit het verleden die Windows nog altijd diep in het inwendige met zich meesleept begint ook z’n tol te eisen. Al met al beginnen steeds meer kenners zich door dit soort signalen ‘zorgen’ te maken over de toekomst van Windows (10).
Medelijden niet nodig
Nu hoef je zelfs als je een Microsoft-fan bent zeker geen medelijden te hebben met ze. Het bedrijf genereert steeds meer (en vooral) inkomsten uit ‘de cloud’. En dan natuurlijk vooral via de services en diensten die het daarin- en voor aanbiedt. Ook Office (365) is een kip met gouden eieren. Windows is dat inmiddels veel minder. Sterker nog: het zou zo maar eens kunnen zijn dat dit meer een last dan een lust aan het worden is. Het is dan ook niet vreemd dat Microsoft steeds meer software aan het ontwikkelen is voor andere platformen, processoren en meer dan waar het zich traditioneel op richtte.
Lichtgewicht
Langzamerhand moeten we ons gaan beseffen dat de toekomst niet aan zware lokale besturingssystemen is, maar aan lichtgewicht ‘vensters’ op de wereld. In de vorm van een tablet, Chromebook, slimme tv of wat dan ook. Alleen professionals zullen nog een zwaardere ‘pc’ thuis hebben staan, al zal de rol daarvan ook gaan wijzigen. Mede daarom is het eigenlijk wel raar – en misschien ook wel tekenend – dat Microsoft nu ook de zakelijke gebruikers onder druk begint te zetten. het zou een manier kunnen zijn om gebruikers Windows 10 langzaam aan een beetje beu te maken. Klinkt natuurlijk erg onlogisch, maar het ís een optie. Het kan ook zo zijn dat we inmiddels gewend zijn aan die lichtgewicht systemen en Windows 10 als log en onhandelbaar ervaren natuurlijk…
Chaos?
Een mogelijkheid is verder dat er intern een chaos heerst bij Microsoft. Naar de buitenwereld toe lijkt dat soms wel zo te zijn. De helpdesk in India is een tekenend voorbeeld. En een steeds weer terugkerend punt van klachten bij soms woedende gebruikers. Echt hulp wordt er meestal niet gegeven namelijk, op een paar standaardtips na. Ook het uitrollen van updates, het vaak weer updaten van updates of het terugtrekken van een update zijn ook veelzeggend. Dat zou gewoon niet mogen gebeuren. Punt.
Geen communicatie
Vroeger, toen de updatefrequentie lager lag, gebeurde dat immers ook veel minder, slechts bij hoge uitzondering. Verder is het stilzwijgen van Microsoft erg opvallend. Problemen met updates en upgrades worden niet of slechts zeer summier aan de buitenwereld verklaard. Ook de pers – nationaal en internationaal – krijgt eigenlijk niet tot nauwelijks meer antwoord op (al dan niet kritische) vragen. Dat was in het verleden wel heel anders geregeld. Al met al doemt een beeld op van een meer en meer gesloten bedrijf dat vooral z’n eigen visie lijkt te willen doordrukken. Hoe lang dat nog goed blijft gaan is afwachten.
Meer weten over Windows 10, overstappen, updaten en upgraden enzovoorts? Lees dan Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaar eens.
Lees hier meer berichten over Windows 10 updates en upgrades.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Wat erg toch dat er bij Microsoft zo’n 17.000 sukkelaars werken.