Binnenkort een bibliotheekfunctie in Luminar

Als ik van Lightroom twee modules moet kiezen die essentieel zijn voor het gebruik zijn dat natuurlijk Bibliotheek en Ontwikkelen. Dat zijn de onderdelen waar je niet buiten kunt. Bij de Alternatieven voor Lightroom ontbreekt die Bibliotheekfunctie veelal. Bij Luminar gaat daar verandering in komen. Binnen enkele weken komt er – voor de huidige gebruikers van Luminar – een DAM, een Digital Asset Management-functie. Een Bibliotheekfunctie in Luminar.

Borstklopperij

Bij Skylum, de makers van Luminar, kloppen ze zich alvast op de borst over hun DAM. Ze ‘bouwen het snelste DAM-systeem in de wereld’. Ze kopiëren daarbij niet hoe de concurrentie het heeft gedaan, bij Skylum gaan ze het wiel opnieuw uitvinden. Dat klinkt goed, je moet natuurlijk afwachten hoe goed, hoe snel en hoe slim die DAM wordt. Wat doe je in de Bibliotheek van Lightroom? Heel veel, het is niet voor niets een heel stevig hoofdstuk in Bewuster en Beter werken met Lightroom Classic CC. Inclusief het onderdeel Importeren in Lightroom worden er bijna 100 pagina’s aan besteed.

De Bibliotheek in Lightroom

Je kunt dus veel doen met die bibliotheek. Sorteren, je foto’s van sterren, kleuren enzovoort voorzien. Trefwoorden toevoegen, Verzamelingen en Slimme verzamelingen maken, publiceren naar allerlei diensten zoals Instagram, Flickr. De Bibliotheek is fantastisch doorzoekbaar doordat de metagegevens van de foto’s doorzoekbaar zijn. Je kunt zoeken op gebruikte camera, lens, ISO-waarde, bestandsformaat, lensopening, locatie en nog veel meer. Ja, die Bibliotheekmogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Wat ervan in de DAM belandt bij Luminar? Daar is op dit moment geen duidelijkheid over.

Geniet van je foto’s!

Bibliotheekfunctie in Luminar
Prototype van de DAM.

In een post op hun blog vertellen ze hoe ze het zien. Luminar wil in ieder geval een heldere interface. Geen dingen die je toch niet gebruikt. Eenvoudige dingen moeten eenvoudig blijven. Ze willen de snelste zijn. We also want to make sure that with Luminar, it will be fast, fun and easy to browse, rate, edit, share, and enjoy your pictures. That’s it. Het moet iets worden als de Apple TV afstandsbediening die maar 3 knoppen heeft, in tegenstelling tot een gewone TV-afstandsbediening die er misschien wel 60 heeft.

Bibliotheekfunctie in Luminar
Prototype van de DAM.

Nu kopen?

Wat het gaat worden? Dat weten we pas als de beta verschijnt. Binnen enkele weken dus. Als je nu al gebruiker bent van Luminar krijg je die beta vanzelf. Luminar gaat wel wat duurder worden, maar volgens Skylum nog steeds betaalbaar. Staat de manier van werken met Luminar je aan, dan is het misschien nu tijd om het aan te schaffen. Je kunt het natuurlijk ook nog even aanzien. ‘Betaalbaar’ zal – neem ik aan – nog steeds onder de 100 euro zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.