Content Aware Fill is een van de ‘magische’ mogelijkheden van Photoshop. Zeker bij panorama’s bewijst het me vaak heel veel diensten. Nu ja, natuurlijk ook vaak weer niet: met wolkenluchten kan Content Aware Fill prima uit de voeten, maar met onderdelen met veel duidelijke details lijkt het vaak nergens op. Nu komt er een nieuwe versie van Photoshop CC met Content Aware Crop… Handig of niet?
Photoshop CC 2015 heeft al een tijdje de mogelijkheid om, nadat een panorama uit verschillende foto’s is samengesteld, de witte plekken rondom in te vullen. Content Aware Fill Transparant Areas heet dat. De lucht bovenaan ziet er meestal goed uit, maar wat er onderaan gebeurt is vaak niet om aan te zien. Het vullen van die transparante delen klinkt mooi, maar in de praktijk doe ik die invulling liever handmatig.


Content Aware Crop
In een komende versie van Photoshop CC – Photoshop CC 2016? – kom er nu ook Content Aware Crop. Dat lijkt in eerste instantie ook handig: je roteert een foto om de horizon recht te zetten, waardoor er aan alle kanten delen van het beeld wegvallen. Je kunt het ook anders zien: door het roteren komen er witte stukken bij. Die kun je nu automatisch invullen met Content Aware Crop. Handig? Dat ligt aan de foto. Kijk zelf maar in de Youtube-video hieronder:
Op het Adobe Photoshopblog wisselen de reacties tussen This is Great en You can do exactly the same with CC2015, it just needs a few more clicks. Het wordt natuurlijk steeds moeilijker om spectaculaire nieuwe dingen in Photoshop te stoppen. Dit voelt een beetje als een opgewarmd prakje. Wat vind jij? Is het een nuttige aanvulling of is er eigenlijk niets nieuws onder de zon?
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
De beste content aware crop doe je natuurlijk wanneer je de foto maakt.
Die “nieuwe” optie kan handig zijn, het scheelt misschien een paar klikken, maar het is niet iets echt nieuws.