blokkeer alternatieve app stores

Blokkeer alternatieve app stores op je iPhone

Handig: blokkeer alternatieve app stores op je iPhone en zorg daarmee voor een extra laag veiligheid. Want het klinkt zo mooi, spullen buiten de officiële Apple App Store downloaden, maar er zitten flink wat risico’s op diverse vlakken aan.

De EU heeft Apple verplicht alternatieve app stores toe te laten, en die eis is doorgevoerd in het net verschenen iOS 17.4. Dat klinkt wellicht als een nobel streven, maar lijkt vooral ingegeven door een stevig lobbyleger van concurrerende bedrijven. En app-makers die vinden dat Apple te veel geld inhoudt (de befaamde 30%) op aankopen. Daarbij gemakshalve even vergetend dat ditzelfde Apple hun apps host, er reclame voor maakt, en ze checkt op veiligheidslekken.

Inmiddels zijn de programmeurs daar ook achter, want het is wéér niet goed: het blijkt dat de alternatieve app stores verhoudingsgewijs nog duurder uitpakken. Bovendien moet je dan als programmeur ook nog eens zelf je potentiële klanten benaderen om ze geïnteresseerd te maken. En als die klant dan wellicht wil, moet je ze vervolgens overhalen om een alternatieve app store te installeren. En daar dan ook nog eens van de aangeboden en mogelijk niet-gegarandeerde betalingsregelingen gebruik te maken.

Scammers’ Paradise

Bovendien worden alternatieve app stores wellicht de natte droom voor scammers. Grote kans dat – ondanks alle beloften – andere dan de officiële stores minder of tenminste minder snel gecontroleerd worden op rotte apps. Een klein tijdvenster is alles wat een scammer nodig heeft om slachtoffers te maken. Stuur een link naar een alternatieve app store, laat het slachtoffer die installeren en link dan naar een malafide app. Kan heel snel geregeld worden.

Wég met die alternatieven!

Gelukkig blijkt het hele concept van alternatieve app stores ook uitschakelbaar! De optie daarvoor zit dan wel weer op een wat vreemde plek en redelijk diep verstopt. Maar het kan. En wel als volgt:

  1. Start de app Instellingen en tik daarin op Schermtijd.
  2. Tik op Beperkingen en zet in het nieuw geopende paneel de schakelaar achter Beperkingen aan (als dat wellicht al niet het geval was).
  3. Tik op Installaties en aankopen van apps en daarna op Appmarktplaatsen. Tik op Sta niet toe.
  4. Tik een paar keer op terug (<) en tot je weer in de hoofdlijst van Instellingen terug bent
  5. Het is aanbevelenswaardig even te checken of de gewenste instelling correct bewaard is door nog weer even een kijkje te nemen onder Installaties en aankopen van apps.
blokkeer alternatieve app stores
En zo loop je geen risico meer op het al dan niet per ongeluk installeren van een alternatieve app store en apps daaruit.

⚠️ Niet delen
Als je ook een iPad op je zelfde Apple Account hebt geactiveerd (of een oudere iPhone die nog geen iOS 17.4 draait), dan is het zaak om in Instellingen onder Schermtijd de schakelaar Deel op alle apparaten (helemaal onderaan) op uit te zetten. We ontdekten dat als we dat niet deden, de optie om de alternatieve app stores te blokkeren steeds weer werd gedeactiveerd. Mogelijk omdat die specifieke optie niet op iPad’s en iOS-versies voor 17.4 beschikbaar is. Kortom: regel deze instelling per iPhone in huis.

Vanaf nu kun je geen alternatieve app stores meer installeren. Wil je dit regelen op de iPhone van bijvoorbeeld je kind, dan is het niet onverstandig om een pincode in te stellen die ingevoerd moet worden alvorens je instellingen onder Schermtijd mag wijzigen. Dat kan met de link Vergrendel instellingen voor schermtijd.

Zo word je een iPhone-pro

Zo word je een iPhone-pro

Je iPhone is een technisch hoogstandje… maar zeg nu eerlijk: haal je wel alles eruit wat erin zit? Natuurlijk: foto’s en video’s maken, bellen, whatsappen en spelletjes spelen doen we bijna allemaal. Plus een beetje surfen op internet en wellicht je e-mail en agenda bijhouden. Maar dit schitterende apparaat kan zo veel meer! Niet alleen zijn er veel – vaak verborgen – apps beschikbaar die nuttig, leerzaam of onderhoudend zijn, maar de apps die je regelmatig gebruikt – zoals bijvoorbeeld Mail, Safari en zelfs Instellingen! – bieden vaak ook zeer handige, tijdbesparende of gewoon leuke opties waardoor je (veel) meer uit je kostbare bezit haalt. Daarnaast biedt het besturingssysteem zelf talloze functies die je ongetwijfeld zelden of nooit gebruikt, maar die het werken met de hardware aanzienlijk vereenvoudigen of leuker maken.

Het boek Zo word je een iPhone-pro is bedoeld voor iedereen met een iPhone die daar (bijna) dagelijks mee in de weer is. Heb je het gevoel dat zaken efficiënter, sneller of gemakkelijker kunnen? Dan is het goed om te weten dat dat bijna altijd het geval is. Met de talloze tips, wetenswaardigheden en verborgen pareltjes leer je écht het meeste uit je iPhone te halen en er meer plezier aan te beleven.

  • Het enige Nederlandstalige boek dat diep ingaat op de verborgen mogelijkheden van de iPhone
  • Met de tips uit dit boek beleef je meer plezier aan je dure investering en haal je er veel meer uit dan je voor mogelijk hield
  • Samengesteld in samenwerking met de ervaren experts van iCulture


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.