Bob Timroff: ‘macOS Sierra is volgens mij de opmaat naar Systeem 11…’

Tijdens het interview met Bob Timroff, auteur van Ontdek macOS Sierra, vroegen we ook wat er nu eigenlijk nieuw was in macOS. Niet zoveel toch, dachten we, maar hij noemde de ene na de andere vernieuwing. Continuity, Siri, vernieuwingen in de Foto’s app… Lees alles over die vernieuwingen in Sierra in dit onderdeel van het interview. Lees het eerste deel van het interview met Bob HIER.

Wat is er eigenlijk nieuw in Sierra? Ik heb het geïnstalleerd en merkte eigenlijk weinig…
Bob Timroff: ‘Bij een systeem dat ze elk jaar vernieuwen verwacht je altijd dat het helemaal anders wordt, maar volgens mij is dit allemaal de opmaat naar Systeem 11. Dat denk ik in ieder geval. Veel mensen zeggen dat iOS en macOS steeds dichter bij elkaar komen. Dat gaat volgens mij pas echt gebeuren in systeem 11, of hoe dat ook gaat heten. Daar zullen die twee volkomen geïntegreerd zijn. Je hebt nu al Continuity, een te gek onderdeel van beide systemen. Continuity is een set opties om op je ene apparaat wat te beginnen en daarmee door te gaan op een ander apparaat. Ik kan mijn telefoon bijvoorbeeld ook opnemen met mijn iPad. Je hebt dankzij Continuity een universeel clipboard. Ik kopieer iets op mijn telefoon en ik wil het plakken in een document op mijn Mac. Op je Mac doe je plak en de gekopieerde informatie is er vanuit je iPhone! Een plaatje of tekst, het werkt gewoon. Sommige dingen, zoals iets kopiëren op je Mac en het willen gebruiken op je iPad of iPhone, werkt niet altijd. Net als AirDrop, ook heel handig, als het werkt… In macOS 11 verwacht ik dat dat soort dingen veel smoother zullen lopen.’

Bureaublad delen

BT: ‘Maar je vroeg wat er nieuw was in Sierra. Je kunt je bureaublad en documenten makkelijk delen in de cloud. Je zet die optie aan in de voorkeuren en vanaf dat moment kun je op je telefoon even snel bij de bestanden die je op je bureaublad hebt gezet en bij alle documenten die je hebt bewaard in de map Documenten. In feite kun je overal bij je werk. Je hebt in Sierra picture-in-picture, waarmee je video’s kunt kijken, die bovenop je andere documenten of applicaties blijven liggen. Je kunt dat venstertje met die video een beetje schalen en verplaatsen. Het is bijvoorbeeld heel handig als je een tutorial volgt, dan kun je én kijken naar het tutorialfilmpje en het ook meteen nadoen in de applicatie waar het overgaat. Je hoeft niet de hele tijd tussen de video en de applicatie te switchen. Je kunt in Sierra notities delen en samen aan notities werken. In de applicaties van iWorks kun je nu ook samenwerken aan documenten.’

Siri

BT: ‘En je hebt Siri, dat was ik bijna vergeten. Siri bij Sierra is geen rechtstreekse kopie van Siri op je telefoon, waar je haar van alles kunt vragen. Een zoekactie van Siri in Sierra kun je op de Mac pinnen in je berichtencentrum. Stel dat ik heb gevraagd: hoe heeft Ajax gespeeld vandaag? Dat kan ik die vraag pinnen en dan wordt elke zondag het antwoord ververst. Dat blijft Siri voor je bijhouden. Daarmee kun je je eigen widgets maken. Ik maak bijvoorbeeld graag pasta. Dus ik zoek naar pastarecepten. Dan bewaar ik dat en daardoor worden die recepten ververst. Ik zie dankzij Siri telkens nieuwe recepten. Als je Siri vraagt: zoek afbeeldingen van vissen, en als je die vraag in het berichtencentrum bewaart, worden de plaatjes de hele tijd ververst. Siri kan lokaal ook dingen voor je zoeken. Zoek de laatste PDF-bestanden!

Bob Timroff in de Haagse Apple Store.
Bob Timroff in de Haagse Apple Store.

Foto’s

BT: ‘De applicatie Foto’s is ook veranderd. Foto’s werkt in Sierra je hele fotoverzameling door. Foto’s ziet bijvoorbeeld dat iets in je foto een berg is, of een huis of een kat en Foto’s blijft dat de hele tijd doen. Als je dan aan Siri vraagt: zoek alle foto’s van katten dan komen al die kattenfoto’s uit je eigen fotoverzameling te voorschijn. Foto’s doet dat lokaal en dat vind ik qua privacy een goede keuze van Apple. Ik heb op mijn telefoon nu 5500 foto’s staan, maar dat zijn eigenlijk alleen de thumbnails. Ik heb geen highres foto op mijn telefoon staan. Die staan allemaal op iCloud. Als ik een highres foto nodig heb, wordt die gedownload en na verloop van tijd heb ik weer alleen de thumbnail over. Daardoor blijft mijn telefoon redelijk leeg. Met podcasts werkt het ook zo. Ik heb ze wel allemaal bij me, maar ze staan er niet echt op. Nog iets leuk nieuws bij Foto’s: Memories, wat vertaald is als Aandenken, wat een beetje klinkt alsof er iemand dood is. Dat komt doordat het onderwerp Herinneringen er al inzit. Memories zoekt door al je foto’s en ziet verbanden tussen foto’s en maakt van een stel foto’s een Aandenken. Soms is zo’n Aandenken heel erg leuk en verrassend, soms slaat het nergens op. Foto’s is echt een prettige applicatie geworden. De bewerkingen zijn non-destructief; als ik niet hoef te retoucheren doe ik alles in Foto’s.’

Optimaliseer opslag

BT: ‘Je hebt op je Mac iets vergelijkbaars zoals met de opslag van je foto’s op je telefoon. Op de Mac kun je zeggen: Optimaliseer opslag. Dan kijkt Sierra naar bestanden die je al heel lang niet meer hebt gebruikt en die bestanden gooit ie naar iCloud. Ik heb 200 gig opslag op iCloud. Dat kost me 3 euro per maand, 36 euro per jaar, dat vind ik een prettig idee. De bestanden die Sierra in iCloud heeft gezet zijn wel beschikbaar, je moet natuurlijk wel een internetverbinding hebben om over die bestanden te kunnen beschikken. Je moet je dat wel realiseren als je die optie aanzet. Je moet ook altijd een TimeMachine backup maken voor als het eventueel mis gaat. Nog één ding: voor mensen die het idee hebben als ze iets in de prullenbak hebben gestopt dat het dan ook weg is, is er nu een optie die je bestanden na dertig dagen automatisch echt weggooit. Elk bestand dat langer dan dertig dagen in de prullenbak zit wordt weggegooid. Een beetje een instelling voor dummies. Het gebeurt echt dat mensen zich verbaasd afvragen waarom hun harde schijf zo vol is en dan blijkt de hele prullenmand vol te zitten…’


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.