The Blue Brain Project moet uiteindelijk leiden tot digitale menselijke hersens

Breinbreker: een setje virtuele hersens

In Zwitserland wordt onder de naam Blue Brain Project hard gesleuteld aan een digitaal brein. Ofwel: hersens samengevat in een computerprogramma.

Dat kunstmatige intelligentie (AI) op een dag net zo slim zal worden als wij mensen staat eigenlijk buiten kijf. Sterker nog: waarschijnlijk zal AI onze intelligentie uiteindelijk overtreffen. Hoe lang dat nog gaat duren is afwachten. Her en der wordt natuurlijk volop geëxperimenteerd met computerintelligentie. In ons dagelijks leven vinden we daar steeds meer voorbeelden van terug. Maar eigenlijk is de huidige generatie AI kinderspel bij wat ons staat te wachten. In Zwitserland zijn onderzoekers bezig met het bouwen van virtuele hersens. Het Blue Brain Project moet in eerste instantie een setje virtuele hersens met de intelligentie van een knaagdier opleveren. Uiteindelijk moet het geheel doorgroeien naar de capaciteit van een menselijk brein.

Ziekten

Het Blue Brain Project is niet primair bedoeld voor het creëren van kunstmatige intelligentie. De insteek is om meer te leren over het gedrag van hersens. Zodat bijvoorbeeld ziekten in de bovenkamer beter begrepen en behandeld kunnen worden.  Maar tegelijkertijd wordt ook wel degelijk onderzoek gedaan naar zaken als ‘neurorobotics’ en ‘neuromorphic computing’. Deze laatste term behelst het nabootsen van onderdelen van het zenuwstelsel.

Kwestie van tijd

Je snapt dat dergelijke experimenten uiteindelijk tot bijvoorbeeld robots kunnen leiden die over een vorm van zelfbewustzijn beschikken en in staat zijn tot zelfstandig denken. Het lijkt nu nog allemaal een ver-van-mijn-bed-show, maar zoals vaak met dit soort gloednieuwe technologieën kan er zomaar ineens een doorbraak komen. Of het duurt nog een hele tijd. Punt is echter dat computers steeds capabeler worden en het correct simuleren van hersens nog ‘slechts’ een kwestie van capaciteit en verwerkingssnelheid lijkt. Ook nieuwe ontwikkelingen op het vlak van kwantumcomputers zorgen voor nieuwe mogelijkheden.

Gevaarlijk?

Wetenschappers als de welbekende Stephen Hawking spreken regelmatig hun zorgen uit over kunstmatige intelligentie. En wellicht met enige reden, want de kans bestaat natuurlijk dat al te slimme apparaten de baas over ons willen spelen. Is een kunstmatig brein eenmaal opgestart, dan zou het zomaar moeilijk te temmen kunnen zijn. Niet erg als het een vredelievend exemplaar is, uitermate vervelend als het de wereld voor zichzelf wil hebben. Enerzijds gevaarlijke materie dus, anderzijds zonder meer fascinerend. Wat jij thuis gaat merken van al dit soort onderzoeken zijn steeds slimmer wordende gadgets en bijvoorbeeld meedenkende huishoudelijke apparatuur. En natuurlijk zal de beoogde zelfrijdende auto ook stevig profiteren van AI. De kans dat we daar in de toekomst nog heel veel van gaan horen – zowel positief als negatief’ staat dan ook buiten kijf.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.