caleidoscoop tekenen

Caleidoscoop tekenen met Amaziograph

Soms kom je van die aparte apps tegen. Zoals in dit geval Amaziograph, beschikbaar voor iOS, Android en Windows. Caleidoscoop tekenen pur sang! We kijken naar de iOS-versie.

Amaziograph is een teken-app als geen andere. Het werkt op basis van spiegelende patronen. Ofwel: teken iets in een segment en afhankelijk van de gekozen settings wordt dat herhaald en gespiegeld in andere segmenten. Het effect is nog ‘t best te vergelijken met de aloude en altijd aardig blijvende caleidoscoop. Maar dan in digitale vorm en volledige controle biedend over het patroon dat u te zien krijgt. De werking van Amaziograph is simpel: kies in het startscherm een van de beschikbare ‘spiegelsjablonen’. Ook de resolutie tot en met 4K (in vierkante vorm 4096 x 4096 pixels) is naar wens instelbaar. Vervolgens kan de tekenpret beginnen. Teken iets in een van de segmenten en je ziet wat er gebeurt.

Spiegelen maar!

Om precies te kunnen ‘caleidoscoop tekenen’ is het ‘t beste om in te zoomen op het deel waar je aan het werk bent. Dat maakt een nauwkeurige controle over het tekenwerk mogelijk. Het wordt allemaal wat complex als je een lijn over een spiegellijn heen trekt. Al heel snel ontstaan dan verrassend complexe en tegelijkertijd symmetrische patronen. Om het allemaal nog mooier te maken ondersteunt Amaziograph ook lagen. Daarmee hou je nauwkeurig controle over zelfs de meest ingewikkelde tekeningen. Op de site van Amaziographde site van Amaziograph zijn voorbeelden te zien.

caleidoscoop tekenen
Hoewel relatief simpel in gebruik, maak je met Amaziograph al snel heel complexe figuren

PNG

Een afbeelding exporteer je naar de filmrol door op de deelknop rechtsboven te tikken. Het is handig om de schakelaar Include transparancy aan te zetten (zelfs als je die niet hebt aangebracht in jouw creatie). Alleen dan wordt namelijk in verliesvrij .png-formaat bewaard. Laat je de transparantie-schakelaar uit, dan wordt je tekening als .jpg bewaard. Daarbij ontstaat altijd wat verlies vanwege compressie. Wil je een tekening later nog weer in een ander tekenprogramma bewerken, dan is verliesvrij bewaren een beter idee. Tot slot geldt dat Amaziograph ook (bijna bij uitstek) geschikt is om achtergrond(tegels) te maken. Voor bijvoorbeeld een bureaublad. En wil je helemaal los gaan, dan zou je kunnen overwegen je psychedelische eindresultaat op grootformaat als behang af te laten drukken. Hoe dan ook, dat caleidoscoop tekenen met deze app is in ieder geval verdraaid leuk en ook wel wat verslavend. En aan een bedrag van €1,09 (iOS) kunt u zich geen buil vallen!

caleidoscoop tekenen
Als u de schakelaar Include transparancy aanzet, wordt in verliesvrij .png-formaat bewaard

 

caleidoscoop tekenenWe keken zoals gezegd naar de iOS-versie van Amaziograph. Maar de app is zoals gezegd eveneens voor Android beschikbaar. En dat ook Android een verdraaid veelzijdig mobiel besturingssysteem is weten velen. Hebt u een Android smartphone thuis en wilt u daar alles van weten? Lees dan zeker het boek Ontdek de Android Phone, 6e editie; Voor Android Nougat en Oreo van Joris de Sutter eens. Dit boek beschrijft wat Android in huis heeft en hoe je de krachtige functies van je smartphone volledig benut. Van het toetsenbord en de synchronisatie van gegevens in ‘the cloud’ tot het gebruik van apps (en de Play Store) en de bespreking van tips en trucs: je leert alles om het meeste uit je Android Phone te halen. Dit boek behandelt de versies Nougat en Oreo van Android!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij      Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.