camerahandleidingen zijn waardeloos

Camerahandleidingen zijn waardeloos

Ik kocht een nieuwe camera. De aanbieding van Fuji voor de X-H1 met extra handgreep voor iets meer dan 1000 euro (exclusief btw), kon ik uiteindelijk niet weerstaan. Hoewel dit mijn derde Fujifilmcamera was wilde ik die niet zomaar hetzelfde instellen. Ik wilde me verdiepen in de specifieke mogelijkheden die deze camera me bood. De handleiding die ik erbij kreeg kon me daarbij eigenlijk niet helpen. Camerahandleidingen zijn waardeloos.

Geen index!

camerahandleidingen zijn waardeloos
Wat kun je allemaal zien op het LCD-scherm? Een spread uit de handleiding van de Fujifilm X-H1.

Handleidingen voor camera’s helpen de nieuwe gebruiker eigenlijk nooit. Het zijn veelal opsommingen van de mogelijkheden van de knoppen en de menu’s, maar hoe je er mee moet werken vind je eigenlijk nooit in die handleidingen. Leuk hoor zo’n opsomming wat je allemaal op het LCD-scherm te zien kan krijgen, maar helpt dat ergens mee? Je ziet een lijst van 41 mogelijkheden die je – als je ze allemaal op je LCD-scherm hebt aanstaan – volledig afleiden van het maken van de foto. Wat zet je aan op dat schermpje? Wat zet je uit? Je krijgt de camera ingesteld in een soort standaard modus. Is dit de ideale modus zoals Fuji dat ziet? Geen idee. En nog een ding over de handleiding: hij heeft geen index. Geen index! Even snel iets opzoeken zit er dus niet in.

Onscherpe beelden

Toch ging ik er al snel, zonder alle instellingen getweaked te hebben, mee fotograferen op de verjaardag van mijn kleinzoon. Stom natuurlijk, maar ik dacht: deze X-H1 heeft IBIS, dus ik kan uit de hand makkelijker scherpe foto’s maken. Het resultaat: heel veel onscherpe foto’s tussen een stel wel scherpe foto’s. Waarom had de camera zo vaak niet scherpgesteld? Ineens herinnerde ik me dat er bij de ontspanknop twee instellingen waren: afdrukken zonder te checken of er op iets is scherpgesteld, of pas afdrukken als de camera ‘ergens’ op heeft scherpgesteld. Mijn X -T2 staat op de laatste instelling (heb ik waarschijnlijk een paar jaar geleden zo ingesteld), de X-H1 blijkbaar, net uit de doos, op de eerste mogelijkheid.

Zoeken op internet?

Hoe vind je zoiets in de handleiding van Fuji? Er is dus geen index. Zoeken op ontspanknop? Hoe heet deze instelling in de menu’s van de camera? Kortom ik ging zoeken op internet om een oplossing te vinden. Ik vond het snel. Dat was één. Nu ik deze aanpassing had gedaan wilde ik hem ook meteen helemaal goed afregelen. Onder elke knop van de camera een handige shortcut en de scherpstelmogeijkheden helemaal op maat voor die rondspringende kleinkinderen van me. Dat soort dingen. Met die handleiding van Fuji kom je daar echt niet uit. Punt.

Boeken…

camerahandleidingen zijn waardeloos
In het boek vind ik de oplossing voor het instellen van de ontspanknop: Focusprioriteit. Een spread uit het boek Fujifilm Experttips.

Gelukkig zijn daar boeken voor. Natuurlijk kun je elk onderdeeltje wel ergens op internet vinden. Maar een boek waarin wordt uitgelegd hoe de auteur zijn camera heeft ingesteld, met voorbeelden van welke instelling precies wat doet, met allerlei alternatieven voor verschillende instellingen: dat is de ideale handleiding. Ik heb het in mijn geval dus over het boek Focus op fotografie: Fujifilm Experttips, dat onlangs bij Van Duuren Media verscheen. Daarin kon ik bijvoorbeeld lezen hoe je je camera instelt op snel bewegende onderwerpen. Hoe gebruik je AF-S en AF-C en welke van de vier instellingen bij AF-C (Continue scherpstelling) is daar het meest geschikt voor die snel bewegende onderwerpen.

Geef een boek bij die camera!

Bij camerafabrikanten houdt de ‘nazorg’ na de verkoop blijkbaar gewoon op. We geven een (veelal onbruikbare) handleiding en verder zoek je het maar uit. Geloof me, die handleiding van Fuji is echt niet geschikt om iets in op te zoeken. Nogmaals: camerahandleidingen zijn waardeloos. Meestal in ieder geval. OK, er is van die X-H1-handleiding ook een PDF-versie, maar waar moet je naar zoeken als je niet eens weet hoe die instelling in de menu’s heet? Dus ik zou willen zeggen: camerafabrikanten en camerawinkels: geef een boek bij die dure camera! Een boek van een gebruiker, die uitlegt hoe je met je camera aan het werk kunt.

Bij Van Duuren Media zijn er genoeg boeken waar ze uit kunnen kiezen. Voor Fuji zou dat het Experttips-boek kunnen zijn, of het boek Fotograferen met de Fujifilm X-T-serie. Voor Canon is er het Handboek Canon EOS en voor Nikon is er  het Handboek Nikon D-camera, boeken die je snel met je nieuwe camera op weg helpen. Met een boek bij een camera krijg je tevreden klanten, een boek neemt een hoop frustratie weg…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.