categorieën in WordPress

Categorieën in WordPress

Handboek WordPress 6

Het gebruiken van categorieën in WordPress om uw berichten in onder te verdelen is verplicht, zoals in eigenlijk elk CMS. In dit artikel uitleg hierover, afkomstig uit mijn Handboek WordPress 6, waarin ik vanzelfsprekend ook dieper in ga op dit belangrijke onderwerp.

Voordat u uw eerste bericht kunt schrijven, eerst een voorbereidende handeling: we gaan enkele categorieën aanmaken. Zo kunt u de berichten op uw site straks netjes indelen.

Een eenvoudig voorbeeld om het belang van categorieën aan te geven: de nieuwssite Nu.nl zet zijn nieuwsberichten in de categorieën binnenland, buitenland, politiek, economie, sport, wetenschap enzovoort. Bezoekers kunnen hierdoor snel een overzicht krijgen van nieuws dat hen interesseert.

Categorienaam wijzigen

Het gebruik van categorieën is verplicht. Wie denkt: ‘Dat maak ik zelf wel uit!’ komt bedrogen uit. De ontwikkelaars van WordPress hebben dat zo beslist. Een bericht wordt altijd aan een categorie gekoppeld. Standaard beschikt WordPress over een categorie met de nietszeggende naam Uncategorized (of Geen categorie). Als u geen categorie selecteert, komt uw bericht daarin terecht. Omdat dit een vrij waardeloze categorienaam is, gaan we hem meteen wijzigen.

1 In het navigatiemenu klikt u op Berichten.

2 Daarna klikt u op Categorieën.

3 Er verschijnt een pagina met alle categorieën. Bij een nieuwe WordPressinstallatie is dat er één, zoals opgemerkt met de naam Uncategorized.

4 Klik op deze categorie om aanpassingen te doen.

5 Bij Naam vult u een zinvolle categorienaam in.

6 De slug is de naam die gebruikt wordt in de zoekmachinevriendelijke URL. Die kan er bijvoorbeeld uitzien als: www.uwdomeinnaam.nl/categoriebasis/categorienaam (uitleg over categoriebasis staat in hoofdstuk 4), waarbij categorienaam hier de slug is. Een slug mag geen spaties bevatten en alleen kleine letters, cijfers en koppeltekens. Kies deze naam zorgvuldig.
Het is niet alleen belangrijk dat deze begrijpelijk is voor uw bezoekers. Ook zoekmachines kijken naar zo’n naam bij het indexeren van uw site.

categorieën in WordPress
Het aanpassen van de categorienaam. Voor een fictieve reissite kiezen we de categorienaam Ierland.

7 Bij Hoofdcategorie staat een keuzelijst, maar daarin kunt u op dit moment nog niets selecteren (uitgaande van een nieuwe WordPress-installatie). Gewoon laten staan op Geen dus.

8 Bij Omschrijving kunt u een beschrijving van de categorie geven. Deze wordt in sommige thema’s gebruikt, maar in lang niet alle.

9 Vergeet tot slot niet op de knop Updaten te klikken om uw wijzigingen op te slaan.

🖋️ Het nut van categorieën
Categorieën zijn vooral handig als u van plan bent veel berichten te publiceren op uw site. Ze houden uw site overzichtelijk. Ook als we verderop in dit boek aan de slag gaan met het menu van uw site, komen categorieën van pas. Een voorbeeldje: stel dat u een site met recepten maakt. Dan is het handig om snelkoppelingen te maken naar subcategorieën zoals Italiaans, Frans, Aziatisch, Mexicaans of Nederlands. Zo weten bezoekers snel een recept te vinden.

categorieën in WordPress
De slug is hier ‘Ierland’. Bij categoriebasis (zie elders in het boek) hebben we gekozen voor ‘reisbestemming’. Dit zou prima passen bij een reissite!

Vanzelfsprekend kunt u ook zelf nieuwe categorieën aanmaken, hoe dat gaat wordt uitgelegd in mijn boek!

Handboek WordPress 6

Handboek WordPress 6

WordPress is het populairste en meest gebruikte contentmanagementsysteem voor websites. Het programma is geliefd om zijn gebruiksgemak en uitbreidingsmogelijkheden. Het Handboek WordPress 6 loodst u langs alle mogelijkheden. Dat begint bij het installeren van WordPress en eindigt bij het kiezen van de juiste plug-ins en thema’s. Daarnaast wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het werken met de Gutenberg-blokeditor en het aanpassen van bestaande thema’s. Maar er is ook ruim aandacht voor eenvoudiger zaken, zoals het werken met berichten, pagina’s, widgets en het menu. Met WordPress maakt u eenvoudig een website voor uw bedrijf, club, vereniging of gewoon voor de lol. Het boek geeft antwoord op de belangrijkste vragen die u bij het bouwen en beheren van uw site tegenkomt. Tot de behandelde onderwerpen behoren:

  • Kennismaken met WordPress
  • WordPress installeren
  • Werken met het admindashboard
  • Instellingen aanpassen
  • Berichten, pagina’s, afbeeldingen, audio en video toevoegen
  • Werken met de Gutenberg-blokeditor
  • Gebruikers en gebruikersrollen toevoegen
  • Thema’s installeren en wijzigen
  • Widgets toevoegen
  • WordPress uitbreiden met plug-ins

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.