ChatGPT: De revolutionaire AI die taal en technologie verbindt

ChatGPT: De revolutionaire AI die taal en technologie verbindt

Bob van Duuren schreef samen met ChatGPT het boek Hallo, Ik ben ChatGPT. Onlangs verscheen de 2de editie van dit boek. Deze tweede editie is niet zomaar een update; het is een essentiële gids die de nieuwste innovaties, praktische toepassingen, en ethische overwegingen van AI belicht. Het boek benadrukt hoe ChatGPT kan worden gebruikt voor een breed scala aan doeleinden, van het vereenvoudigen van dagelijkse taken tot het aanpakken van complexe uitdagingen in diverse industrieën. Onderstaande blogpost is het eerste deel van hoofdstuk 1. Cursief staan de prompts, de vragen waarmee ChatGPT werd bestookt. ChatGPT: De revolutionaire AI die taal en technologie verbindt…

Wat is ChatGPT?

Laten we bij het begin beginnen. Beschrijf uitgebreid de paragraaf ‘Wat is ChatGPT’

Natuurlijk! Hieronder vind je een uitgebreide beschrijving van de paragraaf ‘Wat is ChatGPT?’.

ChatGPT staat voor ‘Chat Generative Pre-trained Transformer’ en is een vorm van artificial intelligence (AI) die is getraind om natuurlijke taal te begrijpen en te produceren. Het is een model voor machine learning, ontwikkeld door OpenAI, dat gebruikmaakt van deeplearningtechnieken om complexe taalpatronen te leren. ChatGPT is in staat om mensachtige conversaties te voeren met gebruikers door het genereren van antwoorden op basis van de input van de gebruiker. Hierdoor kan het bijvoorbeeld ingezet worden als chatbot, een geautomatiseerd gesprekssysteem dat vragen van klanten beantwoordt. Het kan ook worden gebruikt voor andere toepassingen, zoals tekstanalyse en -generatie, samenvattingen van teksten maken en het schrijven van artikelen. 

Unsupervised learning
ChatGPT: De revolutionaire AI die taal en technologie verbindt
Unsupervised learning… (Met Firefly gegenereerd.)

ChatGPT is een vorm van unsupervised learning, wat betekent dat het geen expliciete instructies krijgt over wat het moet leren. Inplaats daarvan wordt het getraind op een grote  hoeveelheid ongekende tekstdata, zoals internetfora, boeken en artikelen.Tijdens het trainingsproces leert het model de taalpatronen en -structuren die nodig zijn om menselijke conversaties en teksten te kunnen genereren.

Er zijn verschillende versies van ChatGPT ontwikkeld, waarbij het getraind is op verschillende hoeveelheden data. Zo is de eerste versie, ChatGPT-1, getraind op een dataset van 40 GB aan tekstdata, terwijl ChatGPT-3.5 (de gratis versie) is getraind op maar liefst 570 GB aan data. Versie 4 is getraind met nog meer data, maar het is onbekend hoeveel.

ChatGPT is een belangrijke ontwikkeling in de wereld van AI en heeft de potentie om grote veranderingen teweeg te brengen in verschillende sectoren. Het is echter belangrijk om de ethische overwegingen van het gebruik van deze technologie in acht te nemen, zoals privacy en veiligheid, en om ervoor te zorgen dat de technologie op een verantwoorde manier wordt ingezet.

Geschiedenis van ChatGPT en OpenAI

De geschiedenis van ChatGPT. Beschrijf die uitgebreid en voeg ook informatie over het bedrijf OpenAI toe.

Natuurlijk, hieronder vind je een uitgebreide beschrijving van ‘De geschiedenis van ChatGPT’, inclusief informatie over het bedrijf OpenAI.

De geschiedenis van ChatGPT begint bij het bedrijf OpenAI, een non-profit onderzoeksorganisatie die in 2015 is opgericht. Het bedrijf is opgericht door een groep bekende technologen, waaronder Elon Musk, om de ontwikkeling van AI te stimuleren en tegelijkertijd te zorgen dat de ontwikkeling op een veilige manier verloopt.

OpenAI heeft zich gericht op de ontwikkeling van geavanceerde AImodellen die in staat zijn om complexe taken uit te voeren, zoals het spelen van het bordspel Go en het schrijven van teksten. ChatGPT is een van de meest recente AI-modellen die door OpenAI is ontwikkeld.

ChatGPT-1 werd in 2019 gelanceerd en was de eerste versie van het getraind op een dataset van 40 GB aan tekstdata en was in staat om op een vrij natuurlijke manier te communiceren met gebruikers. Het werd al snel populair als basis voor chatbots en andere toepassingen van natuurlijke taalverwerking.

In juni 2020 werd ChatGPT-2 gelanceerd, een verbeterde versie van het model die werd getraind op een dataset van 1,5 TB aan tekstdata. Deze versie van het model was in staat om zeer overtuigende teksten te genereren en werd al snel gebruikt voor toepassingen zoals automatische samenvattingen van teksten.

ChatGPT-3 werd gelanceerd in mei 2020. Dit model is getraind op maar liefst 570 GB aan tekstdata en werd toen beschouwd als een van de meest geavanceerde AI-modellen die beschikbaar waren. De huidige versie, versie 4 is getraind met nog meer data en is gelanceerd in 2023.

AI op verantwoorde wijze gebruiken

OpenAI heeft zich gericht op het ontwikkelen van AI-modellen die niet alleen in staat zijn om complexe taken uit te voeren, maar ook transparant en eerlijk zijn. Het bedrijf heeft zich toegelegd op het creëren van AI die kan worden gebruikt voor het algemeen belang, en heeft de belofte afgelegd om AI op een verantwoorde manier te ontwikkelen en te gebruiken.

Kortom, ChatGPT is ontwikkeld door het bedrijf OpenAI, een nonprofit onderzoeksorganisatie die zich richt op de ontwikkeling van geavanceerde en transparante AI-modellen. ChatGPT is een van de meest recente AI-modellen die door OpenAI is ontwikkeld en heeft de potentie om grote veranderingen teweeg te brengen in verschillende sectoren.

Verschillen tussen ChatGPT 3.5 en ChatGPT 4

ChatGPT: De revolutionaire AI die taal en technologie verbindt
Verschillen tussen ChatGPT 3.5 en ChatGPT 4.

ChatGPT 4 vertegenwoordigt een significante vooruitgang vergeleken met ChatGPT 3.5, met verbeteringen die het vermogen van het model om met gebruikers te communiceren en informatie te verwerken, uitbreiden. De belangrijkste updates omvatten:

 1. Trainingsdata: ChatGPT 4 is getraind op een aanzienlijk grotere dataset, waardoor het toegang heeft tot een bredere kennisbasis en een dieper begrip van complexe onderwerpen.
 2. Modelgrootte: De toename in modelgrootte bij ChatGPT 4 maakt complexere redeneerprocessen en een verfijndere tekstgeneratie mogelijk, wat bijdraagt aan gesprekken die meer natuurlijk en menselijk aanvoelen.
 3. Trainingsmethoden: Efficiëntere trainingstechnieken zijn toegepast bij ChatGPT 4, wat resulteert in snellere reactietijden en een betere algemene prestatie van het model.
 4. Tekstkwaliteit: De gegenereerde tekst door ChatGPT 4 is van hogere kwaliteit, met verbeteringen in coherentie, relevantie, en creativiteit in de antwoorden.
 5. Responsiviteit: ChatGPT 4 reageert sneller op gebruikersinput, wat essentieel is voor real-time toepassingen zoals interactieve chatbots.
 6. Adaptiviteit: Dit model kan zich beter aanpassen aan verschillende contexten en gebruikersbehoeften, wat het veelzijdiger maakt in zijn toepassingen.
 7. Contextueel Bewustzijn: ChatGPT 4 heeft een verbeterd vermogen om de context van een gesprek te begrijpen en relevanter te reageren op vervolgvragen.
 8. Kennisintegratie: Het is efficiënter in het integreren van nieuwe informatie in gesprekken, wat leidt tot meer geïnformeerde en up-to-date antwoorden.

Samengevat biedt ChatGPT 4 een aanzienlijke verbetering in natuurlijke taalverwerking, waardoor het effectiever en natuurlijker communiceert. De uitgebreide trainingsdata, grotere modelgrootte, en verfijnde algoritmes zorgen ervoor dat ChatGPT 4 een krachtig hulpmiddel is in een breed scala aan toepassingen, van klantenservice tot creatief schrijven. Versie 4 is via OpenAI (lees: ChatGPT) alleen beschikbaar in de betaalde Plus-versie. Maar via Microsoft Copilot kun je gratis gebruikmaken van GPT-4.

De blogpost ‘ChatGPT: De revolutionaire AI die taal en technologie verbindt’ is afkomstig uit het boek Hallo, ik ben ChatGPT. Meer informatie over het boek kun je HIER vinden.

Meer artikelen over AI:

 • iPad Pro met M4
  Privacy en veiligheid met lokale AI op de nieuwe iPad Pro

  Lokale AI komt naar je toe deze zomer, dankzij de gloednieuwe iPad Pro met M4. En die biedt meer privacy en veiligheid.

 • Wat is generatieve AI en hoe werkt het?
  Wat is Generatieve AI en hoe werkt het?

  Wat is Generatieve AI en hoe werkt het? Is die AI wel zo slim als we denken? Hoe maak je een goede prompt? Hoe zit het met de copyrights van al die teksten die door AI worden gelezen? We stelden deze vragen aan Bob van Duuren, auteur van o.a. Hallo, ik ben ChatGPT en 1000…

 • Zonder coderen taken automatiseren met Zapier!
  Zonder coderen taken automatiseren met Zapier!

  Ontvang je wel eens een antwoord op een webformulier en stuur je dat handmatig door naar de persoon die het antwoord moet afhandelen? Heb je wel eens een chatbot gebouwd, of een webpagina? Ongetwijfeld deed je dat handmatig, of moest je ervoor programmeren, hetzij in HTML of in JavaScript. Dat kan anders, met Zapier! Zapier…

 • ChatGPT: De revolutionaire AI die taal en technologie verbindt
  ChatGPT: De revolutionaire AI die taal en technologie verbindt

  Bob van Duuren schreef samen met ChatGPT het boek Hallo, Ik ben ChatGPT. Onlangs verscheen de 2de editie van dit boek. Deze tweede editie is niet zomaar een update; het is een essentiële gids die de nieuwste innovaties, praktische toepassingen, en ethische overwegingen van AI belicht. Het boek benadrukt hoe ChatGPT kan worden gebruikt voor…

 • De toekomst van de marketeer in het tijdperk van AI: Interview met Patrick Petersen
  De toekomst van de marketeer in het tijdperk van AI: Interview met Patrick Petersen

  Patrick Petersen is auteur van talloze boeken over marketing en techniek, daarnaast is hij spreker, ondernemer en docent. We spraken met hem over zijn laatste twee boeken: Het Handboek Social Mediamarketing en Het Handboek AI voor marketing en groei. Zijn laatste, hybride handboek behandelt de inzet van AI en digitale marketing, de optimalisatie van de…

 • Leer Photoshop met Adobe Photoshop Classroom in a Book 2024: De officiële training voor beginners
  Leer Photoshop met Adobe Photoshop Classroom in a Book 2024: De officiële training van Adobe

  De serie Classroom in a Book van Adobe biedt de officiële trainingen voor de belangrijke Adobe-applicaties Photoshop, Illustrator en InDesign. Met behulp van deze boeken leer je werken met deze applicaties, waarbij je de belangrijkste technieken onder de knie krijgt, waardoor je op weg kunt met je eigen creaties. Elk jaar verschijnt er een nieuwe…


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.