MacOS Catalina staat op springen, volgens sommige geruchten zou de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem morgen (in de avond Nederlandse tijd) al verschijnen. Pas nog even op met upgraden naar macOS Catalina!
Bij macOS Catalina is het meer oppassen dan gebruikelijk wil je gaan upgraden. Ten eerste worden in de meest recente versie van het OS voor Apple computers geen 32-bits applicaties meer ondersteund. Gebruik je die nog, dan is het zaak daar eerst een alternatief voor te vinden (of de maker van de software te vragen of en wanneer er een 64-bits update verschijnt). Heb je de oude software per se nodig, wacht dan simpelweg met upgraden naar Catalina. De oude versie – Mojave – wordt de komende jaren nog voorzien van veiligheidsupdates, dus daar hoef je in ieder geval geen angst voor te hebben.
Virusscanners
Meer ’traditiegetrouw’ is het bij elke upgrade van macOS weer gedoe met virusscanners en andere tools die dieper ingrijpen in het systeem. Navraag bij Bitdefender bijvoorbeeld, leerde ons dat deze scanner nog niet klaar is voor Catalina. Wanneer dat dan wel precies het geval zou zijn kon nog niet gemeld worden. Hopelijk gaat het geen maanden duren (zoals sommige andere makers van dergelijke software wel eens geflikt hebben in het verleden), anders wordt het zoeken naar een alternatief. En ja, we weten het: in principe heb je geen virusscanner nodig op een Mac, maar dat is dan wel helemaal afhankelijk van wat jouw gebruikersscenario en gedrag is. Een oude, maar nog altijd actuele discussie. Toch geldt tegenwoordig dat je beter op safe kunt spelen, een jaarabonnement voor een scanner kost je de kop niet en je houdt er mogelijk een hoop ellende mee buiten de deur. Zeker als je in je (thuis)netwerk ook Windowscomputers hebt staan waarmee je vanaf je Mac bestanden deelt. Een extra controle kan dan nooit kwaad, al zijn het dan vooral de Windowssystemen die het grootste risico lopen.
Virusscanner verwijderen voor upgrade
We blijven nog even bij die virusscanner. De meeste makers daarvan bevelen aan om de scanner voor de upgrade naar een nieuwe versie van macOS (zoals die naar Catalina dus…) te verwijderen. Om dat goed te doen moet meestal een specifieke procedure gevolgd worden die wordt uitgelegd op de site van de fabrikant. Houd je aan dit advies (en de verwijderprocedure), om te voorkomen dat de upgrade mislukt. Of dat er direct na de eerste start na upgraden van alles mis gaat door een tijdens de upgrade niet goed mee verhuisde scanner. Scanners grijpen diep in in het systeem, vandaar dat enige voorzichtigheid geboden is tijdens het upgraden. Bij de gewone updates hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken.
Back-up
Voordat je daadwerkelijk gaat upgraden is het zaak om nog een Time Machine back-up te maken. Mocht het upgraden om wat voor reden niet lekker gaan, of bevalt Catalina je om een of andere reden (nog) niet, dan is terugkeren naar je oude systeem dan snel gerealiseerd. Sowieso geldt tot slot dat een weekje of wat wachten met upgraden geen slecht idee is. We hebben bij de introductie van de nieuwe iOS gezien dat er flink wat bugjes in zaten, met als gevolg een mitrailleurvuur aan achter elkaar uitgerolde updates. Als je even wacht ontdekken anderen de vervelendste dingen de komende tijd voor jou. En worden die weggewerkt met updates. Waar je dan geen ‘last’ van hebt omdat die verwerkt zitten in de upgrade die je over een week of wat installeert! Wat dat betreft is macOS echt een verademing ten opzichte van Windows 10, waar vooral het woord ‘moeten’ een steeds grotere rol speelt.
Ben je eenmaal naar Catalina geüpgraded, dan komt het op springen staande boek macOS Catalina van Pieter van Groenewoud wellicht prima van pas. Het boek is speciaal bedoeld voor een ieder die net een nieuwe Mac heeft aangeschaft of net is overgestapt naar Catalina. Het 256 pagina’s tellende epistel moet ergens in november verschijnen.
Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
Toen ik op de Labtop las over “even wachten” vloog ik naar de MacOs en was net te laat…! Nu dus een rots ipv de zandwoestijn.
Ach, als u zonder kleerscheuren door het upgradeproces heen bent gekomen, bent u in ieder geval een van de gelukkigen! Momenteel regent het klachten van gebruikers die uiteindelijk blijven zitten met een compleet hangende update. Enige remedie is dan de aan/uit-knop net zo lang ingedrukt houden tot de Mac uitschakelt. Dan na een seconde of 15 het systeem weer aanzetten. Bij een groot deel van de gebruikers start de Mac dan gewoon op. Het is dan zaak om de Mac zo snel mogelijk in veilige modus te starten. Op dat moment wordt het bestandssysteem volledig gecontroleerd en eventueel door deze harde uitzetactie beschadigde systeembestanden vervangen. Anderen hebben minder geluk en worden na deze harde uitschakelactie met slechts een appel in beeld geconfronteerd. Aardig als decoratief element, maar verder niet productief. In dat geval is er nog maar een oplossing en dat is die vlak voor de upgrade onder Mojave gemaakte systeemkopie (via Time Machine) terug te zetten. Als die gemaakt was, vanzelfsprekend…