Color Grading gebruiken, ofwel Kleurverlopen toepassen is niet alleen mogelijk in Lightroom Classic, maar ook in de versies van Lightroom in de cloud. Kortom in alle applicaties op macOS, Windows, Android en iOS met de naam Lightroom kun je ook Color Grading toepassen. In deze blogpost laten we zien hoe je Color Grading in Lightroom Classic kunt gebruiken. (In Lightroom werkt het overigens hetzelfde.)
Geen kleurcorrectie!
Wanneer je aan het werk gaat met Color Grading moet je je van een ding bewust zijn: Color Grading is geen kleurcorrectie. Als je niet tevreden bent met de kleurstelling van je foto, dan moet je dat oplossen in het deelvenster Standaard. Daar kies je het Profiel, de Witbalans enzovoort. Je gebruikt Color Grading om je foto een andere sfeer te geven. Al die series die je op televisie kijkt zijn door de handen gegaan van video-editors, die de beelden een bepaalde sfeer, een bepaalde uitstraling hebben gegeven. Kijk nog maar eens naar Breaking Bad. Die serie hebben de makers voorzien van een bepaalde toon, van een bepaalde kleursfeer. Allemaal gedaan met Color Grading.
Welke werkelijkheid?

Kortom: als je aan het werk gaat met Color Grading in Lightroom, dan pas je een foto aan met een sfeer die jij mooi vindt. Het doet er niet toe of die foto de werkelijkheid uitdrukt. Die werkelijkheid is trouwens toch altijd jouw eigen interpretatie. Ik geef een voorbeeld met onderstaande foto van een mistige Harger- en Pettemerpolder. Ik heb hem jaren geleden genomen, dus hoe de sfeer en de kleuren echt waren… Geen idee. Ik heb hem al flink bewerkt, maar ben nog niet tevreden. Ik wil meer kleur en daar is Color Grading bij uitstek geschikt voor om die kleur toe te voegen. Kijk voor de informatie over de mogelijkheden van Color Grading nog even naar de bijbehorende blogpost: Lightroom Classic: Kleurverlopen toepassen (Color Grading).
Het gras

Het gras onderin de foto mag wat mij betreft wat groener. Dat gras zit voor een groot deel in de Schaduwen. Daarom sleep ik het cirkeltje in de kleurencirkel van Schaduwen naar het groen. Als je dichter naar de rand gaat wordt de kleur meer verzadigd, dichter naar het midden wordt de kleur minder verzadigd. Door de Shift-toets ingedrukt te houden kun je dezelfde kleurtoon aanhouden en de verzadiging hoger of lager zetten. Je ziet meteen wat het effect is: het gras wordt groener.
De mist

De instellingen die je hebt gekozen voor de Schaduwen kun je kopieren en plakken in bijvoorbeeld de Middentonen. Rechtsklik in de kleurencirkel van de Schaduwen en kies voor Instellingen kopiëren. Rechtsklik in de kleurencirkel van de Middentonen en kies voor Instellingen plakken. Niet mooi? Ctrl/Cmd-z. Dan ga je verder aan het werk in die kleurencirkel. Mijn bedoeling was om de mist een beetje een warmrode tint te geven van de opgaande zon. Die mist zit voornamelijk in de Hooglichten, dus kies ik daar een rode tint in de kleurencirkel en begin daarmee te experimenteren. Onthoud: het is jouw foto, dus je kunt er mee doen wat je wilt. Je kunt kijken wat de verschillen zijn tussen de oorspronkelijk bewerkingen en de toegepaste Color Grading door het aan/uit-schakelaartje linksboven in het deelvenster te gebruiken.

Experimenteer!

Experimenteer met de schuifregelaars voor Overvloeien en Balans. Met Overvloeien kun je de verschillende keuzes van Schaduwen, Middentonen en Hooglichten meer of minder in elkaar laten overvloeien. Met Balans kun je de nadruk leggen op de kleuren die je hebt gekozen in Schaduwen en Hooglichten. En als je een kleur hebt gekozen kun je met de de schuifregelaar Luminantie die je bij elke kleurencirkel vindt de kleur lichter of donkerder maken.

Er is heel veel mogelijk met Color Grading (Kleurverlopen toepassen). Je kunt een foto er gemakkelijk helemaal over de top mee verknoeien. Maar het blijft natuurlijk Lightroom: je kunt alle aanpassingen weer ongedaan maken. Rechtsklik in een kleurencirkel en je kunt in een keer terug naar het begin door Alles opnieuw instellen Bereiken (Reset all Ranges, weer een vreemde vertaling) te kiezen. Of instellingen van kleurencirkel per kleurencirkel ongedaan maken door het kiezen van In drie stappen opnieuw instellen.
Meer tips over Lightroom vind je HIER.
Wil je meer over Lightroom Classic leren? Van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks is de 3de editie van Ontdek Lightroom Classic verschenen. Deze nieuwe editie is bijgewerkt tot en met Lightroom versie 10. Leer alles over het werken met profielen, het automatiseren van de import van je foto’s, hoe je met Color Grading aan het werk gaat en nog veel meer. En – als geschreven woorden tekort schieten – worden de mogelijkheden van Lightroom Classic je duidelijk gemaakt aan de hand van allerlei filmpjes.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.