Reacties voor COMPUTER CREATIEF https://blog.computercreatief.nl Wed, 17 Jan 2018 10:04:14 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.2 Reactie op Adobe en de Grote Verwarring door studea https://blog.computercreatief.nl/adobe-en-grote-verwarring/#comment-1418 Wed, 17 Jan 2018 10:04:14 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7910#comment-1418 Tja, de marketeers en brand-managers bij Adobe maken wel vaker rare moves. Hoeveel namen hebben Acrobat Pro c.q. Reader niet gehad ? Hoe zat het nou met dat “Edge” en “Animate”, Typekit en Edge Web Fonts ? En dan alle varianten in de Photoshop-stal: Extended, Lightroom, Classic, CC, Mobile, Elements, Express ? De kluwen wordt voor de argeloze potentiële gebruiker alleen maar verwarrender, dus hoopt Adobe in te spelen op de trend dat de massa op “Lightroom” af stevent en dan gewoon dat tientje per maand dokt.

Daarnaast zijn er misschien nog andere krachten (op directie-niveau) die de koers en branding bepalen. Adobe is er tegenwoordig veel aan gelegen om Microsoft in de kaart te spelen, en Windows 10 wil het liefst hybride apps. Iets wat mij ook opvalt is het subtiele verschil in ikoontjes voor Lightroom Classic en CC (ronde hoeken), wat ook te zien is bij XD en Dimension; ook zo’n nieuwelingen. Zo van: deze app is ook (en zelfs beter) geschikt voor touch en mobile. InDesign en Illustrator spelen daar ook al flink op in maar zijn er nog niet geheel klaar voor. Lightroom kennelijk wel ?

]]>
Reactie op Adobe en de Grote Verwarring door Hans Frederiks https://blog.computercreatief.nl/adobe-en-grote-verwarring/#comment-1417 Wed, 17 Jan 2018 09:37:49 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7910#comment-1417 @Studea: Ik begrijp best dat Adobe zich bezig houdt met de doelgroep die voornamelijk online bezig is. Lightroom CC (Eigenlijk gewoon Lightroom Mobile, maar dan ook voor de Windows en macOS dekstops) is een goede applicatie en cloud-omgeving. Hadden ze het misschien gewoon Lightroom Mobile moeten noemen? Ik denk van wel. Geen verwarring met de ‘oude’ Lightroom, die nu ineens Classic heet. Welke marketeer bedacht dit? Boze Classic-gebruikers die nu ineens een ‘oud’ doch klassiek model bezitten. Er wordt inmiddels flink gezocht naar ‘alternatieven voor Lightroom’. Dat kunnen we hier, op dit blog aan de zoekinformatie zien. Je oorspronkelijke doelgroep van je vervreemden is geen verstandige zet. Daar heeft Apple natuurlijk ook een handje van. Aperture, anybody? En krijgt Adobe met Lightroom CC die doelgroep te pakken met een lidmaatschap dat 12 euro in de maand kost? Die doelgroep die ooit zo graag wilde Photoshoppen, vindt genoeg gratis alternatieven om hun foto’s te bewerken en op te slaan…

]]>
Reactie op Weg met de cleaners! door Jeruél van Alteren https://blog.computercreatief.nl/weg-met-de-cleaners/#comment-1416 Mon, 15 Jan 2018 19:43:20 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7820#comment-1416 Merkwaardig artikel, want ik bereik meerdere keren met cCleaner; ‘schoonmaken’ en de tweede Links ‘register’ vaak dat de Pc/Laptop sneller werkt. Mijn starttijd is ± 2 min.
Bovendien daarna ook nog Defragmenteren met het programma Dfragger, helpt ook mee !
Uit de vergelijking ‘met een flesje Jomanda-water’ laat u zien dat u daar niet zoveel van weet.
Jeruël.

]]>
Reactie op Adobe en de Grote Verwarring door studea https://blog.computercreatief.nl/adobe-en-grote-verwarring/#comment-1414 Sun, 14 Jan 2018 09:15:42 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7910#comment-1414 Overigens: het zonder toelichting naar de Cloud verhuizen flikt Apple ook. Let maar eens op de standaard iCloud-instellingen; voor je ’t weet staat een flink aantal ouwe GB’s uniek in de cloud, en niet meer lokaal. Maar daarover ben ik het roerend met je eens – daar moeten ze veel duidelijker over zijn.

]]>
Reactie op Adobe en de Grote Verwarring door studea https://blog.computercreatief.nl/adobe-en-grote-verwarring/#comment-1413 Sun, 14 Jan 2018 09:13:07 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7910#comment-1413 Apple had/heeft er ook een handje van, om hun eigen software te ‘downgraden’, zowel in features als in de beoogde doelgroep. Schrik daar niet van ! Lightroom begon ooit door zich te richten op de professionele fotograaf (of serieuze hobbyist). Maar als je software de aandacht krijgt/verdient van een bredere gebruikersgroep, dan ga je daar niet “nee, ga weg” tegen zeggen. Dat is wat Adobe doet. Het is de “RAW” fase allang gepasseerd. Het heeft nu als voornaamste doel te voorkomen dat foto-knutselaars tools en apps kiezen buiten de Adobe-stal ! Tja, zo gaan dingen…

]]>
Reactie op Adobe en de Grote Verwarring door Ronald Smit https://blog.computercreatief.nl/adobe-en-grote-verwarring/#comment-1412 Fri, 12 Jan 2018 13:49:36 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7910#comment-1412 Het aantal mensen dat in RAW schiet valt erg tegen hoor. Vergeet niet dat de gemiddelde compact camera alleen in jpg kan bewaren. En het overgrote deel van de spiegelreflexen ook standaard is ingesteld met als opslagformaat jpg. Daar heb je niks aan in Lightroom. Maar ergens zit er zonder meer een kern van waarheid in je betoog. Maar tegelijkertijd zou dat niet moeten betekenen dat een ieder die wel verstand heeft van Lightroom er de dupe van wordt. Los daarvan: ook veel ‘simpele fotografen’ vinden het niet prettig dat hun fotoverzameling zonder verdere toelichting naar de cloud verhuist.

]]>
Reactie op Adobe en de Grote Verwarring door studea https://blog.computercreatief.nl/adobe-en-grote-verwarring/#comment-1411 Thu, 11 Jan 2018 21:25:03 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7910#comment-1411 Picture this: nadat de hele wereld zich enkele decennia heeft vergaapt aan de creatieve capriolen van geroutineerde Photoshoppers, denken ze massaal: “me too” (in de Classic-betekenis, wel te verstaan). Want 1001 mobile en online apps om foto’s te vernachelen zijn kennelijk nog niet niet genoeg. Ze willen “The Real Thing, The Real Tool” !

Dus mikken managers, marketeers, design-wannabees, Jan en Alleman al dan niet illegale Photoshop op hun PC of Macje, en hopen ze veel mooiere dingen ermee te kunnen gaan maken. Uiteraard automatisch, vanzelf, gewoon effe. En dat valt dus zwaar tegen. Terug naar af ?

Nee. Want wacht effe, ze merken dat èchte fotografen eigenlijk ook helemaal niet met die nukkige en ingewikkelde Photoshop werken, maar met een veel handiger andere Adobe-dingetje: Lightroom ! Liefst ook met wat plugins erin (zo’n snufje extra mysterie doet het ook altijd goed bij massa-hysterie).

Dus iedereen die iets met fotootjes wilt, die stort zich nu op Lightroom en wat NIK-plugins, want dan kan je “gewoon effe” hup-klik-hier, en schuif-effe-daar, een zilver-achtige foto van je appeltaart op Instagram toveren. [LIKE !] Kortom: Lightroom is momenteel HOT ! Hotter dan Photoshop.

Als je iemand een stront-eigenwijze houding mag verwijten, dan is dat wel het gepeupel dat plaatjes wil oppoetsen. Ze luisteren niet naar Adobe die al jarenlang programmaatjes zoals Photoshop Elements en Photoshop Express voor hun op de markt zet(te). Nee, het Volk wil Photoshop. Maar dat veelkoppige ouwe monster blijkt dan moeilijk te temmen – noch door argeloze gebruikers, noch door Adobe. Dat lukt ze nu dus wel met Lightroom !

Lightroom CC is volgens mij Adobe’s tamelijk rappe reactie op de verschuiving in de markt voor foto-bewerking: van de creatieve Photoshop naar de simpele Lightroom; van de professionele gebruikers naar de plaatjes schietende meute. En daar valt geld aan te verdienen.

]]>
Reactie op Apps voor iOS straks ook voor macOS? door studea https://blog.computercreatief.nl/apps-ios-straks-ook-voor-macos/#comment-1410 Thu, 11 Jan 2018 13:04:51 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7825#comment-1410 Alle leuk en aardig, maar je kan niet voorbijgaan aan één belangrijke hindernis in een dergelijk scenario: de huidige Apple desktops beschikken niet over een touchscreen. Daardoor zullen veel apps er niet of slechts ten dele fatsoenlijk kunnen werken…

Dan heeft Microsoft toch een bijzondere voorsprong genomen !

]]>
Reactie op Waaraan moet een alternatief voor Lightroom voldoen? door Hans Frederiks https://blog.computercreatief.nl/waaraan-moet-een-alternatief-voor-lightroom-voldoen/#comment-1409 Wed, 10 Jan 2018 11:27:25 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7836#comment-1409 PS Elements is natuurlijk wel steeds beter geworden. Toch is het geen alternatief voor Lightroom (volgens mijn dan). Lightroom richt zich veel meer op RAW-bestanden dan PS Elements en de bibliotheek-functie van Lightroom is erg goed.

]]>
Reactie op Waaraan moet een alternatief voor Lightroom voldoen? door Theo Reijnders https://blog.computercreatief.nl/waaraan-moet-een-alternatief-voor-lightroom-voldoen/#comment-1408 Wed, 10 Jan 2018 11:06:32 +0000 https://blog.computercreatief.nl/?p=7836#comment-1408 Is photoshop elements niet meegegroeid?

]]>