Compressie bij Google Foto’s

Er was een mail van een lezer van Zo werkt Google Foto’s over de manier waarop Google foto’s behandelt die groter zijn dan 16 megapixel. Schiet je foto’s van 24 MP dan brengt Google – als je voor ongelimiteerde opslag bij Google Foto’s hebt gekozen – die terug van 24 naar 16 MP. De vraag is wat er gebeurt met de kwaliteit van je foto’s. De resolutie gaat natuurlijk omlaag, maar hoe gaat Google met de jpeg-compressie om? Ik moet bekennen dat ik er nooit echt goed naar gekeken had. Een mooi moment om eens te kijken hoe het zit met JPEG-compressie bij Google Foto’s.

Resolutie en compressie

Er zijn twee dingen die spelen bij het uploaden van je foto’s naar Google. De resolutie van de foto en de compressie die wordt toegepast. Het bestandsformaat waar Google Foto’s het liefst mee werkt is jpeg. Het jpeg-formaat kan je bestanden comprimeren, maar dat gaat ten koste van de kwaliteit van het bestand. Het terugbrengen van de resolutie is eenvoudig. De jpeg’s van mijn Fuji X-T2 zijn 6000 x 4000 pixels groot, dat is 24 MP. Google brengt ze terug naar 4898 x 3265 pixels, dat is 16 MP. Hoe groot je zo’n foto kan printen kun je HIER lezen.

Bestandsgrootte

De grootte die het bestand op een harde schijf inneemt is iets anders. Dat heeft te maken met de jpeg-compressie. Bij het comprimeren van een bestand naar jpeg wordt er gekeken naar de kleur van de pixels die op elkaar lijken. Voor één stel pixels met verschillende kleuren, die dicht bij elkaar liggen, wordt dan één kleur gekozen. Dat combineren van kleuren geeft de compressie en het kwaliteitsverlies. Des te meer pixels je hetzelfde maakt, des te minder details je overhoudt. Bij het het comprimeren van een foto in het jpeg-formaat kun je aangeven hoe sterk de compressie moet worden. In Photoshop of Lightroom kun je kiezen vanaf 100%. Dat geeft de minste compressie, maar de beste kwaliteit. Des te meer je de foto comprimeert, des te kleiner de foto wordt. Het percentage staat dus voor KWALITEIT. 100% is de beste kwaliteit, 75% is al minder 25% geeft een klein bestand met belabberde kwaliteit.

Compressie bij Google Foto’s

Compressie bij Google Foto's

De vraag is dus: hoe comprimeert Google de Foto’s? Mijn werkwijze bij het exporteren vanuit Lightroom naar Google Foto’s is als volgt: ik exporteer de volledig resolutie naar 100% kwaliteit jpeg. Bij de bovenstaande voorbeeldfoto gaat het dan zo:

Volledige resolutie 6000 x 4000 pixels, 100% JPEG, bestandsgrootte = 17,4 MB. Dat bestand upload ik naar Google Foto’s. Ik houd een bestand over van 4898 x 3265 pixels met een bestandsgrootte van 2,3 MB. Op dit bestand is dus flinke compressie toegepast. Ik testte uit of het nog uitmaakte als ik vanuit Lightroom zelf de foto’s terugbracht naar een breedte van 4898 pixels. Dat geeft een bestand van 10,6 MB, in 100% jpeg-kwaliteit. Als ik dat bestand upload naar Google Foto’s houd ik daar een bestand over van 1,9 MB. Dit bestand is nog sterker gecomprimeerd.

Compressie bij Google Foto's
Links het minst gecomprimeerde bestand (2,3 MB), rechts het bestand dat sterker werd gecomprimeerd door Google (1,9 MB). Rechts kun je zien dat er details verloren gaan.

Conclusie?

De – voorlopige – conclusie? Het lijkt erop dat als ik de volle resolutie van de foto exporteer vanuit Lightroom op 100% kwaliteit dat Google die qua jpeg-compressie minder aantast dan als ik zelf eerst de foto op de 16 MP resolutie breng. Als ik inzoom op beide foto’s zie ik dat er wat meer detail is overgebleven in het 2,3 MB-bestand. Een andere conclusie: de oorspronkelijke foto heeft natuurlijk de beste kwaliteit. Alles wat je naar Google Foto’s uploadt verliest kwaliteit door de compressie bij Google Foto’s. Je moet Google Foto’s dus niet zien als back-up, maar als extra opslag waarin je bijvoorbeeld makkelijk in je foto’s kunt zoeken. Voor een échte back-up moet je zelf zorgen door alle foto’s ook op een tweede harde schijf op te slaan en ze bijvoorbeeld ook nog bij Backblaze in de cloud op te slaan.

Meer lezen over wat mogelijk is met Google Foto’s op jouw telefoon, pc of tablet? In de Categorie Google Foto’s op dit blog vind je alle blogposts die we aan Google Foto’s hebben besteed. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s. Van dit boek is een 2de druk verschenen, met daarin de laatste nieuwe mogelijkheden van Google Foto’s.  Maar ook in dit boek staan ongetwijfeld niet alle antwoorden. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.