Computer Creatief: vind de weg op het blog

Nu het blog een aantal weken draait, is een beetje uitleg hoe het blog in elkaar steekt misschien wel op zijn plaats. blog.computercreatief.nl is het dagelijkse weblog dat hoort bij het tijdschrift Computer Creatief. Het tijdschrift en het blog zijn een actuele aanvulling op de boeken van Van Duuren Media. Het tijdschrift geeft de mogelijkheid om vooral breder te informeren en het dagelijkse blog kan dat actueel en dynamisch aanvullen.

Wat kun je verwachten op dit blog?

De onderwerpen op het blog zijn een mix van informatie over software, apps, hardware, fotografie, grafische technieken, gadgets, webdesign, internet en meer. Je vindt er dagelijks actueel nieuws, nieuws over de laatste versies van software, over de nieuwste camera’s, over nieuwe versies van besturingssystemen als Windows of Mac OSX, iOS en Android. Je krijgt tips en leert trucs over Photoshop, Lightroom en al die andere applicaties uit de Creative Cloud. Ook kun je beter leren fotograferen aan de hand van tutorials van de auteurs van Van Duuren Media. Ook zijn er van tijd tot tijd interviews met de makers van die software en hardware en de schrijvers van de boeken. Het blog wordt gevuld door de auteurs van Van Duuren Media.
Dat is nogal wat. Hoe vind je de weg in deze informatie?

Onderwerpen van het blog

Bovenaan vind je een menubalk met daarin de hoofdonderwerpen uit het blog: Computers, Mobiel, Webdesign, Fotografie, Creative Cloud, Nieuws en Over dit Blog. Deze verschillende menuonderdelen hebben elke hun eigen uitsplitsing. Bij Computers ziet je Besturingssystemen, die weer onderverdeeld zijn in Android, iOS, Mac OS X en Windows. Wil je bijvoorbeeld weten wat er op het blog over Windows 10 is geschreven, selecteer dan Computers, Besturingssystemen, Windows. Alle artikelen over Windows 10 verschijnen op het scherm, met het meest recente bericht bovenaan.

Het gebruiken van de menu’s: vanuit Computers naar het onderdeel Windows.
Het gebruiken van de menu’s: vanuit Computers naar het onderdeel Windows.

In de rechterbalk van het blog zie je het onderdeel Meest gebruikte tags, de tagwolk. Dit zijn de trefwoorden die bij de verschillende berichten zijn gebruikt. Des te vaker een trefwoord is gebruikt, des te groter het trefwoord wordt getoond. Android, Windows 10 en Fotografie zijn trefwoorden die vaak bij de artikelen zijn toegevoegd. Als je op een trefwoord klikt, krijg je vanzelf de berichten die bij dat trefwoord horen, met het meest recente bericht bovenaan.

Enkele voorbeelden

Een paar voorbeelden uit het blog zoals dat er nu is. Een belangrijk onderwerp in augustus was het uitkomen van Windows 10, een van de grootste vernieuwingen van Windows sinds tijden. Daaraan werd middels diverse berichten flink aandacht besteed. Een veel bekeken bericht over Windows in augustus was Windows 10 instinkertje: vermijd de standaardinstellingen! over een veiligheidsblunder bij de instellingen die je tijdens de installatie van Windows 10 moet aan- of uitzetten. Het gaat om het automatisch inloggen bij open hotspots, zoals bijvoorbeeld wifi in de trein. Dit automatisch inloggen staat standaard ingeschakeld, maar het moet natuurlijk uitgeschakeld staan. Een ander bericht over veilig werken was die over het veiligheidslek Stagefright op Android-telefoons. Via een MMS kunnen kwaadwillenden zomaar toegang krijgen tot je telefoon. Dit soort berichten zijn makkelijk te vinden. Ze zijn te vinden onder de menuonderdelen Windows en Android, maar met zoeken op Instinkertje of Stagefright vind je deze berichten snel en gemakkelijk.

Fotografie

Van Duuren Media geeft een groot aantal boeken uit over fotografie. Boeken over camera’s, Lightroom en Photoshop en boeken met informatie die je beter leert fotograferen. Op het blog is daar ook veel aandacht voor. Er is een rubriek Tips en Trucs in het menu Fotografie te vinden. Hier vind je onder andere berichten over het fotograferen van landschappen, technische artikelen over bijvoorbeeld het juiste gebruik van de hyperfocale afstand en interviews met fotografen, die je de fijne kneepjes van hun manier van werken vertellen. In augustus waren dat Hans Speekenbrink over het fotograferen van concerten en George Burggraaff over landschapsfotografie.

Boek van de maand

Het Boek van de maand behandelt een nieuwe uitgave uit het fonds van Van Duuren Media. Omdat Windows 10 in augustus beschikbaar kwam, is het boek Ontdek Windows 10 het boek van de maand. Op het blog verschenen voorpublicaties uit het boek, over de vernieuwingen in Windows 10, over het gebruik van de app Mail en een interview met de auteur van Ontdek Windows 10, Erwin Olij. Dit boek was daarbij ook nog een jubileum voor Erwin: het is zijn 100ste boek! Het boek van de maand september is Fotograferen met de Canon EOS 60D, 70D, 750D en 760D van auteur Pieter Dhaeze. Ook uit dit boek vind je in september op het blog een voorpublicatie én een interview met Pieter. Het meest recente boek van de maand vind je altijd bovenaan in de rechterbalk van het blog.

Op de hoogte blijven

Er zijn twee manieren om op de hoogte te worden gehouden van de berichten op het weblog. Je kunt je abonneren op het blog door je e-mailadres achter te laten bij Abonneer je op dit blog via e-mail. Je krijgt dan automatisch, als er een nieuw bericht is, een e-mailtje. Een andere manier om op de hoogte te blijven van het wel en wee op het blog is via de veertiendaagse nieuwsbrief. Als je je inschrijft bij Schrijf je in voor de 14-daagse nieuwsbrief ontvang je elke veertien dagen een nieuwsbrief met de meest recente berichten van het blog.
Uiteraard horen we graag wat je vindt van dit blog! Dat kan door je reacties en op- en aanmerkingen te mailen naar hans@computercreatief.nl, of door te reageren op de berichten door op Geef een reactie te klikken. En je kunt natuurlijk de berichten op het blog delen via Twitter, Facebook en e-mail. Graag tot ziens op blog.computercreatief.nl (of kortweg: mijn.cc)!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.