De Consumentenbond heeft de rechtszaak tegen Samsung betreffende het updaten van smartphones verloren. Jammer en een slechte zaak.
Samsung staat erom bekend dat het al snel stopt met het uitrollen van updates voor zijn smartphones. Het betekent dat bijvoorbeeld veiligheidslekken tot in lengte van dagen blijven staan. Heel triest, zeker als je bedenkt dat Google – maker van het mobiele besturingssysteerm Android dat op de Samsung’s draait wel degelijk regelmatig updates uitrolt. Vandaar dat de Consumentenbond een – nu dus verloren – rechtszaak aanspande. Op deze pagina lezen we de reactie van Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Samsung krijgt de ruimte om zich te verschuilen achter een veelheid aan modellen en technische en economische afwegingen. Maar Samsung kiest er zelf voor zoveel modellen op de markt te brengen, er is niemand die ze daartoe dwingt. Een autofabrikant moet ook zorgen dat al zijn modellen veilig en betrouwbaar zijn en blijven. Samsung heeft diezelfde verplichting. Met deze uitspraak blijven consumenten afhankelijk van de goede wil van de fabrikant.’
Wel wát bereikt
Toch is er volgens Combée wel iets bereikt met de rechtszaak. Pontificaal op de homepage – helemaal bovenaan – vermeld het bedrijf dat er tenminste twee jaar softwareondersteuning voor smartphones van dit merk wordt gegeven. Daarna zal het in veel gevallen over en uit zijn. Niet geweldig, want de ‘nieuwigheidjescurve’ van smartphones begint aardig af te vlakken. Een model van twee, drie jaar oud komt tegenwoordig nog prima mee. Zeker als je niet zit te wachten op gimmicks als een nog weer hogere cameraresolutie of andere niet echt noodzakelijke extraatjes. Veel toestellen van een jaar of twee terug – zeker de high-end modellen – beschikken al over 4- of zelfs 8-core processoren. 2GB of meer RAM maakt dat ze draaien als een zonnetje. Ook als de nieuwste versie van Android geïnstalleerd zou worden. Alleen gebeurt dat dus niet. Extra jammer, want de meeste Android-toestellen beschikken over de mogelijkheid om de opslagruimte eenvoudig uit te breiden middels (micro) SD geheugenkaartjes.
Niet alleen Samsung
Het is natuurlijk niet alleen Samsung dat zich schuldig maakt aan te kort of zelfs helemaal niet updaten. Met name de goedkopere modellen van zo ongeveer alle merken zijn slachtoffer van het non-updatebeleid. Ook de Chinese smartphones zijn wat updates betreft een soort van Russisch roulette. Zeker als de oorspronkelijke maker failliet gaat – geen ongewone gang van zaken in die contreien – gaat het mis. Wat updaten betreft zouden fabrikanten echt een voorbeeld moeten nemen aan Apple. Dat bedrijf – of je het nou geweldig of maar helemaal niks vindt – levert tot in lengte van dagen updates voor zijn iPhones, iPads en iPods. Zo hoort het natuurlijk.
Te oud, wat nu?
Het is eigenlijk niet verstandig om met een achterhaalde en vrijwel nooit gepatchte versie van Android te blijven werken. Die zitten vol met bekende veiligheidslekken waar actief gebruik van gemaakt wordt. De enige echte oplossing zou zijn om een nieuwe telefoon met de nieuwste versie van Android te kopen. Precies dat is wat fabrikanten natuurlijk graag zien. Mede daarom wordt updaten al snel gestopt, zodat jij weer op korte termijn een gang naar de winkel maakt. Het is een beetje vergelijkbaar met een drugsdealer die kortwerkende maar zeer verslavende narcotica verkoopt: je blijft terugkomen. Gelukkig is er ook nog een tussenweg. Niet ideaal, maar er valt mee te leven. Installeer een virusscanner op je mobiel. Liefst een betaalde variant die ook real-time scant. Op die manier houd je al een hoop foute troep bij de deur tegen.
Gebruik verse apps
Maak verder geen gebruik van de standaard met de telefoon meegeleverde browser, maar gebruik bijvoorbeeld Chrome of Firefox. Door die uit de Google Play softwarewinkel te downloaden blijven deze apps in ieder geval up-to-date. Vermijd in z’n algemeenheid software die ooit standaard op de telefoon is geïnstalleerd en nooit meer is bijgewerkt. Zoek alternatieven die wel van recente datum zijn. En let goed op wat je met je smartphone doet. Bezoek bij voorkeur geen riskante websites met je oudere smartphone, denk aan goksites, pornoboeren en andere vage sites. Installeer alleen apps vanuit Google Play en download niks van buiten de store. Kortom: doe het veilig en met gezond verstand.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.