‘Gebruik geen Huawei-telefoons’ waarschuwen de FBI, de CIA en de NSA deze week. Dat komt hard aan bij mijn vrouw en mij. Allebei hebben we er een, zij een P9, ik een Mate 9. Mooie toestellen, lekkere camera’s. Maar de FBI etc vertrouwen Huawei en hun producten niet. In Amerika mogen ze geen telefoons gebruiken van een telecombedrijf dat banden heeft ‘met een buitenlandse regering die onze waarden niet deelt’ (De Volkskrant van hedenmorgen). En dat allemaal vanwege een backdoor, een vermeende achterdeur. De achterdeur van Huawei.
Big Brother
Wat is een backdoor, een achterdeur? Wikipedia zegt het zo: Een achterdeurtje (Engels: backdoor) is een bewust ingevoerde functie in programmatuur om een beveiligingsmechanisme te omzeilen. In Amerika denken ze dus dat de smartphones van Huawei een achterdeur hebben waarmee men – Huawei? De Chinese overheid? – de beveiliging van het toestel kunnen omzeilen en mee kunnen kijken op dat toestel. Ze lezen mee met Whatsapp en Telegram, bekijken je surf-historie, hebben alle informatie over je contacten, weten met wie je hebt gebeld en kunnen waarschijnlijk meeluisteren met je telefoongesprekken. Die Huawei’s komen uit China, dus dan weet je het wel. Big Brother enzo…
De achterdeur van Huawei
Bestaat er bewijs dat mijn Huawei Mate 9 de achterdeur naar China wijd open heeft staan? Nee, daar is geen bewijs voor. Niemand heeft ooit aangetoond dat Huawei mee kan kijken en luisteren. Niemand weet ook of er in de Google Pixel-telefoon een achterdeur zit naar de FBI. Je weet ook niet of de FBI, CIA of NSA achterdeuren hebben gevonden in Samsung-, LG-, iPhone- of Motorola-mobieltjes. Die kunnen daar net zo goed inzitten. Alle besturingssystemen hebben daarbij ook veiligheidslekken. Die worden – als ze aan het licht komen – zo goed en zo kwaad als het kan dichtgeplakt door Google, Apple of Microsoft. Of al die achterdeurtjes goed op slot zitten? Vast niet. De NSA luistert graag mee op je telefoon. Niet op de jouwe of de mijne natuurlijk. Alleen op telefoons van verdachte personen…
Koop Nederlandsche waar!
Als je de redenatie van de FBI etc volgt, wat voor telefoon kun je dan nog kopen? Geen Chinese telefoons: geen Xiaomi’s, Huawei’s, maar ook geen Motorola’s (ooit Amerikaans, maar overgenomen door Lenovo= Chinees). Willen wij afgeluisterd worden door de FBI of de NSA? Misschien moeten we dan geen Amerikaanse waar kopen. Geen iPhone. En, nu ik erover nadenk: die iPhones worden in China geproduceerd – een land met een regering die onze waarden niet deelt – misschien bouwen ze daar stiekem een achterdeurtje in de iPhones. Zou zomaar kunnen. Toch? Een Europese telefoon is misschien wat. Dan worden we alleen door Engelse, Duitse, Franse en Nederlandse inlichtendiensten afgeluisterd. Een Nokia!
Het enige dat erop zit is het kopen van een FairPhone. De eerlijke telefoon. Een Nederlands initiatief voor een groene telefoon. Misschien met een achterdeur naar onze Nederlandse inlichtingendiensten. Maar soit! Onze inlichtingendiensten kunnen toch al overal inbreken, daar hebben ze geen achterdeur voor nodig.
(Met dank aan Linda Lee voor de achterdeur.)
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Mag ik dan met zo’n telefoon ook de USA niet meer in?
Ik houd de fair phone al een tijd in de gaten. Wat me wel opvalt is dat deze structureel niet beschikbaar is, ook op dit moment wordt er op de website aangegeven: “De Fairphone 2 is tijdelijk niet beschikbaar op onze website. Vanwege een tijdelijk tekort van belangrijke onderdelen van onze telefoons, in dit geval beeldschermen, geven we voorrang aan onze verkooppartners en het kunnen leveren van reserveonderdelen.” Op deze pagina zou je hem moeten kunnen kopen maar het is me dusver niet gelukt: https://shop.fairphone.com/nl/fairphone2-kopen-2/