beste objectieven voor portretfotografie

De beste objectieven voor portretfotografie

Als portretfotograaf is het meestal je doel om je onderwerpen er op hun best uit te laten zien. Je kunt elk objectief gebruiken dat je al hebt om een portret te maken. Er zijn ook speciale objectieven die veel flatterender zijn voor portretten, zozeer zelfs dat ze ‘portret-objectieven’ worden genoemd. Scott Kelby bespreekt hier zijn twee favoriete portret-objectieven. De beste objectieven voor portretfotografie…

beste objectieven voor portretfotografie

70–200mm f/2.8

Geschikte portret-objectieven zijn vrijwel altijd teleobjectieven. Door het perspectief en de compressie die deze langere objectieven weergeven, zien mensen er supergoed uit. Mijn favoriet objectief voor portretten is een 70–200mm f/2.8 en voor de beste resultaten fotografeer ik meestal rond de 150 mm tot 200 mm (de minimum brandpuntsafstand van 70 mm is eigenlijk net te weinig voor portretten, dus vermijd ik het fotograferen op 70 mm). Hoeveel ik voor portretten ook houd van deze 70–200mm f/2.8, is het een zwaar objectief en het is behoorlijk duur. Daarom raad ik vrienden aan om de f/2.8-versie te laten voor wat die is en in plaats daarvan de 70–200mm f/4 te kopen. Die is ongeveer half zo zwaar en kost ook maar de helft, maar het is nog steeds een zeer scherp objectief en het maakt prachtige portretten, omdat het meer draait om de compressie die wordt veroorzaakt door het fotograferen met een lang objectief dan om het diafragma.

Voordeel langer objectief

Als je nu al een objectief hebt met een bereik van minimaal 100 mm, dan ben je klaar. Gebruik zo’n objectief gewoon op een langere brandpuntsafstand (zoals ik al zei, voor portretten is dat bereik van 150 mm tot 200 mm mooi). Een ander voordeel van fotograferen met een langer objectief als dit, is dat je wat afstand hebt, wat ruimte tussen jou en je onderwerp. Op die manier zit je niet helemaal op de huid van je onderwerp en dat beetje ruimte zorgt ervoor dat de meeste mensen zich prettiger voelen. Dat is dus een bijkomend voordeel van fotograferen met een langer objectief. Overigens werkt de 70–200 mm prima op zowel de fullframecamera’s als de camera’s met cropfactor en Canon, Nikon, Sony, Sigma en Tamron hebben allemaal mooie, scherpe objectieven met een dergelijk groter bereik.

Een 85mm-objectief maakt het beeld flatteus en zorgt voor een prachtige, zacht verlopende scherptediepte.

85mm f/1.8

Mijn ander favoriet objectief is er een dat geliefd is bij veel portret- (en huwelijks-)fotografen en dat is de 85mm f/1.8. Met 85 mm is het lang genoeg om zeer flatteuze foto’s te kunnen maken (ik zou zelfs zeggen dat bij 85 mm het bereik van een ‘goed portret-objectief’ begint) en bij een diafragma van f/1.8 kan hij de achtergrond achter je onderwerp echt prachtig zacht en wazig maken. Het andere dat geweldig is aan dit objectief is dat het klein, licht van gewicht en verrassend goedkoop is. Je kunt een nieuw kopen van Canon, Sony of Nikon voor zo’n € 500-600 (of zelfs iets minder). Voor een objectief van professionele kwaliteit is dat een waanzinnig goede prijs. Nu maken deze objectieffabrikanten ook een f/1.4- en f/1.2-versie van dit 85mm-objectief, maar ze zijn: (a) een stuk zwaarder, (b) een stuk groter en (c) veel, veel duurder. Laten we ons hier vooral concentreren op de goede dingen: je kunt een fantastisch portretobjectief krijgen dat geweldig is voor fotograferen in situaties met weinig licht, dat lichtgewicht en goedkoop is, dat scherp en geweldig is en je wilt niet weten hoeveel je van dit objectief gaat houden.

Met een 50mm maak je op een camera met kleinere sensor gemakkelijk dit soort uitsnedes met mooie achtergrondonscherpte.

50mm-objectief

Als je niet met een full frame-camera fotografeert, is een 50mm-objectief ook een uitstekend geschikt portret-objectief. Op een full frame werkt het als een standaardobjectief, maar op een kleinere sensor is het een korte tele. Het grote voordeel is dat deze objectieven door alle fabrikanten in een betaalbare, maar lichtsterke versie worden uitgebracht. De lichtsterkte zorgt ervoor dat je gemakkelijk kun spelen met scherptediepte. Eigenlijk zou dit objectief in de standaarduitrusting van elke fotograaf moeten zitten.

Bonustip

Bij de keuze van achtergronden is er een handige regel die je kunt volgen om je uit de problemen te houden. Als je een eenvoudige achtergrond kiest om voor te fotograferen, zorg er dan voor dat je achtergrond niet lichter is dan je onderwerp (in feite is donkerder beter omdat een donker onderwerp op een lichte achtergrond zelden werkt).

Deze blogpost De beste objectieven voor portretfotografie is afkomstig uit mijn boek ‘Het beste van Scott Kelby over digitale fotografie’. Dit boek staat boordevol met dit soort tips. Op elke pagina wordt één tip besproken waar je meteen mee aan de slag kunt om je fotografie te verbeteren. Bestel het boek hier. Een andere tip Zo maak je betere flitsfoto’s vind je HIER op dit blog. Nog een tip De zeven doodzonden van landschapsfotografie vind je HIER. Ik leg je HIER uit hoe je de mooiste zonsondergangen kunt fotograferen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.