De beste tips en trucs voor Excel

De beste tips en trucs voor Excel

Op Computer Creatief plaatsen we regelmatig tips en trucs voor en over Excel uit de boeken over Excel van Wim de Groot. Deze blogpost bevat alle tips (we zijn nog bezig met alle tips en trucs) die we van Wim de Groot over Excel op dit blog plaatsten. De beste tips en trucs voor Excel van Wim de Groot.

Maak een speelschema met Excel

Excel is voor een sportclub inzetbaar voor allerlei zaken, bijvoorbeeld het opzetten van een speelschema. Stel je een schema voor een competitie op, dan wil je zeker weten dat ieder team twee keer tegen elk ander team speelt: één maal thuis en één maal uit. Je hebt een schema voor bijvoorbeeld zes teams ingedeeld, zie de afbeelding. In de eerste helft worden de eerste vijf wedstrijddagen gespeeld. In de tweede helft de andere vijf dagen, die zijn gewoon het spiegelbeeld van de eerste helft: wie op Dag 1 thuis speelt, speelt op Dag 6 uit enzovoort. Lees HIER hoe je een speelschema in Excel maakt…

Kleurschalen in Excel

Met kleurenschalen in Excel kunt u eenvoudig en automatisch de ‘temperatuur’ van een waarde in een cel aangeven. U kunt de voorwaardelijke opmaak op een reeks van cellen toepassen en dan met kleurschakeringen de onderlinge verhouding tussen de getallen verduidelijken. Dat gaat met de optie Kleurenschalen. U hebt bijvoorbeeld een maand lang de maximumtemperatuur van de dag genoteerd. U kunt nu de temperaturen onder het vriespunt in blauwe tinten weergeven (hoe kouder, hoe donkerder het blauw), temperaturen boven nul in rode tinten (hoe warmer, hoe donkerder het rood) en precies nul graden wit. Lees HIER verder…

Een Notitie plaatsen in Excel

Een notitie in Excel 365 (of een opmerking in Excel 2021) is een toelichting bij gegevens of een uitleg bij een formule. In de tab Controleren heeft de knop voor een notitie de vorm van een Post it-briefje, in het werkblad herkent u een notitie aan een rood driehoekje rechtsboven in een cel. Een notitie plaatsen in Excel kan dingen voor uzelf of voor anderen verduidelijken en (of) als reminder fungeren. Lees HIER verder…

Cellen verplaatsen in Excel

Cellen verplaatsen in Excel is eigenlijk iets wat met regelmaat voorkomt. Het verplaatsen van cellen kan zowel met de muis als met het toetsenbord. Lees HIER hoe je een of meerdere cellen kunt verplaatsen.

Met het toetsenbord door Excel navigeren

Vaak wordt alleen de muis gebruikt om door de velden in een Excelsheet te navigeren. Dat kan ook met het toetsenbord en dat gaat vaak een stuk sneller. U kunt niet alleen door de cellen navigeren, maar ook door de verschillende werkbladen. In de tabel in de blogpost ziet u wat er gebeurt als u op een bepaalde toets drukt.

Getallen afronden in Excel

Vaak zit u helemaal niet te wachten op een berg cijfers achter de komma. Afronden in Excel is gelukkig geen probleem! Excel kan getallen afronden met de functie AFRONDEN. Dat gaat volgens de gebruikelijke regel: decimalen kleiner dan 5 worden naar beneden afgerond, de decimalen 5 en groter naar boven. U geeft hierbij op hoeveel cijfers er achter de komma moeten overblijven. Lees HIER het hele artikel.

Selecteren met toetsen in Excel

U kunt cellen selecteren met toetsen in Excel, wat erg prettig kan zijn omdat u niet steeds weer uw hand naar de muis hoeft te bewegen. U gaat naar de cel die u wilt bewerken door op een van de pijltoetsen te drukken. Wilt u een aantal cellen naast elkaar selecteren, houd dan de Shift-toets ingedrukt en druk op de pijltoets-Rechts. Lees HIER de hele tip.

Een werkblad beveiligen, maar enkele cellen openhouden

U kunt een werkblad beveiligen, dan kan niemand de gegevens veranderen. Maar wat, als u toch een paar cellen open wilt houden, zodat mensen daar iets kunnen invoeren? Het beveiligen van een werkblad lijkt een kwestie van alles of niets, maar dat valt mee. U kunt ook enkele cellen ophouden. Lees HIER de hele tip.

Er zijn op Computer Creatief nog veel meer Excel-tips te vinden:

Een gedachte over “De beste tips en trucs voor Excel”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.