De betaalmuur van NRC en de columns van Marcel van Roosmalen

Steeds meer krijg ik mededelingen als dit: ‘De eerste 5 artikelen hebben we u cadeau gedaan. Ook dit artikel lezen?’ Of: ‘You read a lot. You’ve read all your free stories for members for this month.’ Twee voorbeelden een betaalmuur – NRC en Medium – om online-lezers tot betalingen te dwingen. Je mag een aantal dingen lezen, maar op een gegeven moment moet je betalen. Goede informatie is niet gratis. Vind ik ook; toch probeer ik de betaalmuren te omzeilen.

Veellezer

Ik ben een veellezer. We hebben abonnementen op de Volkskrant, Het Parool, The New York Times en The Guardian. Daarnaast lees ik een stroom online-nieuws. TheVerge, Wired, The-Online-Photographer en nog veel meer. Ik moet tenslotte ergens mijn informatie zoeken om elke dag een stukje te kunnen schrijven. Ik vind het ook leuk om van alles te lezen. Daarom vind ik Blendle een geschenk uit de hemel. Via Blendle kan ik allerlei artikelen lezen van publicaties waar ik geen abonnement op heb. Zoals bijvoorbeeld Vrij Nederland, De Groene en tot een jaar of wat geleden de NRC en NRC Next.

Marcel van Roosmalen

De betaalmuur van NRC.

In NRC Next las ik drie keer in de week de columns van Marcel van Roosmalen. En ik bladerde door de boekenbijlage en het cultureel supplement en kon daar kiezen wat ik interessant vond. Totdat ze bij Blendle vertrokken. Ze verdienden er te weinig mee, vond men bij NRC. Shit! Die Van Roosmalen wil ik blijven volgen. In één maand zijn dat zeker 12 stukjes die ik moet lezen. En dan heb ik de stukken uit de rest van de krant nog niet meegeteld. Maar een abonnement – minimaal 8 euro per maand – ga ik echt niet nemen. Ik durf al niet op te tellen wat ik nu al betaal voor ons leesvoer.

Betaalmuur
De betaalmuur bij Medium.

Ik wil best betalen!

Hetzelfde geldt voor Medium. Daar kon je tot een jaar geleden alles lezen wat je hartje begeerde. Nu mag ik 3? 5? stukken lezen en dan moet ik daar ook gaan betalen. 5 dollar in de maand. En op dezelfde manier probeert ook Wired je over de streep te trekken en ongetwijfeld nog veel meer publicaties. Dat begrijp ik. Echt! Ik zeg ook altijd dat een schrijver betaald moet worden voor zijn werk. Ik wil Van Roosmalen ook graag betalen voor zijn leuke columns. Maar ik heb geen zin in nog een abonnement. De poet is op. Toch lezen we hem. Gratis.

Cookies

Een column lees je lekker makkelijk op je mobieltje. In een browser, bijvoorbeeld Chrome. Als je vijf columns van hem hebt gelezen, zegt NRC: nu moet je gaan betalen. Sorry, sorry, NRC, ik neem geen abonnement. Ik ga naar FireFox en lees daar ook weer 5 gratis artikelen, eh de columns van Van Roosmalen. Dan zit ik op 10. Dashlane – mijn wachtwoordmanager – heeft ook een browser. Daarin kan ik nog 5 artikelen lezen. En als ik nog meer wil lezen ga ik verder op mijn tablet. Daar heb ik ook drie browsers. Het is natuurlijk wel een beetje gedoe, eigenlijk zou ik in Excel een spreadsheet moeten bijhouden wat ik in welke browser heb gelezen. Waarom me dit zo lukt? Dankzij de cookies natuurlijk. Bij Medium lukt me dat nog niet, wat die houden het geloof ik bij per mailadres. Ik vind er nog wel een oplossing voor.

Het is een dilemma. Ik wil echt wel betalen voor content. Via Blendle bijvoorbeeld. Of – als dat zou bestaan – via de mogelijkheid om bij NRC telkens voor één stukje te betalen. Ik houd ook erg van Topics van de Persgroep, waardoor ik, dankzij mijn abonnementen op Volkskrant en Parool ook allerlei leuks kan lezen van het AD, Trouw en allerlei Belgische kranten. Hier – bij ComputerCreatief – is en blijft het in ieder geval gratis. Zolang je die mooie boeken van Van Duuren Media maar blijft kopen. Hier komt geen betaalmuur.

4 gedachten over “De betaalmuur van NRC en de columns van Marcel van Roosmalen”

    1. Zeker! Blendle heeft daar met de verschillende uitgevers allemaal afspraken over. De uitgever van NRC vond dat het te weinig opleverde en vond het interessanter om een betaalmuur op te richten.

  1. In Chrome biedt View Page Source (Ctrl U) de mogelijkheid om als je naar beneden gaat in de pagina tot je de inhoudelijke tekst tegenkomt, deze tekst te selecteren, te kopieren en vervolgens door een gratis online HTML stripper heen te halen.
    Dan inplakken en bewaren in WordPad of een andere tekstverwerker en klaar is kees.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.