Er is een nieuwe versie van ON1, ON1 2020. Benieuwd naar de nieuwe mogelijkheden installeerde ik de nieuwe versie meteen. Toen ik vanmorgen mijn iMac uit slaap wakker maakte trof ik hem aan in totale verwarring: de opstartschijf was bijna vol en ook het interne geheugen was overvol. Ik vermoedde meteen dat ON1 2020 de schuldige was, het was de enige software die ik gisteren had geïnstalleerd. Waar zat het bestand dat mijn opstartschijf had overstroomd met data? Het was de cache van ON1 2020…
Voorkeuren

Beeldbewerkingsapplicaties proberen hun snelheid te verbeteren door in een cache alvast wat data op te slaan. Veelal zijn dat voorvertoningen van de foto’s die je gaat bewerken of al hebt bewerkt. Lightroom doet dat in de cache die je kunt aanzetten en met het bestand Catalogusnaam-Previews.lrdata en ik vermoedde dat ON1 ook iets dergelijks zou doen. Maar waar zou die cache zich ergens bevinden? Ik zocht in de voorkeuren en zag bij Voorkeuren in het onderdeel Systeem de plek voor Scratch folder en de het onderdeel Blader door de Cache. De cache staat ingesteld op 5000 MB en gaat naar een map met de naam PerfectBrowseCache. Je kunt het pad zien waar die cache wordt weggeschreven.
PerfectBrowseCache
Ik zocht bij Google op ON1 PerfectBrowseCache en vond het volgende: In PerfectBrowseCache slaat het programma alle previews op die de browser gebruikt om de foto’s voor je weer te geven. Ik heb nogal wat foto’s geladen in ON1 en mijn perfecte cache heeft nu blijkbaar mijn harde schijf volgepropt. Dat bestand van ON1 zit niet gewoon bij je documenten maar ergens in de krochten van je macOS systeem. Dus nam ik weer mijn toevlucht tot Omnidisksweeper, een applicatie die me al eerder uit de volgelopen harde schijfproblemen had gehaald. En verdomd: daar zag ik de map van de PerfectBrowseCache: 254,1 GB! Erg fijn ON1… Niet.
Cache verplaatsen

Wat te doen met die cache? In de voorkeuren zag ik de mogelijkheid dat je die cache kunt verhuizen naar een andere plek. Ik zette dat aan, maar het verhuizen van de 254,1 GB kostte een eeuwigheid. Het had geen zin om daarop te wachten. Ik besloot ON1 2020 geforceerd te stoppen, die cache gewoon weg te gooien en alles opnieuw op te laten bouwen. Lang verhaal kort: uiteindelijk installeerde ik ON1 2020 opnieuw, gaf de cache plekken op een externe harde schijf en daar mee af. Dus: als je veel foto’s in ON1 gaat gebruiken: ga onmiddellijk naar de voorkeuren en zet de cache op een plek waar je veel ruimte hebt.
Een Nederlandse versie

Nog een ander ding over ON1 2020: er is een Nederlandse versie. Daar is eigenlijk alles mee gezegd. Er staan Nederlandse woorden in de menu’s en de dialogen van de applicatie. Maar of het een Nederlandse vertaling is? Dat niet… Neem het tethered schieten van foto’s. Tethered schieten is met een kabel of draadloos meteen je foto’s op het scherm van je computer bekijken en bewerken. In Lightroom vind je dat in het menu Bestand > Vastleggen via tethering. In ON1 2020 lees ik over tethering: Vastgebonden schieten, een soort SM-schieten waarschijnlijk? De menu’s? Daar zie ik: het dossier, Uitgang en Uitzicht, en instellingen met een onderkast i. Menu-onderdelen hebben altijd een hoofdletter! Het dossier is Het File-menu, ofwel menu Bestand, Uitgang? Bewerken! Deze vertaling is volstrekt niet serieus te nemen, maar hij wordt wel zo uitgebracht. Alle mogelijke standaardvertalingen zijn niet gebruikt. Waarschijnlijk is er een automatische vertaling op losgelaten. Zo kan elke applicatie wel in het Nederlands uitgebracht worden. Sorry, ON1, dit is echt helemaal bagger…

Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.