Een Canon EOS camera verbinden via wifi of bluetooth

Een Canon EOS camera verbinden via wifi of bluetooth

Wifi is bij het grote publiek vooral bekend van het draadloze netwerk thuis om zo mobiele apparaten eenvoudig te verbinden met internet. De introductie in een systeemcamera in 2012 (EOS 6D) was daarom redelijk bijzonder. Het idee van wifi in een camera is niet om die camera direct te verbinden met internet, maar om te laten communiceren met randapparatuur, zoals een telefoon/tablet of printer. Dus met de bedoeling om foto’s sneller en eenvoudiger met anderen te delen. Een Canon EOS camera verbinden via wifi of bluetooth, hoe gaat dat in z’n werk?

Een Canon EOS camera verbinden via wifi of bluetooth
Draadloos communiceren tussen telefoon/tablet en camera.

Telefoon/Tablet

Sinds 2012 hebben bijna alle midrange EOS-modellen ingebouwde wifi. En met die functionaliteit heeft Canon tevens een gratis app in de App Store en Google Play geplaatst, zodat je zo’n camera eenvoudig kunt verbinden met je telefoon/tablet. De naam en functionaliteit van deze app is diverse malen veranderd, maar de huidige versie is redelijk definitief en te vinden onder de naam Camera Connect. De wijze van koppeling van camera en telefoon heeft een ontwikkeling doorgemaakt van handmatig tot bijna automatisch. We onderscheiden in deze paragraaf drie methoden, zodat je met alle EOS-camera’s met wifi een geslaagde verbinding kunt opzetten. Basis van alle methoden is dat de camera een eigen wifihotspot opzet en dat daarmee direct verbonden kan worden met telefoon/tablet.

  • Handmatig
  • NFC
  • Bluetooth

TIP • Voordat je een van onderstaande methoden gaat proberen, is het misschien raadzaam om alle draadloze instellingen van je camera te wissen, zodat je met een schone lei begint. Kijk even in de handleiding van je camera hoe je dit voor jouw specifieke model EOS moet doen.

Handmatig

Canon Camera Connect Een Canon EOS camera verbinden via wifi of bluetooth

Installeer de app Camera Connect op je telefoon/tablet en zet de wifi van je camera aan. Allereerst moet de wifi van je camera een naam krijgen, waarmee je zijn hotspot straks in het lijstje ziet van wifipunten op je telefoon. Soms gebeurt die naamgeving automatisch. Heeft je camera een wifinaam dan kun je in het volgende venster op je camera kiezen voor verbinding met telefoon/tablet. Er volgt dan een serie vensters die je gewoon met OK kunt bevestigen tot je een schermpje krijgt met de encryptiesleutel van de hotspot.

Dan moet je je telefoon er even bijpakken en naar Instellingen, Wifi gaan. Daar zie je als het goed is de hotspot van je camera en je tikt op verbinden. Geef als wachtwoord de encryptiesleutel op, die je op de achterzijde van je camera ziet. Tik vervolgens op OK op de camera, zodat camera en telefoon/tablet direct met elkaar verbonden zijn. Open de app Camera Connect en geef daarin aan dat je wilt verbinden met je camera. Als alles goed gegaan is hoef je deze procedure maar één keer uit te voeren. De volgende keer dat je de wifi aanzet op de camera, dan kies je deze wifi op je telefoon/tablet (geen encryptiesleutel meer nodig) en start de app.

Enkele schermpjes bij het opzetten van een wifikoppeling tussen camera en telefoon/
tablet. Midden: met een schone lei beginnen. Rechts: wifihotspotnaam met wachtwoord.

Is Camera Connect actief en zijn camera en telefoon/tablet verbonden, dan kun je je camera nu besturen vanaf je telefoon/tablet. Dat wil zeggen dat je foto’s van je camera kunt terugkijken op je telefoon/tablet en eventueel downloaden om ze vervolgens te delen via Instagram, Twitter of Facebook. En dat je je telefoon/tablet kunt gebruiken als afstandsbediening met het zoekerbeeld op je telefoon/tablet. Dit heet remote shooting en is echt enorm handig om vanuit moeilijke standpunten of vanaf grote afstand (vogels, wildlife) toch geslaagde opnamen te maken.

TIP • Als je een wifiverbinding tussen camera en telefoon/tablet hebt opgezet in het voorkeursnetwerk in huis, dan bestaat de kans dat wanneer slaapstand geweest zijn, de directe wificonnectie is verbroken en je telefoon/tablet weer aan het thuisnetwerk hangt. Je moet dan opnieuw verbinden met de camera. Zet de slaapstand van camera en/of telefoon dus tijdelijk uit als dit je vaak overkomt.

NFC

Bij de handmatige methode om camera en telefoon/tablet met elkaar te verbinden moet je elke keer als je dit wilt doen, de wifihotspot selecteren op je telefoon/ tablet en dit vanuit de app Camera Connect bevestigen. Dat kan handiger als zowel je EOS als je telefoon/tablet voorzien zijn van NFC. De procedure wordt dan veel eenvoudiger. Start Camera Connect op je telefoon/tablet en zorg dat NFC actief is op beide apparaten. Houd de rug van de telefoon tegen het NFC-logo op de buitenzijde van je EOS. Camera en telefoon/tablet zullen automatisch worden gekoppeld en de app zal meteen operationeel zijn.

Verbinden via NFC en de voortgang op een telefoon (l).

TIP •iPhone en iPad ondersteunen geen NFC en je kunt ze dus niet op deze snelle manier verbindenmet je EOS. Je zult dan de handmatige methode moeten gebruiken. Of eventueel de onderstaande methode met Bluetooth. Dan moet je camera natuurlijk ook over Bluetooth beschikken.

Bluetooth

Een nadeel van een wifiverbinding is dat het redelijk veel stroom vraagt van zowel camera als telefoon/tablet. Ook wanneer je niet aan het fotograferen of terugkijken bent. Canon heeft daarom zijn nieuwste EOS-camera’s uitgerust met Bluetooth LE. Omdat ook alle telefoons/tablets (Android .n iOS) over Bluetooth beschikken is deze koppeling veel universeler dan NFC .n vraagt het minder stroom. Nadeel is dat de bandbreedte (dataoverdracht) kleiner is en je alleen een simpele communicatie hebt tussen twee apparaten.

Een Bluetooth-verbinding hoef je maar een keer vanuit de Camera Connect-app op te zetten (pairing) en vanaf dat moment zullen de twee apparaten elkaar altijd automatisch blijven zien met laag stroomverbruik. Via de app kun je je telefoon/tablet dan gebruiken als gewone afstandsbediening. Wil je foto’s terugzien op je telefoon/tablet of remote live shooting gebruiken, dan zal de app er automatisch voor zorgen dat de wifi wordt ingeschakeld voor de benodigde bandbreedte. Verbreek je daarna de wifi, dan zal de Bluetooth ervoor zorgen dat de apparaten toch gekoppeld blijven.

Zo verbind je dus een Canon EOS Camera met wifi of bluetooth. Wat voor leuke dingen kun je dan doen met de Canon Camera Connect app? Dat lees je in DEZE blogpost.

Bovenstaande blogpost is een uittreksel uit mijn Handboek Canon EOS, voor het EOS D-, EOS M- en EOS R-systeem. In dit Handboek Canon EOS staat zo veel mogelijk van die specifieke EOS-functionaliteit verzameld, aangevuld met een vleugje basiskennis fotografie en veel trucs en tips, extra toegelicht met ruim 70 videotutorials. Zo zal iedere vrijetijdsfotograaf met een EOS-camera betere foto’s kunnen maken en meer plezier hebben van zijn of haar fotografie. Tevens wordt in dit Handboek aandacht besteed aan onderwerpen als lenzen, flitsen, video, software en ook foto’s delen en printen; allemaal aspecten van de fotografie waarbij Canon met een uitgebreid aanbod aan producten en diensten een belangrijke rol kan spelen.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.