Het boek van de maand augustus is het Handboek Digitale Video van auteur Bert Venema. Op het ComputerCreatief-blog geven we deze maand wat voorproefjes uit het boek en is er een interview met Bert over o.a. het ontstaan van het boek, het verbeteren van de kwaliteit van een video en de benodigde apparatuur die je nodig hebt. Hij schreef deze gastblogpost over de drie verschillende onderdelen van het boek. (H.F.)
Wat kunt u verwachten van het Handboek Digitale Video?
Het schrijven van het Handboek Digitale Video is geen sinecure, niet in de laatste plaats vanwege het vele onderzoek dat nodig is om alle feiten correct te beschrijven. Maar ook omdat er zo ontzettend veel over video te schrijven is. Dan moet je soms keuzes maken en grenzen stellen. Het boek richt zich vooral op de beginnende en enigszins gevorderde videofilmer. De startende hobbyfilmer zal zich met dit boek zeer goed kunnen oriënteren op het aanbod van camera’s en de aanschaf van een camera. Maar ook de iets meer ervaren videograaf zal veel nuttige informatie in het boek terugvinden. Het boek is ruim voorzien van veel tips, info en praktijkvoorbeelden. Bovendien treft u achtergrondinformatie aan die bijdraagt aan meer begripsvorming over het onderwerp video.
Eerste deel
Het boek kan grofweg in drie hoofdonderdelen worden verdeeld. Het eerste deel behandelt alles wat met de techniek van de camera heeft te maken. Zo behandel ik bijvoorbeeld de verschillende type camera’s, van compacte videocamera’s , actioncams, consumentencamera’s, (semi-)professionele camera’s, digitale spiegelrefelex- en systeemcamera’s. Maar ook worden kort de sterk verbeterde videomogelijkheden van de hedendaagse smartphones behandeld. Bij de behandeling van de camera’s beschrijf ik onder andere onderwerpen als videoresolutie, beeldstabilisatie en bedieningsgemak. Tevens worden aan de hand van voorbeelden de belangrijkste onderdelen van de camera’s uitgelegd. Met deze informatie bent u als aankomend videofilmer zeer goed in staat de juiste keuze voor een camera temaken die bij uw wensen past.

TIP • Brandpunsafstanden Met een korte brandpuntsafstand kan een groot beeld worden opgenomen, zoals een landschap. Met een lange brandpuntsafstand wordt slechts een klein gedeelte van het beeld vastgelegd.
Tweede deel
In het tweede gedeelte van het boek wordt de techniek van het video filmen zeer uitvoerig behandeld. U leert daarbij alles over diafragma, brandpuntafstand, lenzen, scherptediepte en wat er nog meer komt kijken bij de instelling van een videocamera. Voorts wordt uitgelegd hoe de verwerking van de digitale gegevens in camera de verloopt. Het is vooral ook belangrijk om een mooie compositie te maken. Dat houdt in dat u met de camera een goed camerastandpunt moet kiezen en de juiste beeldhoek moet instellen. De kijker ziet de video nu eenmaal zoals u die in beeld hebt gebracht. Daarbij is het natuurlijk een kunst om de kijker geboeid te houden als deze naar uw productie kijkt. U leert daarbij te werken met begrippen als de regel van derden en de gulden snede, maar ook het spelen met lijnpatronen. Naast de uitleg over deze instellingen worden er nog meer camerastandpunten en instelkaders beschreven.

Een groot deel van mijn boek heb ik gewijd aan het vastleggen van bepaalde genres, zoals het filmen van een trouwplechtigheid en bruiloft, het maken van reportages en documentaires, maar ook het filmen van de vakantie, dieren en kinderen. Zelfs als u van plan bent uw eigen thriller of dramaproductie te maken dan vindt u veel informatie in het boek.
TIP • Kinderen filmen Wat pertinent niet werkt, is kinderen chanteren als ze bijvoorbeeld niet goed willen meewerken. Het leidt vaak tot nog meer gejammer en tegenwerking en de spontaniteit is daarna ook vaak weg. Dit levert dus nooit die mooie opnamen op die u juist wilt maken.
Derde deel
In het derde gedeelte van het boek wordt uitvoerig aandacht besteed aan de postproductie van het videomateriaal. Het proces van monteren wordt hierbij uitvoerig beschreven. Er is ook aandacht voor de bijzondere manieren van videofilmen, zoals 3D, animatie en het werken met chroma key, opnames met een groene achtergrond. De verschillende softwarepakketten voor 3D en animatietechnieken worden kort beschreven. Dat geldt ook voor de videobewerkingssoftware. Dar zijn inmiddels veel pakketten van op de markt. Ik beschrijf enkele populaire professionele programma’s, maar zeker ook de consumentenprogramma’s komen aan bod. En hebt u dan nog niet genoeg gelezen, dan kunt u nog terecht op de website voor twee bonushoofdstukken en aantal bijlagen met sjablonen. Al met al is het een zeer veelzijdig boek waarbij ik heb getracht ‘de lading’ zoveel mogelijk te dekken. Maar die beoordeling laat ik graag aan u, de lezer van het boek, over.
Bert Venema is freelance auteur en heeft meerdere titels over digitale video, video-editing en digitale audio op zijn naam staan. Daarnaast is hij jarenlang columnist voor Color Graphics Magazine geweest. De boeken van Bert vind je hier.