De februari-update voor Lightroom Classic

Een nieuwe maand, een nieuwe Lightroom. Bij Lightroom Classic gaat het om versie 7.2. Alleen voor leden van de Creative Cloud, sorry. Spannende nieuwe dingen? Een snellere Lightroom, is dat spannend? Ja. Als je veel foto’s te bewerken hebt is elke snelheidswinst welkom. De februari-update voor Lightroom Classic biedt die extra snelheid en meer.

Snelheidshonger

We schreven eerder over de snelheidswinst van deze nieuwe versie. Er waren wat tests op hele snelle machines met de nieuwe Lightroom, en ja, ook op deze snelle machines werd Lightroom nog sneller. Wat betekent het voor de fotografen met computers die geen i9, processors met meer dan tien cores en grafische kaarten met beestachtige snelheden hebben? Ook eenvoudige stervelingen zien snelheidsverbetering. Qua snelheidverbeteringen gaat het voornamelijk om batch-verwerking van foto’s, bijvoorbeeld het importeren en exporteren van veel foto’s tegelijk. Op die momenten gebruikt Lightroom meerdere cores van je processor. Je hebt ook wat aan deze update als je meer dan 12 GB aan geheugen hebt.

Paneel Mappen

De februari-update voor Lightroom Classic
Een zoekbalk bij Mappen.

In de module Bibliotheek bij het paneel voor Mappen vind je een aantal vernieuwingen. Je kunt nu in mappen zoeken naar specifieke mapnamen. Bovenin is er een zoekbalk toegevoegd. Handig voor degenen die hun mappen namen geven als San Francisco, Death Valley of Petten. Je kunt nu sneller naar een map in een map gaan door de naam in de zoekbalk te typen. Vanaf deze versie kun je Favoriete mappen maken door Control-klik (Mac) of rechts-klik op een folder en te kiezen voor Als Favoriet markeren. Op de map zie je vervolgens een sterretje verschijnen. Bij de zoekbalk kun je je favoriete mappen oproepen.

Verzamelingen

De februari-update voor Lightroom Classic
Een verzameling maken van foto’s die op de Kaart staan.

Er zijn rechtstreeks nieuwe Verzamelingen of Verzamelingssets te maken vanuit een map. Daarnaast kun je ook op de module Kaart kiezen om van de foto’s van een bepaalde GPS-locatie een verzameling te maken. In het Bibliotheekfilter kun je nu filteren op bewerkte en onbewerkte foto’s. Misschien handig, maar als je foto’s importeert met een ontwikkelvoorinstelling zijn ze altijd al bewerkt en dan is dit een beetje zinloos. Al met al toch een mooie februari-date van Lightroom Classic. Vooral op de snelheidsverbeteringen zaten veel gebruikers te wachten. Bij Julieanne Kost van Adobe kun je alles over deze nieuwe versie lezen.

De februari-update voor Lightroom Classic
Filter om te kijken of foto’s wel of niet bewerkt zijn…

Vorige maand verscheen een bijgewerkte versie van het boek Ontdek Lightroom Classic CC van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks. Wil je snel aan de slag met Lightroom dan is dit hét boek om je snel met Lightroom Classic op weg te helpen. Handig om te weten: van dit boek is een webversie beschikbaar. Als u zich registreert, krijgt u gratis toegang, plus relevante extra’s. Handig om te weten: van dit boek is een webversie beschikbaar. Als je je bij de uitgever registreert, krijg je gratis toegang tot die webversie, plus relevante extra’s.

Meer tips en trucs over Lightroom? Die je vind je op DEZE pagina van dit blog.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.