Zoeken in Excel is erg makkelijk én veelzijdig dankzij de speciaal daarvoor bedoelde functie. In het boek Gegevens verwerken in Excel van Wim de Groot lees je er – naast vele andere zaken – alles over. Hieronder een voorbeeld van wat je met de functie kunt doen.
Zoeken naar waarden is een van de vele voorbeelden die mogelijk is dankzij de functie Zoeken in Excel. Het programma heeft een aantal functies waarmee je in lijsten en tabellen kunt zoeken naar een getal, een datum of tekst.
De functie ZOEKEN
De functie ZOEKEN geeft een waarde uit maximaal één kolom of één rij.
Syntaxis van ZOEKEN
=ZOEKEN(zoekwaarde; verwijzing naar zoekgebied; eventueel verwijzing naar resultaatgebied)
Geef de zoekwaarde op als een getal, een woord of een celverwijzing; dan geef je het zoekgebied op waaruit de waarde wordt opgehaald; geef je een tweede gebied op, dan zoekt de functie naar de waarde in het eerste gebied en haalt deze de bijbehorende waarde uit het tweede gebied (dit tweede gebied moet even lang zijn als het eerste gebied).
Resultaat: de overeenkomstige waarde.
Eenvoudigste vorm
De waarden van het zoekgebied waarin je zoekt, moeten in oplopende volgorde staan.
In zijn eenvoudigste vorm ziet een formule met ZOEKEN er uit als:
=ZOEKEN(10;B1:B20)
Deze zoekt naar 10 in de cellen B1 tot en met B20. Komt die waarde erin voor, dan is 10 het resultaat van de formule.
Kan de functie ZOEKEN de gezochte waarde niet in de reeks vinden, dan zoekt deze naar de eerstvolgende waarde die kleiner is. Zou 10 niet in de serie staan, maar 8 wel, dan is 8 de uitkomst. Staat 10 niet in de reeks en komt er ook geen kleinere waarde in voor, dan krijg je #N/B te zien (‘niet beschikbaar’). Als de waarde die je zoekt wel in de reeks voorkomt, maar je ziet toch #N/B, dan staan de waarden niet in oplopende volgorde. Sorteer de reeks dan van klein naar groot.
Nog meer tips lezen uit het boek Gegevens verwerken in Excel? Hier vind je Werken met formules en functies in Excel , hier vind je Formule via het dialoogvenster in Excel en hier vind je Ongelijke cellen zoeken in Excel.
Meer tips en trucs van Wim de Groot? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Excel-tips, plus interviews met Wim vind HIER.
Gegevens verwerken in Excel
Leuke tip? Je vindt er nog veel meer in het boek Gegevens verwerken in Excel van Wim De Groot, want gegevens importeren in Excel vanuit Word is slechts een van de vele mogelijkheden. Met Excel kun je behalve rekenen ook gegevens bijhouden. Die kunnen in een eenvoudige tabel staan of in een professionele database. Vervolgens wil je die gegevens op een bepaalde manier op een rij zetten, verbanden zien, ze analyseren en conclusies trekken. Dat leer je in dit boek. Je hoeft hiervoor niet veel ervaring met Excel te hebben. De voorbeelden in dit boek worden helder uiteengezet, zodat je ze kunt aanpassen voor je eigen werk. Kortom: prima leesvoer voor een ieder die ook eens wat andere mogelijkheden van ‘s werelds meest bekende spreadsheet wil leren kennen.

Wim de Groot schrijft artikelen over Excel voor het populaire tijdschrift ComputerIdee en boeken bij van Duuren Media. Als freelance auteur heeft hij al vele lezers weten te boeien met dit rekenprogramma. Hij begeleidt in de gezondheidszorg mensen op het gebied van levensvragen. Daarbij is helder communiceren van groot belang. Dat hij helder kan communiceren blijkt ook in zijn uitleg van Excel. Aan beginnende en gevorderde gebruikers laat hij zien hoe ze de mogelijkheden van dit rekenwonder kunnen benutten. Als nuchtere noorderling doet hij niet moeilijk over zaken die ingewikkeld lijken. Zijn doel is om u plezier te laten beleven aan uw computer en aan Excel in het bijzonder. De boeken van Wim vind je hier.