De LG G4 en Lightroom Mobile

Het is prachtig mooi om Raw te kunnen schieten met de LG G4, maar Raw-bestanden… die moet je eerst bewerken wil je alles uit je foto’s kunnen halen. En dan heb je een app nodig die met een DNG aan het werk kan. De meeste apps op je mobieltje kunnen aan het werk met een JPEG, maar niet met een RAW-bestand. Je zul je foto’s in Lightroom of Adobe Camera Raw willen bewerken. Het meest voor de hand ligt de combinatie van je mobiel en Lightroom Mobile en daaraan gekoppeld Lightroom op de desktop. Over Lightroom Mobile schreven we al eerder (HIER en HIER), maar het kan geen kwaad de workflow met de DNG-bestanden van de LG G4 te recapituleren.

Lrmobile-iconLightroom Mobile is een app voor op je Android-telefoon of voor je iPhone of iPad. In dit geval behandelen we de workflow op de LG G4, een Android telefoon. Je downloadt de Lightroom Mobile-app bij Google Play en logt in met je Creative Cloud-gegevens. Dat kan nu eenmaal niet anders, je hebt een volledig Creative Cloud-lidmaatschap of een Creative Cloud-fotografielidmaatschap nodig om echt met Lightroom Mobile te kunnen werken.
Lightroom Mobile werkt twee kanten op: je kunt de foto’s op je mobiele telefoon bewerken en delen met Lightroom op je desktop computer en andersom, je kunt bewerkte foto’s middels Lightroom vanaf je desktop computer delen met Lightroom Mobile op je telefoon.

Verbinden

Allereerst verbind je de desktop-versie van Lightroom met – wat ik voor het gemak maar even – de Lightroom-cloud zal noemen. Ergens op een server bij Adobe vindt de uitwisseling tussen je mobiele apparaten en je desktop-applicatie plaats.
In Lightroom op de desktop verbind je je met die cloud vanuit het naamplaatje linksboven in het venster.

Zet Lightroom Mobile aan bij het naamplaatje linksbovenaan in de Lightroom desktop-versie.
Zet Lightroom Mobile aan bij het naamplaatje, links bovenaan in de Lightroom desktop-versie. Klik op ‘Starten’.

Meld je in de Lr Mobile-app aan met je Creative Cloud-inloggegevens. Je krijgt de vraag of je automatisch na het nemen van een foto die wil toevoegen (Auto Add New Photos) en of je de foto's wil synchroniseren 'over cellular', via je data-verbinding. Dit uitzetten is meestal de geëigende keze.
Meld je in de Lightroom Mobile-app aan met je Creative Cloud-inloggegevens. Je krijgt de vraag of je automatisch na het nemen van een foto die wilt toevoegen (Auto Add New Photos) en of je de foto’s wil synchroniseren ‘over cellular’, via je data-verbinding. Dit laatste uitzetten is meestal de geëigende keuze.

Op de telefoon moet je eerst inloggen op je Creative Cloud-account (Sign In) om te kunnen beginnen. Lightroom Mobile op je mobieltje en Lightroom op je desktop zijn nu verbonden.
In Lightroom Mobile krijg je de mogelijkheid om automatisch, telkens als je een foto maakt, die aan de Collection toe te voegen. Als je voor Enable Auto Add kiest, zal er een Collection worden aangemaakt en zal elke foto aan je Collection worden toegevoegd.  een Collection is een verzameling foto’s, je kunt meerdere Collections maken.
De tweede keuze die je krijgt is Sync Over Cellular en die staat standaard aangevinkt. Alleen als je heel veel datategoed hebt zou ik dat aan laten staan. Als je een kleine databundel hebt, kun je dat beter uitzetten en pas op het moment dat je een wifi-verbinding hebt, synchroniseren.

Er wordt een 'Collection' aangemaakt (links). Door op de drie stipje te tikken verschijnt er een menu waarin je kunt kiezen of je bijvoorbeeld reeds aanwezige foto's op de telefoon wilt toevoegen aan de Collection: Add Photos.
Er wordt een ‘Collection’ aangemaakt (links). Door op de drie stipjes te tikken verschijnt er een menu waarin je kunt kiezen of je bijvoorbeeld reeds aanwezige foto’s op de telefoon wilt toevoegen aan de Collection: Add Photos.

Als er al foto’s op je mobiel staan, kun je ze nu aan de Collection toevoegen, met behulp van Add Your Photos. De app kijkt waar je op je mobiel de foto’s hebt opgeslagen en laat je kiezen welke je wilt toevoegen.

De app kijkt waar op je mobiel de foto’s zijn opgeslagen en laat je kiezen welke foto's je wilt toevoegen.
De app kijkt waar op je mobiel de foto’s zijn opgeslagen en laat je kiezen welke foto’s je wilt toevoegen.
Alle foto's die door de camera zijn gemaakt, zijn geselecteerd en worden toegevoegd.
Alle foto’s die door de camera zijn gemaakt, zijn geselecteerd en worden toegevoegd.

De foto’s die je in de Collection laadt worden vervolgens – via wifi of je data-verbinding – naar de Lightroom Mobile-server gestuurd en van daaruit naar Lightroom op je desktop.
Eenmaal in Lightroom Mobile op je telefoon of in Lightroom op je desktop kun je met de foto’s aan het werk. Als je een foto bewerkt op je telefoon, dan wordt die automatisch gesynchroniseerd met de foto die inmiddels op Lightroom op de desktop zit. En andersom ook natuurlijk.

De Collection van Lightroom Mobile op de telefoon is gesynchroniseerd met Lightroom desktop. Let op de synchronisatie-tekentjes helemaal links voor LGE LG-H815 en LGE Phone Photos.
De Collection van Lightroom Mobile op de telefoon is gesynchroniseerd met Lightroom desktop. Let op de synchronisatie-tekentjes helemaal links voor LGE LG-H815 en LGE Phone Photos.

In Lightroom op de desktop zie je bij Mappen, met de naam van de camera, en een map die Geïmporteerde foto’s heet. Je kunt zien waar Lightroom de map op je vaste schijf aanmaakt, door met je muis rechts te klikken op de map en te kiezen voor Tonen in Finder. De map zit verstopt in het bestand Mobile Downloads.lrdata. Je vindt de foto’s van het mobiele collectie ook terug bij de Verzamelingen bij het onderdeel Van Lr mobile.

In het specifieke geval van de foto’s die je in Raw schiet op de LG G4 kun je kiezen of je naast de DNG ook de JPEG in Lightroom Mobile wilt binnenhalen, tenslotte schiet de camera alle twee de bestanden tegelijk, of beter gezegd, het schiet een Raw-bestand en maakt daarvan ook een JPEG. Het lijkt mij een beetje overkill om ze alle twee binnen te halen, het kost wat extra ruimte op de harde schijf en synchronisatietijd. Echter, als je hebt gekozen voor Enable Auto Add, zullen beide bestanden aan je Collection worden toegevoegd.

Geen Creative Cloud?

Als je geen Creative Cloud hebt, maar wel Lightroom en dus geen Lightroom Mobile, kun je natuurlijk je mobieltje aan je computer hangen en zo de bestanden over slepen of rechtstreeks importeren in Lightroom. Nu ja, soms – vaak eigenlijk – wil zo’n Android-toestel niet ‘zomaar’ op je bureaublad verschijnen. Dan heb je weer niet het juiste programma op de Mac of de juiste drivers op je PC. Om gek van te worden.

Wel eerst in je voorkeuren de microSD ontkoppelen, voordat je het kaartje uit je telefoon haalt!
Wel eerst in je voorkeuren de microSD ontkoppelen, voordat je het kaartje uit je telefoon haalt!

Er is wel een oplossing. Als je de foto’s op een micro SD-kaartje hebt opgeslagen, haal je dat kleine kaartje uit je telefoon (wel eerst in je voorkeuren de microSD ontkoppelen!), je doet het in een SD-adapter en stopt die adapter in een kaartlezer. Vervolgens importeer je de foto’s in Lightroom. Lukt zowel op de Mac als onder Windows.
En dan heb je de foto’s ook in Lightroom of waar je ze op je desktop-computer wilt hebben.

De eerste blogpost over het fotograferen in RAW met de LG G4 kun je HIER terugvinden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.