De mogelijkheden en onmogelijkheden van Chromebooks

Op de CES, de Consumer Electronics Show in Las Vegas, werden deze week een flink aantal nieuwe Chromebooks gepresenteerd. AMD, de processor-fabrikant, neemt de Chromebook ineens ook serieus. HP en Acer kwamen met nieuwe Chromebooks met als het kloppende hart een AMD-processor. Die belangstelling van AMD is niet vreemd: Chromebooks kunnen steeds meer, je kunt er écht op werken. Waar ze wel en niet voor geschikt zijn wil ik de komende maanden uitzoeken. De mogelijkheden en onmogelijkheden van Chromebooks.

Chromebooks in allerlei soorten en maten

Een Chromebook draait op het Chrome OS. Wikipedia definieert Chrome OS als volgt: Chrome OS is een besturingssysteem in ontwikkeling door Google. Het is gebaseerd op de webbrowser Google Chrome en de opensource Linuxkernel. Het was aanvankelijk gericht op netbooks en eenvoudige laptops. Aanvankelijk gericht op netbooks en eenvoudige laptops? Dat is inmiddels wel anders. Chromebooks heb je in alle soorten en maten Van de dure Pixelbook – i7, 16GB ram, 512 SSD – van Google voor $1649,- tot aan de Acer Chromebook 11 CB3 met een Intel Celeron 2GB geheugen en 16 GB Flash-geheugen voor opslag voor €219,-.

Veel meer dan alleen websites

Met Chrome OS kun je veel meer dan alleen een website bezoeken. Je kunt in je browser tekstverwerken, met spreadsheets aan de gang, je fotoverzameling bijhouden met Google Foto’s of je foto’s bewerken met Pixlr. Ik schrijf al jaren met Google Docs en sla al mijn schrijfwerk op in de Google Drive. Er is een store met apps voor Chrome OS en er komen steeds meer Progressive Web Apps. (Een Progressive Web App is een kruising tussen een website en een app. Het is een site met veel mogelijkheden die zich gedraagt als een app.) Inmiddels kun je op een Chromebook ook apps uit de Android Play Store gebruiken. Lightroom CC voor Android draait als een zonnetje op een snelle Chromebook. Tel daarbij op dat je ook LInux-apps kunt gaan gebruiken: dan heb je met een Chromebook heel veel mogelijkheden.

Beeldbewerking?

Een van de mogelijkheden voor beeldbewerking: Pixlr.

Het verschil met een Windows- of macOS-laptop? Als ik kijk naar de applicaties die ik op mijn iMac of Dell gebruik, mis ik natuurlijk de applicaties van Creative Cloud. Daarbij gaat het mij om Lightroom Classic, Photoshop, Illustrator en InDesign. Ook de alternatieven voor Lightroom – Luminar, ON1 enzovoort – die ik aan het proberen ben draaien niet op een Chromebook. Eigenlijk gaat het mij voornamelijk om beeldbewerking. Het schijnt mogelijk te zijn om met de Polarr Photo Editor ook Raw-bestanden te kunnen bewerken, maar dat is iets dat ik nog moet proberen. Natuurlijk kan het met Lightroom CC uit de Play Store, maar de foto’s die ik in de Adobe-cloud heb staan, staan daar dankzij het synchroniseren vanuit Lightroom Classic op mijn iMac. Dat wil ik niet te ingewikkeld gaan maken.

WordPress

Er zijn dus nog allerlei vragen waarop een antwoord moet worden gevonden. Is er bijvoorbeeld een goede ftp-client? Hoe bewerk ik mijn (RAW)foto’s als ik een paar weken op vakantie ben? Of schiet ik én Raw én jpeg en stel ik me in eerste instantie tevreden met de jpegs? Dat ik volwaardig kan bloggen met een Chromebook is me inmiddels wel duidelijk. Ik schrijf mijn stukjes in Google Docs en zet ze automatisch naar WordPress. Het illustratiemateriaal – screendumps, foto’s enzovoort – breng ik op maat in Pixlr en sla die of lokaal of in mijn Google Drive op. Vanuit WordPress in de browser zijn ze allemaal prima benaderbaar en te gebruiken.

Internet nodig?

De grote vraag is wat ik tijdens een vakantie ga doen met de grote hoeveelheid foto’s die ik dan altijd schiet. Hoe maak ik een veiligheidskopie van die grote bestanden? Mijn HP Chromebook heeft twee USB-C-poorten en een gewone USB-poort. Daar kan ik een flinke harde schijf aan hangen en de foto’s zo back-uppen naar een harde schijf. Denk ik. Moet ik nog proberen. De foto’s op mijn Google Drive zetten waar ik 300 GB opslagruimte heb zou ook kunnen, als ik tijdens de vakantie een beetje snelle internetverbinding heb. In een hotel zie ik dat echter niet gebeuren, daar is internet vaak zo traag als stroop.

Nog veel te ontdekken

Over een internetverbinding gesproken: die heb je natuurlijk wel nodig bij een Chromebook. Dat is voor een groot deel waar. Je kunt echter ook bestanden lokaal opslaan en die lokaal bewerken. Zo kun je met Google Docs prima blijven schrijven als je internetverbinding verbroken is. Tegen de tijd dat je weer online bent wordt je werk weer gesynchroniseerd. Er is nog veel te ontdekken over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een Chromebook. Ik zal in ieder geval de komende maanden mijn ervaringen met jullie delen.

Meer lezen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een Chromebook? Je kunt het vinden bij de categorie Chrome OS op dit blog.

Wil je aan de gang met een Chromebook, maar weet je niet precies hoe je moet beginnen? Daar kan Ontdek de Chromebook je bij helpen. Ontdek de Chromebook brengt deskundig advies en eenvoudige, stapsgewijze kennis samen die je nodig hebt om het meeste uit jouw Chromebook te halen. Vanwege het webgebaseerde karakter wijkt het gebruik van een Chromebook en het Chrome OS af van het gebruik van een traditionele notebook-pc en Microsoft Windows.
Om het meeste uit die nieuwe Chromebook te halen, moet je bijvoorbeeld vertrouwd raken met hoe Cloud-computing werkt. Maar dat is alleen maar het begin. Tekstverwerking, werken met spreadsheets of beeldbewerking: het is allemaal mogelijk met een Chromebook. De auteurs nemen je bij de hand en maken je snel wegwijs in al die mogelijkheden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.