De mooiste en handigste apps voor Android en iOS (1)

Apps maken of breken je apparaat; het succes van een mobiel besturingssysteem is zelfs afhankelijk van kwalitatief goede software. Tijd om een serie mooie apps op een rijtje te zetten, waarbij we de categorie ‘rommel’ als vanzelfsprekend geheel links laten liggen. Apps dus die enige kwaliteit bieden en vooral waar voor uw zuurverdiende geld!

Puffin (Android en iOS)
PuffinApple’s iOS is een prachtig besturingssysteem met een uitstekende browser in de vorm van Safari. Deze heeft echter als nadeel dat Flash niet wordt ondersteund. Nu is Flash tegenwoordig dankzij de komst van HTML5 allang geen noodzaak meer, maar er zijn nog altijd veel ‘old school’-webdesigners die er nog steeds gebruik van maken. Het betekent dat sommige sites niet alle onderdelen tonen of in het ergste geval volledig onbruikbaar zijn. Voor dat soort gevallen is de alternatieve browser Puffin ideaal. Hiermee kunnen wél Flash-animaties, Flash-video’s en Flash-spelletjes geconsumeerd worden. Een must have dus, al was het maar voor die ene keer dat je een op Flash gebaseerde site onderweg moet bekijken.
Prijs volledige versie: € 3,99

AppAdvice (iOS)
AppAdviceEen app die eigenlijk iedere gebruiker van iOS verplicht moet installeren. Niet alleen tref je hierin actueel nieuws rondom alles wat Apple en iOS betreft, ook wordt er dagelijks een serie apps gratis aangeboden. Apps waar normaliter geld voor betaald dient te worden, dus dat is alvast mooi meegenomen! AppAdvice zelf is niet gratis, maar veelal verdien je het aankoopbedrag via het installeren van een of twee ‘actie-apps’ direct terug.
Prijs: € 1,99

Het Achterhuis (iOS)
Het_AchterhuisHet dagboek van Anne Frank kent iedereen, of het ook door iedereen daadwerkelijk gelezen is valt dan weer te betwijfelen. Mocht je een van die mensen zijn die er nooit aan is toegekomen, dan is de app Het Achterhuis een wel heel indrukwekkende methode om de achterstand in te halen. Niet alleen tref je in de app de integrale tekst van het dagboek aan, maar ook is voorzien in historische foto’s, een tijdlijn en videofragmenten. En mocht lezen voor jou toch een wat achterhaalde activiteit zijn, dan behoort luisteren naar de door de welbekende Carice van Houten inge¬sproken tekst eveneens tot de mogelijkheden.
Prijs: € 8,99

FileBrowser (iOS)
FileBrowserFileBrowser of kortweg FB is een uitermate handig stukje gereedschap waarmee je bestanden in netwerkmappen (gedeelde mappen) op je pc of NAS kunt bekijken, kopiëren of openen in een externe app. Erg handig, want zo maak je optimaal gebruik van de soms beperkte en niet-uitbreidbare interne opslagruimte van je i-device. Verder omzeil je natuurlijk het onder Windows toch als wat onhandig bekend staande iTunes. Wil je voortaan bijvoorbeeld een pdf’je bekijken of een muziekbestand beluisteren dan kan dat rechtstreeks vanuit FB zonder dat je je iPhone of iPad eerst aan de pc hoeft te koppelen. Ideaal!
Prijs volledige versie: € 5,99

PCalc (iOS)
PCalcEen goede en betrouwbare rekenmachine in appvorm is voor gebruik onderweg vrijwel onontbeerlijk voor de serieuze mobiele gebruiker. Gaan jouw eisen net wat verder dan het optellen van een paar getallen, dan is de app PCalc aanbevelenswaardig. Het is verre van de goedkoopste softwarematige rekenmachine voor iOS, maar de app heeft veel te bieden. De geschiedenis van dit stukje software loopt terug tot 1992 toen deze het levenslicht zag als programma voor de Apple Mac. De huidige app wordt goed onderhouden en is daarmee betrouwbaar. In ‘staande’ stand heb je de beschikking over een eenvoudige standaardrekenmachine, draai je je tablet of mobiel dan verschijnt een uitgebreide wetenschappelijke rekenmachine. Een ingebouwd functiemenu laat je snel een scala aan formules in real-time berekenen en voor studenten en wetenschappers is het feitenlijstje bomvol constanten praktisch. Tot slot behoort converteren van en naar diverse eenheden tot de mogelijkheden, is er een tape-functie aanwezig en zijn veel instellingen geheel naar eigen hand te zetten. Is dit dan dé ideale rekenmachine voor iOS?
Prijs volledige versie: €9,99

ezPDF Reader Pro (Android)
ez_pdf_readerOm PDF-bestanden te kunnen lezen en annoteren is er meer onder de zon dan de standaard Adobe-app. ezPDF is een uitgebreide PDF-lezer die niet alleen prettig oogt, maar ook prettig werkt. Mocht je het willen, dan kunnen pdf-bestanden – mits voorzien van tekst – ook voorgelezen worden, wat het een extra interessante app maakt voor bijvoorbeeld een smartphone: luister onderweg naar een rapport en houd – bijvoorbeeld – je ogen op de weg. Annoteren ofwel het toevoegen van aantekeningen, stempels, opmerkingen en meer is eveneens mogelijk.

Kaspersky Tablet Security (Android)
KasperskyAndroid is een erg ‘open’ besturingssysteem wat betekent dat je ook apps van buiten de appstore Google Play kunt installeren. Dat is op zichzelf mooi, maar brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee in de vorm van virussen en malware. Ook binnen de vermeende veilige omgeving van Google Play zijn heel wat apps te vinden die een verborgen lading aan boord hebben. Als serieuze Android-gebruiker is het installeren van een fatsoenlijke virusscanner dus noodzakelijk! Kies bij voorkeur voor een betaald exemplaar van een gerenommeerd merk, zoals deze van Kaspersky (ook in smartphone¬variant leverbaar). Alleen dan weet je zeker dat uw scanner altijd up-to-date is op momenten dat het nodig is.

Wifi Analyzer (Android)
Wifi_AnalyzerEen app die met name voor wifi-freaks en techneuten zo ongeveer onmisbaar is: Wifi Analyzer. Niet alleen krijg je hiermee in één oogopslag in grafische vorm alle draadloze netwerken in het bereik van je apparaat te zien – inclusief kanaalnummer – maar ook het tonen van meer geavanceerde informatie is te realiseren. Met name het kunnen vinden van vrije of zo min mogelijk bezette kanalen kan een uitkomst zijn voor als je in een drukbezette wifi-buurt of flat woont: door een vrij kanaal (of tenminste een kanaal met de zwakste toegangspunten) te kiezen wordt jouw draadloze netwerkverbinding een heel stuk betrouwbaarder. Last but not least is Wifi Analyzer een van de weinige apps waar iOS-gebruikers met jaloerse blik naar kijken: dit mag namelijk niet op de apparaatjes van Apple.

FK (Android & iOS)
FKMet deze gratis app ben je overal en altijd verzekerd van correcte informatie betreffende medicijnen. De door Zorg¬instituut Nederland ontwikkelde database is feitelijk een volledig offline werkende verzameling van bijsluiters in digitale vorm. Mocht je dus ooit je bijsluiter kwijt zijn, dan kun je hier alsnog lezen wat voor vervelende bijwerkingen je pilletje of poedertje allemaal wel niet heeft. Ook handig voor in het buitenland, want je kunt naast de medicijnnaam ook op de naam van de werkzame stof zoeken. Die is meestal net wat universeler dan een merknaam.

Ookla (Android & iOS)
OoklaAltijd al eens willen weten hoe snel je mobiele internetverbinding nou echt is? Met de gratis app Ookla meet je dat snel en nauwkeurig. Bedenk overigens wel dat de test zelf ook dataverkeer genereert; daarmee is het voor gebruikers met een beperkte databundel wellicht niet heel slim om deze app (veelvuldig) te gebruiken! Mocht de gemeten snelheid erg tegenvallen, probeer dan eens een paar andere locaties. Blijft de snelheid (ver) beneden de door jw provider beloofde snelheid, dan is het wellicht tijd om eens contact op te nemen met de helpdesk. Of om een nieuwe mobiel te kopen die de nieuwste 4G-standaarden ondersteunt.

Op dit blog vertellen we regelmatig over leuke, nieuwe en interessante Apps voor Android en iOS. HIER, HIER en HIER kun je andere blogposts vinden.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.