De Nachtlamp in de Windows 10 Creators Update

Het is niet allemaal kommer en kwel met die Windows 10 Creators Update. Er zitten ook best leuke nieuwe dingen in. Zoals bijvoorbeeld Nachtlamp. Met Nachtlamp temper je het blauwe licht van je beeldscherm, zodat je beter in slaap kunt vallen.

We zitten tegenwoordig voortdurend met onze neuzen voor een beeldscherm. Of het nu het scherm van onze smartphone is, van onze tablet of van onze laptop, we werken en lezen onze ogen moe. Nou, moe… Misschien zijn we wel moe, maar in slaap vallen doen we niet. Het blauwe licht van onze beeldschermen en schermpjes houdt ons uit de slaap. Op je smartphone zijn daar allerlei oplossingen voor. Bijvoorbeeld Night Shift op iOS en macOS, en Twilight op Android. Nu is er – dankzij de Creators Update – ook een ingebouwde oplossing op je Windows 10-computer: Nachtlamp.

Nachtlamp aanzetten

Je kunt Nachtlamp aanzetten vanuit de Windows-instellingen. Dat gaat heel eenvoudig:

Bij de Beeldscherminstellingen vind je Nachtlamp.
  1. Kies Instellingen uit het Start-menu.
  2. Bij de Instellingen kies je voor Systeem, Beeldscherm, meldingen, energie.
  3. Bij het onderdeel Beeldscherm vind je Nachtlamp.
  4. De Nachtlamp staat – als je hem nog nooit hebt gebruikt – standaard Uit. Klik of tik op de knop bij Nachtlamp om hem aan te zetten.
  5. Of de Nachtlamp meteen aangaat (waarbij het blauwe licht wordt gefilterd) hangt af van het tijdstip waarop je de Nachtlamp wilt aanzetten. Klik op Instellingen voor nachtlamp.
  6. De Nachtlamp staat uit tot zonsondergang. Je kunt met een schuifregelaar de kleurtemperatuur van het licht bepalen. Warmer – naar oranje toe – betekent minder blauw licht en is dus beter voor het slapen.
  7. Met Locatieservices kun je zorgen dat Nachtlamp aangaat als de zon ondergaat. Windows 10 moet dan natuurlijk weten waar je bent, om te weten wanneer de zon ondergaat.
  8. Je kunt de tijden waarop de Nachtlamp brandt ook handmatig instellen. Als je in de privacy-instellingen hebt gezegd dat het Microsoft niets aangaat waar je je bevindt, staan de locatiegegevens uit. Windows 10 weet dan niet precies wanneer de zon ondergaat. Dan kun je zelf voor een tijd kiezen wanneer de Nachtlamp aan en uit moet.
Je kunt de kleurtemperatuur van je beeldscherm bij het gebruik van Nachtlamp aanpassen. Meer naar oranje betekent minder blauw.

Als je je computer gebruikt voor het bewerken van foto’s, is het niet de bedoeling om de Nachtlamp aan te zetten. De kleur van het beeldscherm wordt, als de Nachtlamp aanstaat, nogal drastisch aangepast. Het is dan natuurlijk onmogelijk om nog een foto op kleur te corrigeren. Voor het lezen in je browser is Nachtlamp natuurlijk wel heel goed. Slaap lekker!

Meer Windows 10 tips en trucs vind je op de speciale pagina op dit blog waarop alle tips en trucs verzameld staan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.