De nieuwe DxO Nik Collection

De Nik Collection – een serie plug-ins voor o.a. Photoshop en Lightroom – heeft eindelijk een update. In 2017 nam het bedrijf DxO de collectie over van Google, dat er niet meer in geïnteresseerd was. DxO beloofde nieuwe versies van de plug-ins, maar leek failliet te gaan en vroeg uitstel van betaling aan. Nu is er dan toch een nieuwe versie. Nou ja, ‘nieuw’, aangepast aan moderne systeemsoftware. Een nieuwe DxO Nik Collection.

DxO Nik Collection

Het is alweer heel lang geleden dat de Nik Collection – de serie plug-ins met o.a. Silver Efex Pro, Color Efex Pro en Viveza – een update kreeg. Dat lag natuurlijk aan Google, dat in 2012 het bedrijf overnam dat de Nik Collection maakte. Google was eigenlijk alleen geïnteresseerd in Snapseed en niet in de Nik Collection. Snapseed kreeg wél regelmatig updates en is inmiddels een populaire app voor het bewerken van foto’s op smartphone en smarttablet. De Nik Collection werd uiteindelijk gratis en stond in 2017 in de verkoop. De koper werd DxO, maker van bijvoorbeeld DxO Photolab. Nu is er de DxO Nik Collection 2018.

DxO Nik Collection
Silver Efex Pro in de nieuwe DxO Nik Collection.

Compatibiliteit

Een bedrijf dat software koopt en verder gaat ontwikkelen kan niet van de lucht leven. De Nik Collection is dus niet meer gratis. De introductieprijs van de nieuwe versie is tot eind juni $49,99, daarna wordt de prijs $69,-. Wat krijg je als je deze versie aanschaft, in de plaats van de gratis versie die nu nog op de harde schijf van je computer staat? Compatibiliteit. De Nik Collection is geschikt gemaakt voor de moderne versies van de besturingssoftware. De Nik Collection werkt nu zonder problemen met de 64-bit-versies van macOS en Windows en zonder problemen met de huidige versies van Photoshop, Photoshop Elements en Lightroom Classic. Deze update is de eerste stap: geen vernieuwingen maar optimalisatie en compatibiliteit.

Voor Nik gaat de zon op

Moet je gaan updaten? Als je problemen ondervindt met een van de plug-ins is dat verstandig. DxO – bijna failliet of toch weer niet – heeft het geld in ieder geval nodig om de Nik Collection verder te kunnen ontwikkelen. $49,99 is een keurige prijs, ze willen niet het onderste uit de kan. (Ooit kostte deze Nik Collection $500,-, later bij Google $150,- en weer later niks.) Ik kan me ook indenken dat je zegt: ik wacht nog even af tot ze met iets écht nieuws komen…

Ontdek de Google Nik Collection

Nik CollectionOmdat de Nik Collection zoveel mogelijkheden biedt, is een boek over de verschillende plug-ins uit de collectie handig om er snel mee aan het werk te gaan. Joke Beers-Blom schreef er een boek over, dat inmiddels al een 2de editie heeft. In het boek komt elke plug-in uitgebreid aan bod. Je leert de interfaces en mogelijkheden kennen en je kunt zelf aan de gang met voorbeeldbestanden bij het boek. Nu is de software van de Nik Collection nog gratis te downloaden (zie voor de link naar de download helemaal onderaan die pagina). Als je de collectie nog niet hebt gedownload: doe het dan nu. Tegen gratis kan weinig op. Het boek Ontdek snel de Google Nik Collection kun je HIER bestellen.

2 gedachten over “De nieuwe DxO Nik Collection”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.