De Nik Collection heeft een nieuwe eigenaar: DxO

De Nik Collection is een populaire set van plug-ins voor Photoshop en Lightroom die in 2011 in handen van Google kwam. Halverwege dit jaar kondigde Google aan dat er voor de Nik Collection geen updates meer zouden komen. Dat er vanaf 2011 geen updates meer waren geweest deed in dit geval niet ter zake. Het maakte in ieder geval duidelijk dat Google haar interesse in de Nik Collection kwijt was. Einde verhaal? Nee: gisteren kwam het bericht dat DxO – maker van software voor fotografen en bekend van de DxOmark-tests – de Nik Collection van Google heeft overgenomen. De Nik Collection is nu nog gratis te downloaden. Halverwege volgend jaar komt er een nieuwe versie bij DxO waar wel voor betaald moet worden.
7 juni 2018. Die nieuwe versie is er inmiddels: lees HIER meer over de DxO Nik Collection 2018.

Uitgebreide mogelijkheden van de Nik Collection

Ken je de Nik Collection niet? Die Nik Collection bestaat uit een stel plug-ins voor o.a. Photoshop en Lightroom. Je hebt Analog Efex Pro voor effecten uit het analoge tijdperk (korrelige film enzo). De filters van Color Efex Pro voor kleurcorrectie. Ruisonderdrukking met Dfine. HDR Efex Pro voor het samenstellen van HDR-foto’s. Sharpener Pro voor het verscherpen van je foto’s. Silver Efex Pro voor het maken van zwart-wit-foto’s. En als laatste Viveza waarbij je kunt spelen met contrast en verzadiging, met ingewikkelde maskers en selecties. De plug-ins bieden gezamenlijk enorm uitgebreide mogelijkheden, waarbij alleen al Silver Efex Pro de moeite waard is om de complete collectie te downloaden.

Ontdek de Google Nik Collection

Nik CollectionOmdat de Nik Collection zoveel mogelijkheden biedt, is een boek over de verschillende plug-ins uit de collectie handig om er snel mee aan het werk te gaan. Joke Beers-Blom schreef er een boek over, dat inmiddels al een 2de editie heeft. In het boek komt elke plug-in uitgebreid aan bod. Je leert de interfaces en mogelijkheden kennen en je kunt zelf aan de gang met voorbeeldbestanden bij het boek. Nu is de software van de Nik Collection nog gratis te downloaden (zie voor de link naar de download helemaal onderaan die pagina). Als je de collectie nog niet hebt gedownload: doe het dan nu. Tegen gratis kan weinig op. Het boek Ontdek snel de Google Nik Collection kun je HIER bestellen.

2 gedachten over “De Nik Collection heeft een nieuwe eigenaar: DxO”

  1. Volgens mij is dit weer een voorbeeld van een aankoop van een grote speler (in dit geval Google) die daarna moeite heeft om de mogelijkheden met die van de eigen producten te combineren. Gelukkig dat er zich nu toch een ontwikkelaar over gaat ontfermen. HP maakte ook van dat soort beslissingen waardoor een concurrent met behulp van veel geld opgekocht werd waarna men zich afvroeg: “Wat doen we er mee?” Hiflex was zo’n voorbeeld van integrale productiesoftware waar de eigenaren veel geld kregen van HP en HP zich verslikte in de integratie met de eigen producten. EFI en HP hadden immers vrijwel al de faciliteiten in huis. EFI is overigens een van de meest veelbelovende softwareontwikkelaars die fantastische producten levert voor o.a. de print- en signmarkt. veelal onder eigen merk maar regelmatig leveren ze aan bekende printerboeren die er hun eigen merk opplakken.

    1. Google heeft wel succes gehad met de aankoop van het bedrijf Nik. Ze kregen bij de Nik Collection ook Snapseed en dat hebben ze doorontwikkeld. Het is natuurlijk de vraag of DxO alleen de broncode heeft gekregen, maar niet de ontwikkelaars. Maar de Nik Q points – U point technology – hebben ze wel en die stoppen ze in hun eigen software. (Die natuurlijk ook gewoon in Snapseed zit.)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.