Mijn allereerste Nikon-camera was een Nikon Nikkormat Ftn die ik samen met het beroemde portretobjectief 105mm f/2.5 kocht. Tweedehands, want ik was nog student. Gelukkig bleef het daar niet bij. In totaal heb ik precies twintig Nikon-camera’s, drieënveertig objectieven en zeven converters in mijn bezit gehad. Twee camera’s en negen objectieven daarvan bezit ik nog steeds. Een objectief met handmatige scherpstelling, eentje zonder ingebouwde AF-motor en de rest G- of E-objectieven, steeds in de meest lichtsterke uitvoering. De kwaliteit van de Nikon D-Camera, van het Nikon D-systeem, is onovertroffen.
Daarnaast heb ik de afgelopen tien jaar vrijwel alle Nikon-apparatuur getest, soms weken- of maandenlang. Tegenwoordig gaat dat niet meer zo gemakkelijk, want er zijn veel meer testers en influencers dan voorheen. Maar het was een unieke gelegenheid om de sterke punten van objectieven te ontdekken en een referentiekader op te bouwen. Voor het tijdschrift Digifoto Pro heb ik de afgelopen twee jaar ook veel camera’s en objectieven van andere merken getest en ik kan in alle objectiviteit zeggen dat ik vrijwel altijd verbaasd ben over hoe goed of zelfs hoeveel beter Nikon-apparatuur het in vergelijking doet.
De Nikon D-Camera
Waarschijnlijk heb jij niet net zo veel Nikon-apparatuur intensief gebruikt als ik, maar je huidige Nikon-camera is waarschijnlijk niet je eerste. Als het wel je eerste Nikon is, dan komt er vrijwel zeker een tweede en een derde. Dat is meteen ook de belangrijkste bestaansreden voor dit boek. Een andere is echter dat het Nikon-systeem gewoon een boek verdient. We noemen het nu Nikon D-systeem, maar je zou het ook Nikon F-systeem kunnen noemen. Het systeem dat we D-systeem noemen, is ontstaan met de introductie van de Nikon D1 in 1999. Dat was niet de eerste digitale spiegelreflex van Nikon, maar wel de eerste die naadloos paste in het systeem dat in 1959 met de Nikon F in het leven was geroepen. De introductie van de Nikon F was tevens de introductie van iets wat daarvoor niet bestond: een compleet systeem van bij elkaar passende camera’s, objectieven, flitsers, handgrepen, balgen en andere toebehoren die ontworpen waren om samen te werken en die steeds dezelfde hoge kwaliteit hebben.
Meest uitgebreide systeem

Tegenwoordig beweren wel meer merken een systeem te hebben maar die systemen zijn niet vergelijkbaar met het Nikon-systeem. Ze zijn altijd minder uitgebreid, zelfs Canon beschikt over duidelijk minder objectieven dan Nikon, om over Sony maar helemaal te zwijgen. Maar wat het Nikon-systeem echt uniek maakt, is dat het al sinds de Nikon F bestaat. Het is dus aan de ene kant een zeer praktisch en uitgebreid modern systeem. Aan de andere kant echter vormen de moderne camera’s, als onderdeel van een systeem, de sleutel tot de geschiedenis. Je kunt als je dat wilt de nieuwste camera’s combineren met de oudste objectieven en alles daartussenin. Je kunt de allerduurste en beste objectieven kopen die er bestaan – want betere objectieven dan de 105mm f/1.4 of de 70-200mm f/2.8 E bestaan niet – maar daarnaast voor een paar tientjes experimenteren met oudere Nikon-objectieven en -accessoires. Bij dat alles klinkt de onvergelijkbare Nikon-geschiedenis steeds mee. Enfin, ik kan dat in een column van 600 woorden natuurlijk niet zo goed uitleggen, daarvoor moet je het boek lezen.
Gebruik het als systeem!
Dat alles maakt een boek over het Nikon-systeem zinvol. Je hebt er niet alleen iets aan bij de huidige Nikon-camera’s, maar ook wanneer iets verandert aan je huidige gereedschap, wanneer je er een objectief of een camera bij koopt. Het laat je ook zien dat Nikon de Nikon F als een systeem heeft ontworpen en dat je er het meest van profiteert wanneer je je Nikon-camera’s en objectieven ook als een systeem gebruikt. Dat geldt zelfs en misschien nog meer wanneer je er een spiegelloze Nikon-camera naast gaat gebruiken. Het D-systeem zal nog heel veel jaren op zichzelf staand en in combinatie met een spiegelloos zustersysteem gebruikt worden.
Er is op dit blog meer informatie te lezen over de Nikon D-camera. HIER bijvoorbeeld.
Dré de Man schreef een boek over de Nikon D-Camera. Zo’n camera hebt u niet gekocht om in de volautomaat foto’s mee te nemen. Nee, een Nikon laat zijn kwaliteiten pas echt zien op het moment dat u het heft zelf in handen neemt en volledige controle hebt over zaken als sluitertijd, diafragma en ISO-gevoeligheid, maar ook over bijvoorbeeld scherpsteltechnieken en witbalans. In dit boek leert u – naast de algemene basis van fotografie – de specifieke mogelijkheden, bediening en prestaties van de Nikon D-camera ten volle te benutten. Bestel het boek HIER bij de uitgever.