De onderdelen van een cameradrone – deel 2

dronefotografieDit is het tweede deel van hoofdstuk 1 uit het boek van de maand oktober Focus op Fotografie: Dronefotografie van Wiebe de Jager. Het behandelt de verschillende onderdelen waaruit een drone kan bestaan. Je leest over de accu, de verlichting, het landingsgestel, de antenne enzovoort. Het eerste deel van dit hoofdstuk kun je HIER lezen. (H.F.)

Wat voor drone je ook aanschaft, een aantal onderdelen zul je bij ieder systeem aantreffen. In dit hoofdstuk worden de onderdelen benoemd die tezamen een cameradronesysteem vormen. Met die informatie is het eenvoudiger om te kunnen bepalen wat voor soort systeem het beste bij je past.

Accu
Een flink deel van het gewicht van een drone komt van de vliegaccu. In veel gevallen zijn dit lithium-polymeer (LiPo) accu’s, die veel energie kunnen bevatten en deze in korte tijd vrijgeven. Mits je de accu regelmatig goed op- en ontlaad kan deze honderden keren gebruikt worden. Wees wel voorzichtig met LiPo-accu’s; laad ze niet onbeheerd op en leg ze niet volledig opgeladen voor langere tijd weg.

Verlichting
Veel drones zijn uitgerust met ledverlichting, wat een drietal doelen dient. Ten eerste zorgt de ledverlichting ervoor dat de drone goed zichtbaar is, zeker tegen een grijze wolkenhemel of in de schemer. Ten tweede helpt de verlichting om op afstand te zien welke kant de neus van het toestel op wijst. En tot slot geven de leds aan de hand van kleur- en knippersignalen aan wat de status van de drone is: gereed om te vliegen, geen GPS ontvangst, batterij bijna leeg enzovoort. De precieze betekenis van de signalen verschilt per drone en zul je dus moeten opzoeken in de handleiding.

Deze foto van een drone in actie werd genomen met een lange sluitertijd. Hierdoor zijn de verschillende kleursignalen die een drone afgeeft goed te zien. Bron: Carsten Frenzl, CC-BY.
Deze foto van een drone in actie werd genomen met een lange sluitertijd. Hierdoor zijn de verschillende kleursignalen die een drone afgeeft goed te zien. Bron: Carsten Frenzl, CC-BY.

Landingsgestel
Voor het opstijgen of landen moet uw drone voorzien zijn van een landingsgestel. Dit onderdeel heeft twee essentiële functies; in rust draagt het onderstel de drone, en het beschermt de camera en gimbal. Om te voorkomen dat het onderstel in beeld komt tijdens het fotograferen kan bij sommige wat duurdere drones het onderstel omhoog geklapt worden tijdens de vlucht.

Antenne
Om te kunnen communiceren met de controller van de dronepiloot beschikt de drone over een antenne. Het spreekt voor zich dat de antenne een vrij ‘zicht’ op de grond moet hebben om optimaal te functioneren. Afhankelijk van de frequentie die gebruikt wordt voor de radioverbinding kun je last hebben van interferentie van bijvoorbeeld nabije wifi-netwerken. De geavanceerdere drones hebben twee of drie antennes (voor de besturing, de overdracht van videobeelden en soms nog een aparte datalink).

De remote controller van een Phantom quadcopter. Bron: DJI.
De remote controller van een Phantom quadcopter. Bron: DJI.

De controller
De meeste drones worden bediend met een remote controller of kortweg controller, die onder andere over bedieningsorganen beschikt waarmee je de drone zelf bestuurt, en soms ook de camera. Bij professionele drones is er vaak sprake van twee controllers; één voor de dronepiloot en één voor de cameraoperator. Laatstgenoemde kan zich dan 100% concentreren op het krijgen van het gewenste shot zonder zich te hoeven bekommeren over het luchtvaartuig.
De drones aan de onderkant van de markt worden soms met alleen een smartphone of tablet bediend. Het signaal wordt dan via wifi overgebracht op de drone. Daardoor is de reikwijdte beperkt. Ready to fly drones in het midrangesegment maken in sommige gevallen ook gebruik van wifi voor het overdragen van signalen, maar dan met gebruik van een range extender voor het versterken van de radiogolven. Hierdoor kan het bereik met honderden meters uitgebreid worden.

Sticks
Met slechts twee sticks bedien je de drone: de linkerstick voor stijgen/dalen en draaien, en met rechts zorg je voor de voor- en achterwaartse en zijdelingse bewegingen. Bij sommige drones zet je ook de motoren aan en uit met een speciaal stickcommando. Naast de sticks bevatten controllers vaak extra bedieningsmogelijkheden, bijvoorbeeld voor het kantelen van de camera of het omschakelen naar een andere bedieningsmodus.

First person view-display
Als onderdeel van de controller beschikt uw drone wellicht over first person view (FPV), een feature die met name fotografen zal aanspreken. Bij FPV worden de beelden die de camera registreert live doorgestuurd naar een monitor bij de piloot. Dat kan een smartphone of tablet zijn, maar ook een scherm dat ingebouwd is in de controller of een losse video-ontvanger. Dankzij FPV kun je niet alleen op grote afstand zien wat de drone ‘ziet’, het werkt ook als een viewfinder zoals je dat gewend bent bij een digitale camera. Vaak is ook telemetrie (hoogte, afstand, oriëntatie van de drone) zichtbaar op het FPV-scherm.

De Parrot Skycontroller (optioneel te koop bij de Bebop drone) biedt ruimte voor een tablet als FPV-display. Bron: Parrot.
De Parrot Skycontroller (optioneel te koop bij de Bebop drone) biedt ruimte voor een tablet als FPV-display. Bron: Parrot.

Antenne
Ook de controller is voorzien van een antenne voor de communicatie met de drone en het verzenden van de videostream. De antenne dient goed gericht te worden om het wegvallen van de verbinding te voorkomen. Sommige drones vliegen automatisch terug naar het punt van opstijgen als de verbinding langere tijd verbroken raakt (ook wel aangeduid als return to home).

Range extender
Om het wifi-bereik van de smartphone of tablet te vergroten, wordt bij sommige drones gebruik gemaakt van een range extender. Deze versterkt het antennesignaal waardoor het bereik van de zender flink toeneemt, tot honderden meters of zelfs kilometers aan toe. Bij nieuwere modellen is de range extender ingebouwd in de controller.
Nu je weet wat de belangrijkste onderdelen van een cameradrone en controller zijn, kunnen we gaan kijken wat voor drone er binnen uw budget past en wat de mogelijkheden zijn. Daarover gaat het volgende hoofdstuk in het boek.

Meer lezen? Koop dan het boek bij de uitgever of je favoriete (online)boekhandelaar en lees het blog dat bij het boek hoort www.handboekdronefotografie.nl.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.