De Portrait Bokeh AI in Luminar AI is Okeh!

De Portrait Bokeh AI in Luminar AI is Okeh!

Misschien ken je de uitdrukking ‘bokeh’ niet, misschien wel. Bokeh staat voor die onscherpe achtergronden op foto’s die je met goede, lichtsterke lenzen kunt bereiken. Daarbij heb je mooie en lelijke bokeh, voor een deel een kwestie van de smaak van de fotograaf. Bokeh was altijd een onderdeel van de kwaliteit van de lens, het is tegenwoordig ook een kwaliteit van software.  Kon je al een tijd mooie of minder mooie onscherpe achtergronden maken met je smartphonecamera/software, nu kan dat ook heel eenvoudig met een nieuwe mogelijkheid in Luminar AI: Portrait Bokeh AI. Mooi? Best wel. Lelijk? Soms. De Portrait Bokeh AI in Luminar AI is Okeh!

Onscherpe achtergronden

Hoe krijg je toch die mooie onscherpe achtergronden? werd me regelmatig gevraagd. Ik legde dan uit dat ik voor dat portret een lichtsterke lens had gebruikt, die helemaal open had gezet waardoor je een heel kleine scherptediepte hebt, waardoor alleen dat deel scherp is dat je scherp wilt hebben. De achtergrond wordt daarbij onscherp en afhankelijk van de kwaliteit mooier of minder mooi. Je hebt rustige en onrustige bokeh. Bij een test van lens wordt daarom ook vaak gebazeld over de kwaliteit van de bokeh.

Miniem plastic lensje en slimme software

Anyway. Toen de smartphonecamera’s speciale keuzes kregen voor het schieten portretten, kon je daarmee ook van die mooie wazige, onscherpe achtergronden creëren. Dat ging niet met een prachtige dure lichtsterke lens, maar met een miniem plastic lensje en slimme software, die herkende wat het onderwerp was en daarbij het onderwerp scherp hield en de rest onscherp maakte. Dat ging in eerste instantie met meer of minder succes, maar inmiddels is die software steeds slimmer geworden. Met de foto’s die ik schiet met mijn Google Pixel-telefoon kan ik zelfs achteraf in Google Foto’s nog met de scherptediepte spelen. Het was alleen maar wachten totdat die software-slimheid werd ingebouwd in de beeldbewerkingssoftware.

Supersnelle nep-bokeh

Portrait Bokeh herkent wat je scherp wilt houden en maakt razendsnel een masker.

Luminar AI heeft dat met Portrait Bokeh AI gedaan. En eerlijk gezegd ben ik er wel van onder de indruk. De manier waarop Luminar AI razendsnel een onderwerp, een portret selecteert, de manier waarop je die selectie – het masker – kunt bewerken: wonderschoon. Je kunt de vervaagde achtergrond nog aanpassen door hem donkerder of lichter te maken, de ‘warmte’ van de onscherpte aanpassen, het deel waarop die onscherpte wordt toegepast, prachtig, prachtig.Bijvoorbeeld bij foto’s geschoten met lenzen die niet zo lichtsterk zijn, of waarbij je het diafragma wat kleiner had gezet en waar je achteraf toch minder scherptediepte wilde hebben. Je past dat soort foto’s supersnel aan met Portrait Bokeh AI in Luminar AI. 

De verschillende instelmogelijkheden van Portrait Bokeh AI.

Niet in Luminar 4

Portrait Bokeh zit dus niet in Luminar 4 en ik heb ook geen idee of dat gaat gebeuren. Bij Skylum zetten ze volledig in op Luminar AI. Ik gebruik Luminar AI overigens voornamelijk als plug-in bij Lightroom, omdat de bibliotheekfunctie van Luminar AI waardeloos is en omdat ik gewend ben aan de omzettingen van Lightroom. Zo houd ik mijn fotocollectie bij elkaar en gebruik ik de mogelijkheden van Luminar AI als ik ze nodig heb.

Probeer het eens uit. Fotografische puristen halen misschien hun neus op voor deze ‘nep’-bokeh, maar ik houd erg van de moderne mogelijkheden die beeldbewerkingssoftware fotografen biedt. De Portrait Bokeh van Luminar is Okeh!

Oorspronkelijke foto, zonder Portrait Bokeh.
Foto met Portrait Bokeh. Aan het masker wordt nog wat gewerkt.

Ben je de gelukkige bezitter van Luminar 4 en wil je leren hoe je dat optimaal kunt gebruiken? Daar is een boek voor: Zo werkt Luminar van Henny Temmink. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.