De Security Checkup van je Googleaccount

De Security Check-up van je Googleaccount

Het kan nooit kwaad om af en toe eens een blik te werpen op je Security-instellingen van je Googleaccount. Misschien omdat het oktober cybersecuritymaand is, of gewoon, omdat het goed voor je online veiligheid is. Het kan trouwens helemaal geen kwaad om eens door al je Googleaccountinstellingen te gaan. Wat heeft Google allemaal van je opgeslagen? Die $#@@#!@#$@-privacy! Maar nu wil ik me bezig houden met de veiligheid van mijn Googleaccount. Ik doe de Security Checkup van mijn Googleaccount.

Ga naar je Googleaccount. Ik deed dat in Chrome, op een Mac. Waarom er ineens van Nederlands naar Engels wordt overgeschakeld, geen idee. In ieder geval zie ik Welcome Hans Frederiks. Je kunt er naar Personal info, Data & Privacy, Security, People & Sharing en Payments & subscriptions. Ik kijk vandaag alleen bij de Security, de veiligheidsinstellingen. Ik heb Security recommendations, zegt Google. Ik klik links op Security om alle veiligheidsinstellingen te bekijken. Op naar de Security checkup van mijn Googlaccount!

De Security Checkup van je Googleaccount

De verschillende onderdelen van de Security Checkup.

Bij het klikken op de ‘recommendations’ kom ik bij de Security Checkup. Ik moet volgens Google een screen lock toevoegen op een oude telefoon, de Huawei Mate 9. Die is in gebruik bij mijn kleinzoon van 3. Hem wil ik nog niet lastig vallen met zo’n screen lock. Misschien moet ik op die telefoon wel eens een eigen Googleaccount voor hem aanmaken. Anyway, die aanbeveling voor de screen lock sla ik over. Je kunt onder deze aanbevelingen kijken waar je allemaal ingelogd bent met je Googleaccount. 

  • Op mijn Mac, met Chrome, met Google Drive, 
  • Natuurlijk ook op die Huawei telefoon (mijn kleinzoon is er blijkbaar op bezig), 
  • Op mijn Pixel Pro. Je kunt zien welke apps te maken hebben met je Google account, bijvoorbeeld Zepp Life en Spark,
  • De iPad, met o.a. de iOS Account Manager, in Safari en Podimo,
  • Met Google Cast met drie apparaten
  • En de Google Chromecast Google TV, die aan onze tv hangt.
De Security Checkup van je Googleaccount
Ingelogd met mijn Google Account op mijn Pixel 6 Pro.

Sodeju, dat is best veel. Ik zou niet weten wat ik er verder mee moet, maar het goed om te weten welke apparaten allemaal met Google communiceren.

De wachtwoordmanager van Google

De wachtwoordmanager van Google.

Google heeft ook een passwordmanager. Bij de Security Checkup kun je je wachtwoorden checken. Heb je één en hetzelfde wachtwoord meerdere keren gebruikt? Google geeft het hier aan. Zijn er wachtwoorden gestolen? Die info vind je ook hier. Voordat je je wachtwoorden kunt checken moet je opnieuw inloggen met je wachtwoord. Wel zo veilig. Het probleem voor mij is dat ik Dashlane gebruik als wachtwoordmanager. Ik sla wel al heel lang wachtwoorden op bij Google, maar alle actuele wachtwoorden, staan eigenlijk bij Dashlane. Als Dashlane me waarschuwt dat ik een wachtwoord moet aanpassen omdat ze bij een bedrijf zijn buitgemaakt, dan doe ik dat meteen. Dat doe ik niet bij Google, daarom komt Google hier met heel veel waarschuwingen. 

94 accounts gebruiken een zwak wachtwoord. Dat zijn er veel, maar als ik ze oppervlakkig bekijk, zie ik dat ik ze in Dashlane allang heb aangepast. Als jij echter de wachtwoordmanager van Google gebruikt: loop de waarschuwingen een voor een door en pas wachtwoorden aan, wanneer nodig.

2-stapsverificatie

De Security Checkup van je Googleaccount
De vele mogelijkheden voor 2-stapsverificatie. Misschien vraag je je af: 2 security keys? Dat is voor als je er eentje kwijt raakt. De 2de ligt veilig opgeborgen.

Nog de laatste paar onderdelen afwerken. Bij de recente veiligheidsactiviteiten zie ik dat ik op mijn Pixel 6 Pro toegang gaf tot de app Zepp Life, voor mijn Mi Band 6 en Google Fit. Geen probleem. Hoef ik niets mee te doen. Ik heb 2-Step Verification al eeuwig aanstaan. Als je dat nog steeds niet heb aangezet: zet het aan! Je Googleaccount heeft toegang tot veel andere apps, tot je Gmail enzovoort. Als iemand anders zich meester maakt van die informatie: dat is een ramp. Voor die 2-stapsverificatie gebruik ik twee security keys. Ik gebruik mijn telefoon voor security als ik geen security key bij de hand heb en ik heb ook nog de Authenticator App in gebruik. Zijn allemaal te gebruiken voor 2-stapsverificatie. Nogmaals: zet het aan, als het bij jou niet aanstaat.

Als laatste geeft Google bij Third-party access een lijstje met apps die vanuit je Googleaccount toegang tot je data hebben. Controleer het lijstje. Misschien zit er een app of dienst tussen die je niet meer gebruikt. Trek die toestemming dan in. Ik zie dat WhatsApp toegang tot mijn Google Drive heeft. Waarom? Ik herinner me ineens weer dat WhatsApp altijd ‘s nachts een back-up maakt van de gesprekken. Dat kan geen kwaad. Hoop ik. Denk ik. Zoom heeft toegang tot mijn Google Calendar. Wil ik dat? Nee. Ik trek de toestemming in. Als het nodig is, geef ik wel weer toestemming.

Ziezo, dat was de Security Checkup van mijn Googleaccount. Best veel dingen en dingetjes die ik moest aanpassen. Doe het regelmatig, in ieder geval deze oktobermaand. 

Meer lezen over je online-veiligheid?

wat doen met die cookiemuurAls je je meer bewust wilt worden van privacy en beveiliging, lees dan zeker het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs: Hans Frederiks en Ronald Smit) eens. Want: het online-leven is vaak leuk en zorgeloos: reizen boeken, prijzen vergelijken, shoppen, leerzame of onderhoudende video’s bekijken en natuurlijk appen met vrienden, collega’s en familie. Maar helaas heeft het online-leven ook een minder leuke kant, die we onder andere te danken hebben aan spam, phishing mails en andere vervelende zaken. Gelukkig kun je je tegen aanvallen van cybercriminelen goed beschermen. Dit handige en kleurrijke boekje geeft – aan de hand van vele voorbeelden – een overzicht van de gevaren waaraan je mogelijk online aan bloot staat. En uiteraard staan de oplossingen voor die problemen in het boek, zodat je zorgeloos kunt (blijven) surfen op het wereldwijde web.

De meest gestelde vragen over Wij zijn de zwakste schakelBij Van Duuren Media hebben we nog meer boeken over cyberveiligheid. Het boek Wij zijn de zwakste schakel van Stijn de Wilde leert je welke methoden hackers gebruiken, en welke psychologische trucs achter die methoden verstopt zitten. Met die kennis kun je de signalen van oplichterij beter herkennen en de aanval afweren voordat jij slachtoffer wordt. Stijn de Wilde zette de meest gestelde vragen over dit boek voor jet op een rijtje.  Het boek kun je HIER bestellen. 

Op dit blog schrijven we regelmatig over je online-veiligheid. Hier vind je de recentste blogposts:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.