De smartphonecamera handmatig instellen

Een camera op de auto-stand is handig. Schieten en klaar is je foto. De camera heeft voor je nagedacht, lekker makkelijk. De intelligentie van de moderne camera’s is behoorlijk, maar niet zo groot als die van jou. Jij ziet meteen dat die foto van de skipiste te donker is, de camera ziet dat niet.  Er zijn veel meer situaties waarbij jij de regie van de camera moet nemen. Je zult de instellingen handmatig willen bijsturen. Op veel van de moderne camera-apps op een smartphone kun je zelf ingrijpen. Het is even wennen misschien, maar ingewikkeld is het niet.

De moderne smartphonecamera doet tegenwoordig niet onder voor een ouderwetse compactcamera. Als je alles uit die smartphonecamera wilt halen, zul je in sommige gevallen zelf willen ingrijpen in de camera-instellingen. Elke smartphonefabrikant maakt zijn eigen camera-app, met daarbij ingebakken software die het beste uit de camerasensor probeert te halen. Elke app ziet er daardoor anders uit. De ene camera kan dit, de andere dat. Toch kun je in het algemeen wel wat uitleggen over die verschillende (standaard)instellingen.

Huawei P9

Bij het maken van een foto gaat het om een paar dingen: sluitertijd,diafragma, ISO-waarde en kleurtemperatuur. Dit zijn ook meestal de onderdelen die je handmatig kunt beïnvloeden. Hoe je bij die instellingen komt verschilt dus per camera-app. In deze blogpost ga ik uit van de Huawei P9, een Android-mobiele telefoon, die een dual 12 megapixelcamera heeft, die je handmatig kunt bedienen en waarmee je ook Raw-bestanden kunt vastleggen in het dng-formaat.

Dat je met die camera op de auto-stand allerlei leuke dingen kunt doen – beautyshot, nightshot, time-lapse en nog veel meer – is hier even niet aan de orde. Het gaat om de handmatige instellingen. Bij de Huawei P9 heet dat de Pro-stand. In die Pro-stand kun je verschillende instellingen aanpassen:

  • De manier waarop de camera het licht meet: Matrix, Center met nadruk op het centrum en Spotmeting.
  • De ISO-waarde, die je kunt instellen van 50 tot 3200.
  • Bij S kies je de Sluitertijd, van 1/4000 tot aan 30 seconden.
  • Bij EV gaat het om Exposure Compensation, Belichtingscompensatie, waarmee je de belichtingstijd langer of korter kunt maken.
  • Bij AF kun je instellen hoe de autofocus van de camera werkt.
  • Bij AWB kun je de witbalans van de foto instellen.

Diafragma

Je mist hier misschien het instellen van het diafragma en dat klopt. Die instelling is er niet omdat de camera in deze smartphone een vast diafragma heeft. Eigenlijk net als de vroegere compactcameraatjes, waarbij je het het diafragma ook niet kon veranderen. Er is op dit moment geen smartphone op de markt met een camera waarbij je het diafragma kunt aanpassen. Het gaat  om vaste diafragma’s als f1.8, f2.0 of f2.2, waarbij de eerste het meeste licht doorlaat.

De moderne smartphones kunnen heel vaak ook in Raw fotograferen. Soms zit dat niet standaard in de camera-app van de fabrikant en zul je online moeten zoeken naar een app die dat met jouw smartphone wel kan.

De camera-app van de Huawei P9 met links het scherm van de auto-stand en rechts het scherm van de Pro-instellingen.

Bij de Huawei P9 kun je dat standaard in de Settings vinden. Daar kun je kiezen voor Raw Format, waarbij je als je een foto neemt zowel een Raw- als een jpeg-foto krijgt. Een app waarmee je op voor Raw-geschikte smartphone in Raw kunt gaan schieten is Lightroom Mobile. Lightroom Mobile herkent of de smartphone geschikt is om in Raw te fotograferen en in de Pro-stand van de camera-app van Lightroom Mobile kun je ook diverse handmatige instellingen vinden.

De camera-app van Lightroom Mobile, met links het scherm van de auto-stand en rechts het scherm van de Pro-instellingen.

De schermafbeeldingen in deze blogpost laten zien hoe het er op een Huawei P9 uitziet. Bij jouw smartphone – of dat nu een Sony, LG, Samsung of ander merk is – ziet het er ongetwijfeld anders uit en zul je die instellingen op andere plekken in de camera-app moeten zoeken. Uiteindelijk gaat het wel om dezelfde instellingen: ISO-waarde, Sluitertijd, Belichtingdcompensatie en Witbalans. Wat je met deze instellingen kunt bereiken is iets voor een volgende blogpost.

Een gedachte over “De smartphonecamera handmatig instellen”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.