De Spring Creators-update van Windows 10

Hij viel dan toch deze week, de april-update van Windows 10, ook wel de Spring Creators-Update geheten. Ach wat kan het je bommen, april of mei, het is nog steeds voorjaar. Het gaat erom wat deze update je biedt. En dat is bij deze halfjaarlijkse update best veel: Timeline, Nearby Sharing, Focus Assist en vernieuwingen in Edge.

Tijdlijn – Timeline

Met Timeline – Tijdlijn – kun je de geschiedenis oproepen van je acties op je Windows 10 PC. Je kunt tot 30 dagen teruggaan in alles wat je op je PC hebt gedaan. Bestanden terughalen enzovoort. Een beetje zoals TimeMachine op een Mac maar dan anders. Bij TimeMachine kun je – afhankelijk van je schijfruimte – verder terug.

Nearby Sharing

Spring Creators-update
Nearby Sharing…

Met Nearby Sharing kun je – via wifi of bluetooth – snel een bestand delen met een PC die in de buurt is.

Focus Assist – Concentratiehulp

We zijn blijkbaar nogal gauw afgeleid als we achter ons beeldscherm zitten. Met Concentratiehulp (Focus Assist) kun je meldingen van je PC uitzetten als je even ongestoord wilt doorwerken aan dat werkstuk, die presentatie of die mooie foto die je aan het bewerken bent.

Edge

Microsoft bouwt rustig verder aan Edge, de browser die je volgens Microsoft moet gebruiken in plaats van Internet Explorer of Chrome. Een van de vernieuwingen is wel aardig. Je kunt, als er ergens in een van je browser-tabbladen zomaar een video begint te spelen, die het zwijgen opleggen, zonder dat je precies hoeft te weten in welk tabblad dat gebeurt. Bij het printen kun je echt de inhoud van een webpagina printen en niet de zooi die er vaak omheen zit.

Voice – Dicteren

Je kunt nu in elk tekstveld met je stem tekst invoeren. Ook Cortana kan beter naar je luisteren.

Privacy

Wat voor informatie geef je aan Microsoft? Om te weten waar je PC is moet je dat wel met ze delen…

Verder is er een en ander verandert in de privacy-instellingen. Als je de spring creators-update hebt geïnstalleerd, krijg je voordat je gaat beginnen een aantal schermen waarbij je moet kiezen wat voor informatie je aan Microsoft wilt geven. Voor Find my device, waarbij je kunt kijken waar je PC zich bevindt als ie weg is, of gestolen, moet je natuurlijk aan Microsoft toestemming geven dat ze dat voor je gaan bijhouden. In een komende blogpost komen we op de nieuwe privacy-instellingen terug.

Het updaten verliep op mijn Dell laptop vlekkeloos. Vooralsnog heb ik geen problemen ondervonden. Het is natuurlijk altijd afwachten of je geen problemen krijgt met drivers en dergelijke, maar bij mij is er – ik klop het af – niets aan de hand. Ik hoop bij jou ook. Heb je problemen? Laat het weten in de reacties op deze blogpost.

Meer over de updates en problemen die erbij kunnen ontstaan lees je HIER.

Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter KassenaarWerken met Windows 10 roept onvermijdelijk vragen op. Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaar loodst je soepel door vernieuwingen heen en helpt je bij het upgraden, het installeren en het behouden van je bestanden, programma’s en instellingen.
Daarnaast maak je kennis met de belangrijkste vernieuwingen en apps en leer je Windows 10 naar je hand te zetten en efficiënt te gebruiken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.