De touch interface van Lightroom op de Surface Pro 3

Van Microsoft kreeg ik enige tijd een Surface Pro 3 te leen. Ik gebruikte hem om kennis te maken met Windows 10 met Cortana, met de Foto’s app van Microsoft, maar eigenlijk was het doel om te zien of de touch interface, de aanraakwerkruimte die Adobe voor Photoshop, Illustrator en Lightroom heeft ontworpen, een goede toevoeging is aan deze applicaties. Ik concentreerde me voornamelijk op Lightroom, want dat is nu eenmaal het gereedschap dat ik het meest gebruik.

De aanraakinterface is er eigenlijk alleen echt in de ontwikkelmodule. In de module Bibliotheek ziet alles er precies zo uit als in de ‘gewone’ Lightroom. Als je in de linker onderhoek van het venster van de Bibliotheek op het handje met het wijsvingertje klikt, ga je naar de aanraakwerkruimte zoals het in de Nederlandse versie van Lightroom heet. Overigens ga je – als je toetsenbord van de surface losmaakt – automatisch naar die Aanraakwerkruimte.

Druk op het handje met de wijsvinger om naar de aanraak-interface te gaan.
Druk op het handje met de wijsvinger om naar de aanraak-interface te gaan.

Alle gereedschappen

De interface van Lightroom wordt aangepast en lijkt een beetje op die van Lightroom Mobile, met dit verschil, dat je alle gereedschappen uit de ontwikkelmodule tot je beschikking hebt. De gereedschappen bevinden zich in het midden onderaan het scherm en rechts onderaan zit het ‘slingertje’ voor Undo. (Klik op de afbeeldingen om ze groter te zien.)

De module Ontwikkelen in de aanraakwerkruimte.
De module Ontwikkelen in de aanraakwerkruimte.
In het midden de gereedschappen en rechts het 'slingertje' voor Undo.
In het midden de gereedschappen en rechts het ‘slingertje’ voor Undo.
De standaard ontwikkelgereedschappen.
De standaard ontwikkelgereedschappen.
De Voorinstellingen.
De Voorinstellingen.
De rotatiegereedschappen.
De rotatiegereedschappen.

Prettig werken?

Uiteindelijk gaat het erom of het prettig werken is in de aanraak-interface. De Surface Pro 3 is absoluut een erg prettig apparaat en het is jammer dat hij weer terug moet naar Microsoft. De versie van de Surface Pro 3 die ik had, was snel dankzij de i7-processor en ‘s avonds op de bank nog even wat aan een foto doen, trefwoorden toevoegen enzovoort, was handig en prettig. Voor het even snel wat aan een foto aanpassen voldeed de Surface in aanraakmodus prima, maar ik merkte wel dat ik hem toch liever op zijn standaard neerzette, het toetsenbord er aan vast klikte en op die manier met de draadloze muis aan het werk ging.
Dat kan de macht der gewoonte zijn, omdat je die manier van werken nu eenmaal gewend bent, maar voor onderweg even snel iets in Lightroom doen, is het een fantastisch apparaat.
De aanraakinterface is overigens niet beperkt tot de Surface, in andere Windows-machines die voorzien zijn van een aanraakscherm heb je ook de beschikking over de aanraakinterface in de diverse Adobe-applicaties.

Er zijn inmiddels nieuwe Surfaces: de Surface Pro 4 en de Surface Book, die nog sneller, mooier en beter schijnen te zijn. Voor de Surface Pro 3 en 4 is er een beter toetsenbord (en dat mag ook wel, het toetsenbordje beviel me het minst), en de Surface Book ziet er prachtig uit, maar is – zelfs vergeleken met de MacBooks – aan de prijs. Het zijn mooie apparaten en dankzij de samenwerking met Adobe hebben ze met de aanraak-interface iets voor op de MacBooks van Apple, dat niet van plan lijkt om de schermen aanraakgevoelig te maken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.