Lightroom en Photoshop samen gebruiken? Dat leer je met Classroom in a book: Photoshop CC en Lightroom Classic van Rafael ‘RC’ Concepcion. Leer met dit boek de mogelijkheden die Adobe Photoshop CC en Lightroom Classic je bieden en ontwikkel de beste workflow voor het maken van fantastische afbeeldingen. In dit inleidende hoofdstuk legt de auteur de essentiële verschillen tussen Lightroom Classic en Photoshop uit…
De verschillen tussen Lightroom Classic en Photoshop
Lightroom en Photoshop bieden allebei de mogelijkheid foto’s te bewerken, maar Lightroom is ook nog eens uitstekend in het ordenen ervan. Lightroom is ontworpen voor de volledige workflow van een fotograaf na de opname, inclusief het downloaden van de inhoud van de geheugenkaart naar de harde schijf, beoordelen, opruimen, van trefwoorden voorzien, ordenen, zoeken, bewerken, delen en het uitvoeren van foto’s voor verschillende doeleinden, bijvoorbeeld voor afdruksjablonen, boeken, presentaties en webgalerieën. Photoshop is daarentegen voor maar één taak ontworpen: foto’s bewerken. Het programma doet dit fenomenaal goed en fundamenteel anders dan Lightroom.
Werken met pixels
Een foto die u in Photoshop opent, bestaat uit een reeks gekleurde stippen, oftewel pixels. Tot voor kort was Photoshop onovertroffen in het aanpassen van deze pixels met behulp van filters, maskers en speciale effecten. Maar dit had een belangrijk nadeel.
Photoshop is namelijk een destructieve editor: de mogelijkheid om het spelen met deze pixels uit te wissen, werd beperkt door een eindig aantal keren dat u bewerkingen ongedaan kon maken.Sloot u het document op een moment dat u niet tevreden was met de foto, dan was de bewerkte foto de volgende keer het uitgangspunt als u hem had opgeslagen en opnieuw opende. Als u een kleur te weinig verzadiging gaf, was er geen enkele manier om die kleur terug te halen. Bovendien waren bewerkingen slechts op één foto tegelijk uit te voeren.

Photoshop heeft een manier om dit tegen te gaan door gebruik te maken van verschillende soorten lagen: elementen (of hele foto’s) die op elkaar worden gestapeld, zoals lagen in een sandwich. Lagen bieden creatieve mogelijkheden en meer zeggenschap, maar dragen ook bij aan de complexiteit van de foto en de bestandsgrootte groter door.
Met de komst van slimme objecten, slimme filters, vectorvormen, tekst en kaders is het moeilijk vol te houden dat Photoshop alleen een hulpmiddel voor pixelbewerkingen is. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat Photoshop tegenwoordig een stuk veelzijdiger is, maar zijn magische momenten vinden nog steeds bij die kleine puntjes plaats; sommige dingen zijn eenvoudigweg nergens anders uit te voeren.
Organiseren van foto’s
Dus als Photoshop het programma is dat u inschakelt als u een specifieke taak wilt uitvoeren, waar gebruikt u Lightroom dan voor? Ik beschouw Lightroom als een geweldig organisatieprogramma waarmee u ook nog eens foto’s kunt ontwikkelen en delen. Zijn grootste pluspunt ligt in de manier waarop het foto’s ordent en u helpt om uw allerbeste opnamen terug te vinden.
De volgende vergelijking maakt duidelijk wat Lightroom zoal op het gebied van organisatie doet. stelt u zich voor dat iemand bij u aanbelt en u een doos met foto’s geeft. Hij vraagt of u de foto’s voor hem wilt bewaren, dus zet u de doos op de eettafel in de woonkamer. Om te onthouden waar u de foto’s hebt achtergelaten, haalt u een notitieboekje tevoorschijn en schrijft u op dat ze zich in een doos op de eettafel in de woonkamer bevinden.
Er wordt nog een keer bij u aangebeld en er verschijnt weer een doos met foto’s. Deze doos met foto’s zet u in een ladekast in de slaapkamer. U wilt onthouden waar ze zijn, dus noteert u dit in uw notitieboek. Er komen steeds meer dozen met foto’s, die u in verschillende delen van het huis zet, waarbij u de locatie van elke doos met foto’s nauwgezet noteert. Het notitieboekje wordt de centrale verwijzing naar de locatie van de dozen met foto’s in uw huis.
Stel nu dat u zich op een dag verveelt en de foto’s uit de doos op de eettafel in de woonkamer haalt en ze in een bepaalde volgorde plaatst. U wilt een notitie van deze wijziging maken, dus schrijft u in het notitieboek dat de foto’s op de eettafel in de woonkamer op een specifieke manier zijn geordend.
Het notitieboek dat u hebt gebruikt, dient als database met informatie over de locatie van elke doos met foto’s in huis en als overzicht van alle wijzigingen die u bij elke foto hebt aangebracht. Dat notitieboek is uw Lightroom-catalogus: een digitaal notitieboek dat bijhoudt waar uw foto’s zich bevinden en wat u ermee hebt gedaan.
Informatie over je foto’s
Lightroom slaat uw foto’s niet op; het slaat informatie over uw foto’s in de catalogus op. Deze catalogus bevat een lading informatie over elke foto (of video), inclusief de locatie van het bestand op uw schijfstations; de camera-instellingen tijdens de opname; beschrijvingen, trefwoorden, beoordelingen en dergelijke die u in de module Bibliotheek van Lightroom toepast en een doorlopende lijst van elke bewerking die u ooit hebt aangebracht in de module Ontwikkelen van Lightroom.

Hierdoor kunt u in feite al uw bewerkingen een voor een ongedaan maken. De bewerkingen worden weerspiegeld in de voorvertoning van een foto in Lightroom, maar ze worden alleen toegepast als u een kopie van de foto exporteert. Lightroom verandert nooit de oorspronkelijke opname, waardoor het echt een niet-destructieve editor is. Met de catalogus kunt u aan meerdere foto’s tegelijk werken door middel van synchronisatie en met virtuele kopieën (deze onderwerpen komen verderop ter sprake). U kunt Lightroom ook gebruiken voor het maken van afdruksjablonen, fotoboeken, presentaties en webgalerieën; ook Photoshopdocumenten zijn in die projecten op te nemen.
Ziezo, nu weet u de verschillen tussen Lightroom Classic en Photoshop. Op dit blog hebben we veel tips en trucs over Lightroom Classic: die kunt u HIER vinden.
Meer weten over het werken met Photoshop? Daar is nog een Classroom in a book-boek over: Classroom in a book: Adobe Photoshop 2020…