de voor- en nadelen van JPG

De voor- en nadelen van JPG

Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow

JPG is een bestandsformaat dat al decennia bestaat, maar wat zijn anno nu de voor- en nadelen van JPG? Dit artikel is afkomstig uit mijn nieuwe boek Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow.

In mijn boek zet ik diverse gevestigde bestandsformaten op een rijtje, waarbij JPG vanzelfsprekend niet mag ontbreken. JPEG (kort voor Joint Photographic Experts Group en uitgesproken als JAY-peg) is nog steeds het meest gebruikte bestandsformaat. Het werd ontwikkeld in 1992, en de invoering ervan hing samen met de opkomst van het internet in de jaren negentig omdat het de meest efficiënte manier was om afbeeldingen met continue tonen te verzenden via ongelooflijk trage (naar hedendaagse normen) netwerken en modems. Maar ondanks zijn leeftijd is JPEG een zeer populaire keuze bij veel ontwerpers vanwege zijn kleine bestandsgrootte. Die kleine bestandsgrootte wordt bereikt door het beeld sterk te comprimeren op een manier die (hopelijk) onzichtbaar is voor het blote oog. Vandaag bestaat ook het modernere JPEG 2000-formaat – al wordt dit niet overal ondersteund.

De waarde van JPEG voor grafisch ontwerpers

Een voordeel van JPEG is dat de gebruiker zelf kan bepalen welk compressieniveau op het beeld wordt toegepast. Dit geeft de gebruiker controle over het evenwicht tussen beeldcompressie en visuele kwaliteit. Een andere reden voor de populariteit van JPEG is het feit dat het een breed ondersteund bestandsformaat is. Elk computersysteem of slim apparaat kan JPEG-bestanden lezen en weergeven. En elke camera of telefoon kan beelden opnemen en opslaan in hogeresolutie-JPEG.

U kunt in Photoshop zelfs meerdere vectorpaden maken en bewaren in een JPEG-afbeelding. Dit is een functie die niet veel ontwerpers kennen of benutten.

de voor- en nadelen van JPG

De nadelen van JPEG

Hoewel compressie voor de meeste mensen geweldig is, is deze niet altijd zo geweldig voor grafisch ontwerpers of fotografen – en zij die steeds zoeken naar de best mogelijke beeldkwaliteit. En naarmate tv’s, monitoren, smartphones en andere apparaten evolueren, groeit ook de behoefte aan hogere resoluties en betere beeldkwaliteit. Dit betekent dat de behoefte aan betere beeldkwaliteit langzamerhand belangrijker wordt dan het besparen van een paar megabytes per JPEG. Dit geldt met name nu harde schijven en cloudopslag elk jaar goedkoper worden en breedband, 4G en 5G sneller worden, waardoor we minder compressie hoeven te gebruiken en in plaats daarvan prioriteit kunnen geven aan beeldkwaliteit.

Het probleem…

En hier ligt het probleem: wanneer u in Photoshop of Lightroom bepaalde aanpassingen toepast op JPEG’s, is de kans groot dat u compressie-artefacten ontdekt. Deze JPEGcompressie is gemakkelijk te herkennen aan de compressiematrix van 8 bij 8 pixels. Het is ook heel gebruikelijk om JPEG-artefacten te zien wanneer u in Photoshop met afzonderlijke kleurkanalen werkt. Dit maakt het erg moeilijk om kleurkanalen in Photoshop te gebruiken voor het retoucheren van afbeeldingen door het mengen van kanalen of voor het maken van complexe selecties. Let op de grootte van het geselecteerde artefact in het deelvenster Info, zoals aangetroffen in een van de kleurkanalen van deze afbeelding:

de voor- en nadelen van JPG
JPEG niet echt geschikt voor workflows

Ondanks dit probleem is JPEG nog steeds een van de beste formaten voor het opslaan en bewaren van grote aantallen afbeeldingen van hoge kwaliteit. Merk op dat JPEG geen grote rol speelt in dit boek, omdat u er geen workflows mee kunt opzetten tussen Photoshop, Illustrator en InDesign. Stel u voor dat u een JPEG in InDesign of Illustrator plaatst waarna uw klant vraagt om er een paar Photoshopbewerkingen op toe te passen. Dan moet u de JPEG-afbeelding opslaan als een PSDbestand met lagen, waardoor u nu een tweede versie van uw afbeelding heeft die nu opnieuw gekoppeld moet worden in InDesign of Illustrator. Nogmaals, meer werk waar u niet op gerekend had.

Denk eraan dat mijn boek draait om het opzetten van integraties – en het JPEGformaat biedt er zo goed als geen.

Een interview met Bart Van de Wiele, de auteur van het boek, kun je HIER lezen. Een voorbeeld uit het boek – Adobe workflows, wat zijn dat? – kun je HIER lezen.

Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow

In het boek Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow leer je doeltreffender te werken bij het combineren van Photoshop, Illustrator en InDesign.

Zelfs als je al vertrouwd bent met Photoshop, Illustrator of InDesign, biedt Adobe Creative Cloud krachtige mogelijkheden voor een hogere doeltreffendheid en betere samenwerking die maar weinig ontwerp- en marketingprofessionals gebruiken. De projecten in Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign in de workflow – Classroom in a Book, zijn praktijkgericht, leren je flexibeler te werken en bovendien tijd te besparen door het toepassen van slimme en doeltreffende technieken. Dit boek is geschikt voor beginners én  ervaren gebruikers. Het boek biedt talloze tips en technieken die je helpen productiever te worden en te ontwerpen met hogere flexibiliteit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.