Zo standaard uit de doos doet de Windows Verkenner gewoon zijn ding. Er zijn echter wat instellingen beschikbaar die het de bestandsbeheerder – u dus – net wat makkelijker maken. We zetten ze voor u op een rij.
Net als Office heeft de Verkenner ook een Lint ofwel een balk met daarin een aantal veelgebruikte en (of) handige opties. Daarnaast zijn er ook nog meer permanent instelbare opties van de Verkenner en precies daar gaan we eens wat dieper induiken. Klik in het Verkennerlint op de tab Beeld en aldaar op de knop Opties. In het daarop geopende venster Mapopties klikt u op het tabblad Weergave. U ziet nu onder het kopje Geavanceerde instellingen in- en uitschakelbare opties. Het is zaak wel even goed te kijken wat bepaalde dingen doen volgens de omschrijving, sommige zaken kunt u maar beter laten voor wat ze zijn om uzelf te behoeden voor fouten.
De Verborgen bestanden en mappen zijn bijvoorbeeld maar beter verborgen te houden, meestal zijn zaken immers niet voor niets verborgen. Maar onthoudt wel met welke optie u ze weer zichtbaar kunt maken, want heel soms moet u in geval van nood een in verborgen (systeem)map iets herstellen. De optie die u beter ook standaard ingeschakeld kunt laten is Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen, hiermee voorkomt u dat u per ongeluk een essentieel bestand voor het functioneren van uw systeem verplaatst, verwijdert of hernoemt.
Extensies
Dan zijn er nog dingen die wél interessant zijn om aan te passen. Om te beginnen de optie Extensies voor bekende bestandstypen verbergen. Standaard is deze optie ingeschakeld, door hem uit te schakelen krijgt u voortaan áltijd de bestandsextensie achter de bestandsnaam te zien. Denk aan document.pdf of archief.zip. Zo kunt u in één oogopslag altijd zien om wat voor soort bestand het gaat, zeker als u een wat meer gevorderde gebruiker bent erg handig.

Afzonderlijke processen
Om de stabiliteit van Verkenner(sessies) te verhogen is het geen slecht idee om de optie Mapvensters in een afzonderlijk proces openen aan te zetten. Normaal gesproken opent er één Verkennerproces; als u meerdere Verkennervensters opent vanuit de eerstgestarte Verkennersessie blijven al die geopende vensters binnen één proces draaien. Gaat er iets mis in één van de geopende vensters en crasht de Verkenner, dan crashen ook alle andere geopende Verkennervensters. Niet handig als u net met iets belangrijks bezig was. De genoemde optie inschakelen maakt dat elk venster z’n eigen proces op de achtergrond krijgt en dat problemen in één venster niet tot een domino-effect leidt. Inschakelen kost (ietsje) meer geheugen, maar dat mag op moderne computers met tenminste 4 GB RAM geen probleem zijn.
Selectievakjes
Het kan best praktisch zijn om items in de Verkenner – en dan ook meteen op het bureaublad – van een selectievakje te voorzien. U kunt dan bestanden selecteren door het selectievakje ervoor te markeren. De ervaring leert dat het voor grotere hoeveelheden bestanden verstandiger is om de oude methode – Controltoets ingedrukt houden tijdens het klikken – te gebruiken, want misklikken buiten de kleine vakjes is iets wat voorkomt. U kunt dan weer opnieuw beginnen met het maken van uw selectie. Voor kleine selecties zijn de vakjes wél handig, kwestie van eens uitproberen dus.

Sla uw slag
Zoals u ziet zijn er nog veel meer opties, voor een groot deel staan de opties al zo optimaal mogelijk ingesteld. Maar kijk gerust eens rond, wellicht vindt u iets van uw gading. Zaken waar tussen haakjes ‘aanbevolen’ achter staat kunt u beter laten voor wat ze zijn: veranderen kan uiteindelijk risico’s op gebruikersfouten verhogen.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Zeer informatief artikel! Het is inderdaad soms even zoeken bij de Windows verkenner. Erg belangrijk is het ook om die optie van beveiligde besturingssysteembestanden verbergen aan te laten.