nieuwe versies van ON1 en Luminar

Deze herfst: nieuwe versies van ON1 en Luminar

Het is september en en verschillende softwaremakers kondigen nieuwe versies van hun software aan. Die software is nog niet klaar, maar ze komt er aan. Neem bijvoorbeeld de software van de twee concurrenten van Lightroom, Luminar en ON1: die komen in de komende maanden met allerlei nieuws. Deze herfst: nieuwe versies van ON1 en Luminar! (Je kunt HIER nog meer over die nieuwe versies lezen.)

ON1 Photo RAW 2020

Deze herfst: nieuwe versies van ON1 en Luminar

Als eerste komt ON1 met ON1 Photo RAW 2020, een flinke update van hun Raw-bewerkingssoftware. Belangrijke nieuwe functies zijn onder meer AI-functies. Alles moet tegenwoordig met slimme kunstmatige intelligentie: AI Match en AI Auto. Er komen nieuwe, aangepaste cameraprofielen van X-Rite, er is verbeterde ruisonderdrukking en aanzienlijke verbeteringen in snelheid en prestaties. Voor het eerst is ON1 Photo RAW beschikbaar in elf talen, waaronder nu ook Nederlands. ON1 komt half september met een publieke beta-versie.

Luchtvervanging bij Luminar

Ook bij Luminar draait het in de nieuwe versie om AI. In de nieuwe versie die tegen het einde van de herfst uit moet komen krijgt de AI Sky Enhancer een uitbreiding. Met de huidige versie kun je bijvoorbeeld een bleke lucht opkrikken naar iets krachtigers. Met de nieuwe versie van Luminar herkent de slimme software – AI Sky Replacement – precies waar de lucht in een foto zit en kan die vervangen door een andere lucht. Skylum schrijft hierover: ‘Als het gaat om buitenfotografie, is het vervangen van de lucht steeds populairder geworden. De lucht is een belangrijk onderdeel van een scène, vaak gebruikt om sfeer te creëren en drama te vergroten. Maar vaak kan de lucht saai zijn en kun je niet teruggaan en een plaats opnieuw bezoeken en dezelfde scène helemaal opnieuw maken. AI Sky Replacement neemt een saaie, platte of uitgeblazen lucht en verandert die in iets magisch, maar toch realistisch.’ Ik zit hier niet echt op te wachten, maar jij misschien wel. Ik hoopte op een verbeterde bibliotheekfunctie, maar daar lees ik dan weer niets over. Afwachten maar.

De ON1 Photo Mobile 2020-app voor iOS en Android

Wat ik misschien het meest van Lightroom zou missen is wat ik voor het gemak maar Lightroom Mobile blijf noemen. Lekker op je tablet of telefoon aan de gang met foto’s die je met je telefoon hebt gemaakt of het bewerken van foto’s die op je desktop staan. Laat ON1 nu ook met mobiele apps gaan komen! Je kunt er met bekende gereedschappen je foto’s bewerken, maar dat is niet alles. ON1 schrijft: ‘Je kunt met een nieuwe optionele service-toevoeging, ON1 Sync, onbewerkte foto’s rechtstreeks van ON1 Photo Mobile naar ON1 Photo RAW verzenden op je desktop- of laptopcomputers. Je kunt bewerkingen van ON1 Photo RAW op je desktop- of laptopcomputers ook terugsturen naar ON1 Photo Mobile.’

nieuwe versies van ON1 en Luminar

ON1 Sync-service

Naast die apps voor Android en iOS komt er dus ook een synchronisatieservice! Je kunt foto’s die op je desktop-computer staan, bewerken op bijvoorbeeld je iPad. Je kunt foto’s op al je apparaten bekijken en bewerken zonder dat je ze in de cloud hoeft op te slaan. De nieuwe service synchroniseert ook albums, presets en meer tussen je apparaten. Dat klinkt veelbelovend. Hoe het precies werkt krijg ik niet helemaal duidelijk uit het filmpje waarin ON1 deze service laat zien. Heb ik een NAS nodig? Of fungeert mijn computer waarop ik ON1 draai dan als een soort server? Dat zal straks allemaal wel duidelijk worden.

Op dit moment lijkt ON1 het meest serieuze alternatief voor Lightroom Classic. Als die sync-service goed werkt en de apps op de mobiele apparaten goed werken, dan staat je eigenlijk weinig tot niets meer in de weg om aan de gang te gaan met ON1.

Meer over die nieuwe versies en het downloaden van een beta van ON1 kun je HIER lezen.

Wil je gewoon lekker bij Lightroom Classic blijven en je geheugen opfrissen met alle mogelijkheden die deze prachtige software biedt? Dan is Ontdek Lightroom Classic, 2de editie iets voor jou.  In deze nieuwe editie hebben auteurs Pieter Dhaeze en Hans Frederiks het boek bijgewerkt tot en met de laatste versie van Lightroom Classic met de mogelijkheden van Automatische tinten, Bereikmasker en Textuur.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.