DigiD wordt momenteel weer aangevallen door hackers. De site is niet tot nauwelijks bereikbaar.
Het was vanmiddag – net als gisteravond – weer raak: DigiD werd getroffen door een DDoS-aanval. Overigens geldt bij dergelijke aanvallen dat er géén persoonlijke gegevens buit gemaakt worden. Wat er wel gebeurd is dat een cluster aan computers steeds weer probeert in de loggen bij een website of simpelweg duizenden keren per seconde een pagina probeert te openen. Het gevolg is dat gewone, legitieme bezoekers geen kans meer krijgen. Dat heet DoS ofwel Denial of Service. Een gekraakte serie computers die op commando van een hacker of verveelde puber zo’n aanval doet heet Distributed Denial of Service ofwel DDoS.
Digitaal pesten
Als beheerder van een website of online dienst kun je je nauwelijks verweren tegen dit soort praktijken. Het vervelende is dat de methode ook gebruikt wordt door minderheden die een politiek statement willen maken. Het is dus een machtsmiddel waarvan ook losers gebruik kunnen maken. Helaas gebeurt dat nogal eens tegenwoordig. De gevolgen voor het doelwit – een bedrijf of instantie – kunnen erg vervelend zijn en flink in de papieren lopen. En daarmee is het doel van de aanvaller(s) bereikt: irritatie opwekken, imagoschade bewerkstelligen en het doelwit op kosten jagen. DDoS-aanvallen worden soms ook door dicataturen en andere autoritaire staten opgezet. Met als doel om bijvoorbeeld meningen in een land te beinvloeden, of verkiezingen dwars te zitten en (of) te manipuleren.
Geen zorgen
Nogmaals: jij als nederige gebruiker van een dienst of site hoeft er niet wakker van te liggen als het gaat om gegevensdiefstal. Dat gebeurt niet bij (D)DoS-aanvallen. Maar geduld is in dit geval wel een schone zaak. Vaak vindt de aanval ook in golven plaats, met wisselende bereikbaarheid van het doelwit tot gevolg. Zo af en toe nog eens proberen kan geen kwaad dus.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.