De Amerikaanse president Trump wantrouwt nu ook Google. De door de zoekmachine gevonden resultaten passen niet in z’n straatje.
In dit bericht van CNN zien we weer een sterk staaltje van de enorme achterdocht waarmee de Amerikaanse president Donald Trump ‘gezegend’ is. Hij beweert namelijk dat Google dusdanig is bewerkt dat het zoekresultaten toont die zijn partij in diskrediet zouden brengen. Als er volgens hem gezocht wordt op Trump News, worden volgens de president alleen bronnen met fake news getoond. Probleem daarbij is dat in de belevingswereld van Trump zo ongeveer alle media ter wereld fake news brengt, dus dat schiet niet echt op natuurlijk.
Rigged
In een gisteren door Trump geschreven tweet lezen we het volgende betreffende Google: ‘In other words, they have it RIGGED, for me & others, so that almost all stories & news is BAD. Fake CNN is prominent. Republican/Conservative & Fair Media is shut out’. Volgens de president is dit een illegale werkwijze van Google en wordt de zaak onderzocht. Google heeft uiteraard direct laten weten dat de beweringen van ‘@POTUS’ totale onzin zijn. Toch loopt het bedrijf wel een zeker risico. Want áls Trump en de zijnen inderdaad een rechter vinden die net zo denkt over de ‘verdachte’ zoekresultaten, zou Google mogelijk verplicht worden tot het tonen van andere resultaten, in ieder geval in de VS. Dat zou een zeer extreme uitkomst zijn natuurlijk, maar in een land onder bewind van iemand met totalitaire trekjes zou het zo maar kunnen.
Hoe zoekt Google?
Hoe Google overigens precies zoekt en – vooral – de resultaten rangschikt is een goed bewaard geheim. We weten dat ‘bots’ het net afstruinen op zoek naar pagina’ en deze aan de hand van gevonden trefwoorden indexeren. Daarbij tellen allerlei argumenten mee, die een ietwat duistere tak van sport hebben opgeleverd: SEO-optimalisatie. Waarbij SEO staat voor Search Engine Optimization. Makers van websites en ook auteurs van content moeten zich in principe aan bepaalde regels houden. Zo moeten trefwoorden meerdere keren in een artikel terugkomen, bijvoorbeeld. Maar ook weer niet té vaak. Verder zijn er regels betreffende koppen en tussenkoppen, afbeeldingen, bijschriften en meer. Pas als je aan een serie voorwaarden voldoet, eindigt jouw pagina, bericht of website hoog in de lijst met zoekresultaten.
Optimaliseren
De kans dat Google de zaken bewust manipuleert lijkt ons in ieder geval klein. Wel geldt dat áls Trump zich ergert aan betere zoekresultaten van de Democraten, hij wellicht door zijn eigen Republikeinse nieuwsleveranciers iets meer aan SEO-optimaliseren moet laten doen. Want uiteindelijk is het de leverancier van sites en berichten die de rankingresultaten bepaalt.
Meer lezen over hoe je je site voor Google optimaliseert? Lees dan het boek Heel Holland Googelt van Ita Pronk-Verduijn zeker eens!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.