Donder op met je DRM!

Ik heb net deel twee in de spannende serie met Carter Blake uit (schrijver Mason Cross) en zie dat op 30 juni het derde deel in Engeland is verschenen. Hebben!, denk je dan, maar Amazon UK wil het boek niet op mijn Kindle zetten. Neehee, jij bent klant bij Amazon in de USA en daar is het boek nog niet uit, dus kun je het bij Amazon UK niet kopen. Okee dan. Mijn vrouw heeft een Kobo eReader en Kobo in de UK kan en wil het graag aan me verkopen.

Probleem opgelost? Nee, want ik wil het boek graag op mijn eigen Kindle lezen, want mijn vrouw is bezig aan een ander boek en zit helemaal niet op Carter Blake op haar Kobo te wachten. Ik wil het boek eraf halen en het ePub-formaat omzetten naar Mobi, het formaat dat geschikt is voor mijn Kindle. Omzettingen van ePub naar Mobi doe ik in de applicatie Calibre, uitgebreid met wat plug-ins die deze taak inmiddels vlekkeloos voor me uit kunnen voeren. Een niet beveiligde ePub zet Calibre zonder problemen om naar Mobi en plaatst die op mijn Kindle. Ook met een met DRM (Digital Rights Management) beveiligde ePub heeft Calibre dankzij wat plug-ins geen probleem.

Legaal?

Of het legaal is wat ik doe, weet ik eigenlijk niet. Ik heb dat boek gekocht en zolang ik het niet verder verspreid, lijkt me dat er niets aan de hand is. Ik lees het boek op het apparaat van mijn keuze. In mijn geval is dat mijn Kindle. Voor mij geldt: of het boek nu wel of niet beveiligd is met DRM, ik wil het kunnen lezen op mijn Kindle.

Je kunt je Kobo-boeken overal op lezen, maar niet op een Kindle of in Calibre.
Je kunt je Kobo-boeken overal op lezen, maar niet op een Kindle of in Calibre.

Bij Kobo werkt dat wat ingewikkelder. Kobo gebruikt de bestandsformaten ePub en kePub (een variant van ePub met specifieke mogelijkheden van Kobo) en beveiligt de boeken met DRM. Als ik de Kobo aan de Mac hang en kijk in de mappenstructuur van het apparaat, is er geen boek te zien van de boeken die ik bij Kobo heb gekocht. Kijk ik bij Calibre naar de Kobo en de boeken die erop zitten, dan zie ik ze allemaal, maar kan ik ze niet toevoegen aan mijn Calibre-bibliotheek, want de boeken zitten in een ‘virtual library’. Op de site bij Kobo kan ik wel een echte ePub downloaden, maar Calibre kan hem niet openen vanwege de DRM die erin zit, blijkbaar een variant van DRM die Calibre nog niet kent.

Lezen op het apparaat van eigen keuze

Waar gaat het hier uiteindelijk om? Het zijn mijn boeken, ik heb ze gekocht. Ik wil ze niet doorverkopen, ik wil ze kunnen lezen op een apparaat naar mijn keuze. Kobo en Amazon maken het ingewikkeld om zelf te bepalen wat je wilt doen met de boeken die jij hebt gekocht. Ze zijn bang dat ik ze ga verpatsen en daarom gaan ze ze beveiligen met DRM. Bij een normale gebruiker die niks kwaads in de zin heeft geeft dat heel veel ergernis. Bij mij maakt het los dat ik die beveiligingen eruit wil slopen, zodat ik met zo’n boek kan doen wat ik wil. Die DRM’s zijn gebaseerd op wantrouwen. Of DRM helpt, is onduidelijk. Er zijn genoeg leveranciers die er anders over denken.

Een global world?

Daarnaast speelt ook die onwil van bijvoorbeeld Amazon UK om mij dat boek van Mason Cross te willen verkopen. Ik ben @#!#@#!@±!! een trouwe klant, maar nu zou ik op mijn Kindle geen UK boek kunnen kopen? Ik woon in Nederland! Het was die week trouwens de derde keer dat mij een aankoop bij Amazon UK werd geweigerd. Ik wilde een Wifi/Bluetooth-kaartje kopen dat het in mijn Dell beter zou doen dan wat Dell er zelf in had gestopt. Ik vond dat kaartje bij Amazon UK, voor 40 pond, ik wilde het graag kopen, maar mocht het van Amazon niet aanschaffen. Alibaba in China wilde het me voor de helft van de prijs, zonder verzendkosten wel leveren. En verdomd, 12 dagen na de bestelling lag het in de brievenbus, hetzelfde Intel-kaartje dat Amazon UK niet mocht/wilde leveren.

weg-mnet-drmZo ook met dat boek. Deel drie van Carter Blake was uit in de UK, maar is pas volgend jaar uit bij de Amerikaanse uitgever. De arme Amerikaanse lezers van deze thriller-serie moeten dus wachten tot volgend jaar, terwijl het zo spannend is. Er is een globale economie, maar dit soort dingen zijn zo ouderwets… Het probleem van de DRM van de Kobo-ePub viel op te lossen. Ik zocht online naar een plug-in voor Calibre die de DRM kon breken. Nu staat het op de Kindle. Hah!

Een gedachte over “Donder op met je DRM!”

  1. De literatuur en haar distributeurs maken momenteel dezelfde bokkensprongen als destijds de wereld van muziek. Toen de patenten op de Philips Audio-CD nog geen week waren verlopen (in 2001), schoten direct diverse andere soorten audio-cd’s als paddestoelen uit de grond. En allemaal zogenaamd “beter” en “verrijkt”, d.w.z. uitgerust met idiote DRM-technieken. De meest krankzinnige situaties en technische impasses ontstonden, met als triest hoogtepunt dat Sony een DRM-techniek toepaste die ze op hun beurt eigenlijk illegaal gebruikten…

    Ondanks dat Apple iTunes eerst door de muziekuitgevers gedwongen werd om ook een DRM te implementeren, gooide Steve Jobs uiteindelijk de knuppel in het hoenderhok en begon men DRM langzaam aan los te laten. (Hoewel, je kon/kan muziek gekocht binnen een Apple Music account met Family Sharing niet kopiëren en afspelen op andere apparatuur…)

    Voor boeken en andere vormen van publicaties is het nog een wirwar van standaarden en strategische wenselijkheden. Maar onze maatschappij is ook maar nèt bezig met het wennen aan nieuwe “rechten” systemen voor creatie, exploitatie, distributie c.q. reproductie. Het zal nog wel een paar generaties en wetgevingen duren eer dat we goed omgaan met deze nieuwe media en hun mogelijkheden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.