Donkere en foute afdrukken met Lightroom 6.6. en Photoshop CC 2015.5

Altijd wat! Heb je een mooie update van Lightroom en Photoshop met een verbeterde versie van Upright, krijg je er gratis een print-bug bij. De laatste versies van Photoshop (CC 2015.5) en Lightroom (versie 6.6) op de Macintosh printen anders dan de versies ervoor. Wat is er aan de hand?

Als je je bezig houdt met kleurmanagement – je hebt je beeldscherm gekalibreerd en je print met (eigen)printprofielen – dan is elke afwijking in een print bijzonder vervelend. Waarom zijn de kleuren ineens anders, modderiger, donkerder? Wat is er precies veranderd in de keten die zorgt voor een betrouwbare manier van afdrukken? Is de printerdriver nieuw? Is er iets veranderd in de software van waaruit je de print maakt? Heb je een verkeerde keuze in de printdialoog aangevinkt? Afgelopen week verschenen er online allerlei discussies die zich met dit soort vragen bezig hielden. Waarom zijn de kleuren anders? Het is de printerdriver! Het is alleen op Epson-printers! Nee, het is ook op Canon! Uiteindelijk viel er slechts één conclusie te trekken: er zit iets fout in de laatste versies van Photoshop en Lightroom…

Ontkennen en dan toch moeten toegeven

Natuurlijk hield Adobe zich eerst stil. Later kregen de printerdrivers de schuld totdat Adobe er niet meer onderuit kon: het lag aan die nieuwe versies. Lees het artikel bij de Luminous Landscape er maar op na. Meten is weten en Mark Segal, de schrijver van dat artikel, toont in het verhaal aan dat de kleuren in de nieuwe versies van Lightroom en Photoshop er bij bepaalde kleuren flink naast zitten.

De kleurverschillen zoals ze worden getoond in het artikel op Luminous Landscape.

Hij stuurde het verhaal naar medewerkers van Adobe en die moesten nu wel toegeven dat er iets mis is met deze laatste versies van hun software. ‘Na een diepgravend onderzoek, heb we een oplossing gevonden en we zullen in augustus een update voor Photoshop en Lightroom uitbrengen.’

Tijdelijke oplossing

Dat is mooi, maar een beetje laat. Worden die nieuwe versies bij Adobe niet meer grondig getest? In de tussentijd is de enige oplossing voor het maken van goede prints teruggaan naar de oude versies van Photoshop en Lightroom. Hoe je dat moet doen kun je HIER lezen.

Overigens: die bug zit er in Windows niet in en als je de printerdriver op de Mac zijn werk laat doen, zonder het gebruik van profielen, heb je er ook geen last van.

Er zijn online verschillende discussies over de printproblemen te vinden: bij the Luminous Landscape, bij dpreview en bij een forum van Adobe.

2 gedachten over “Donkere en foute afdrukken met Lightroom 6.6. en Photoshop CC 2015.5”

  1. Ik kan geen foto’s meer printen met mijn Epson Stylus Pro 3880. Volgens Epson ligt dit aan het feit dat Adobe andere drivers gebruikt, hoe kan ik dat oplossen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.