Goed, die witkar was dan misschien niet helmaal drive by wire, maar wel elektrisch (bron afbeelding: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Verkeersminister_Irene_Vorrink_en_wethouder_Brautigam_maken_de_eerste_rit_in_een_witkar,_over_de_Prinsengracht_in_Amster_-_SFA001007849.jpg)

Drive by wire, goed idee?

Voertuigen krijgen steeds meer elektronica aan boord. Het zorgt voor interessante nieuwe mogelijkheden, maar slaan we soms niet een beetje door? Drive by wire is niet altijd safe, zo bewijst ook het recente ongeval met een Stint.

Heel Nederland leeft mee met de (ouders van) de slachtoffers van het Stint-ongeval. Het is dan ook een dieptrieste zaak, dat staat buiten kijf. Maar had het ongeluk voorkomen kunnen worden door misschien iets heel simpels? De Stint is een elektronisch ‘drive by wire’-voertuig, waarin ongetwijfeld wel een microcontroller terug is te vinden. Met daarop software draaiend die bijvoorbeeld de stand van de gashendel uitleest en checkt of er geremd wordt. Het kan ook een softwareloos apparaat zijn, dat weten we niet. Feit is dat er in de techniek – soft- of hardware – iets mis kan gaan. En zoals je wel vaker ziet bij elektronische apparaten lijken de ontwerpers zich dat niet echt voorgesteld te kunnen hebben. Want een wel heel essentieel onderdeel ontbreekt blijkbaar: een noodstopknop die simpelweg de voedingsspanning met de accu’s verbreekt en de motoren kortsluit (dat laatste zorgt voor een stevige remactie). Dat kan heel simpel met een relatief goedkoop relais en een trekkoordje verbonden met een schakelaar. Old school, maar zeer effectief.

Jetski

Dergelijke veiligheidsmaatregelen zijn verplicht op bijvoorbeeld een jetski. De bestuurder daarvan zit met een touwtje om zijn of haar pols verbonden aan een schakelaar. Val je eraf, dan stopt het ding. Simpel en effectief. Als dat koord ook op de Stint aanwezig was geweest, was een ruk van een arm voldoende geweest om een noodstop te maken. Technisch gezien is het loskoppelen van de accu’s en kortsluiten van de motoren (via een weerstand om het relais niet te doen smelten vanwege te hoge stromen) misschien niet elegant. Maar zoals gezegd wel heel efficiënt.

Verplichten zou mooi zijn

Een dergelijke noodstop zou eigenlijk verplicht gesteld moeten worden op alle (elektrische) voertuigen. En dan niet gaan voor een hightech oplossing met een draadloos uitgelezen RFID-chipje of iets dergelijks, maar echt een mechanische oplossing. Rij je in bijvoorbeeld een Tesla en slaat deze op hol? Geef een ram op de noodknop en je komt in ieder geval tot stilstand. Een accu loskoppelen berooft elk (elektrisch) rijdend voertuig van z’n energiebron. Klaar. Misschien wordt het eens tijd voor regelgeving die deze simpele en goedkope oplossing verplicht stelt. Het kan in ieder geval een hoop (toekomstig) leed schelen. We hebben op persoonlijke titel een mailtje gewaagd betreffende dit onderwerp aan de fabrikant van de Stint. Mocht daar ooit antwoord op komen, dan laten we dat natuurlijk weten.

Het boek Slimme huizen, gebouwen en auto's, Connected domotica in nieuwe leefomgevingen van Ulco Schuurmans Juliette Schuurmans

Feitelijk is dat trekkoordje een simpele vorm en een last resort dat onder de noemer veiligheid valt. Het is een woord dat je altijd in het achterhoofd moet houden bij domotica en voertuigen. Leer meer over de mogelijkheden van deze technieken in het boek Slimme huizen, gebouwen en auto’s, Connected domotica in nieuwe leefomgevingen van Ulco Schuurmans Juliette Schuurmans

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.