Op een Mac ben je je eigenlijk zelden tot nooit bewust van drivers. Drijvers? Stuurprogramma’s? Nooit van gehoord! Op een Windows-machine word je er echter zeer regelmatig mee geconfronteerd, zeker als je je machine wil blijven voorzien van de laatste verbeteringen of bug-fixes. NVIDIA bijvoorbeeld komt regelmatig met updates voor de grafische kaart in mijn Dell XPS en ik (wan)hoop nog steeds op goede drivers voor het USB-C-dock dat ik bij Dell kocht. Dat dock doet het het ene dag probleemloos, de andere dag is er geen geluid uit te krijgen en wil het geen harde schijf meer kennen. Gek word je van die drivers…
‘Ben je nog tevreden met je Dell?,’ vroeg een collega me onlangs. Hij wist van mijn overstap van Mac naar Windows en was benieuwd of het me nog beviel. Zelf was hij een aantal jaren geleden van Windows naar Mac gegaan en hij was nog steeds blij en tevreden. Mijn antwoord op zijn vraag: Ja en nee…
Performance Photoshop
Die Dell XPS 15 kocht ik om snel met Photoshop en Lightroom te kunnen werken. Snel een panorama in elkaar steken, even heen en weer naar Photoshop voor wat retouche en ja, dat werkt meestal als een zonnetje. Toch leek Photoshop deze week ineens weer wat langzamer te draaien. Verbeelding? Ik keek bij Performance bij de Preferences en verdomd! Photoshop was weer overgeschakeld van de NVIDIA-kaart naar de onboard graphics van de Intel i7-processor. We schreven al eerder over de problemen van Photoshop die op een Windows-machine dan weer niet en dan weer wel met de grafische kaart wilde werken. Tussen die blogpost en nu in heb ik regelmatig updates gedaan van de NVIDIA-driver, zonder eigenlijk te kijken of Photoshop die drivers wel lustte. Vorige week was er ook een update van Photoshop CC (2015) naar Photoshop 2015.5, een compleet nieuwe installatie van Photoshop… Dat zou ook de schuldige kunnen zijn dat hij weer terug was gegaan naar de onboard Intel-graphics.
De oplossing was dezelfde als de vorige keer: het NVIDIA-control panel starten en daar kiezen voor de NVIDIA-processor.

- Je vindt de mogelijkheden voor je NVIDIA-kaart rechtsonder in de taakbalk. Daar kies je voor Open NVIDIA Control Panel.
- In het Control Panel kies je voor Manage 3D Settings. Bij 1. kies je voor de applicatie, in dit geval Photoshop.
- Bij 2. kies je voor de graphics processor die je voor deze applicatie wilt gebruiken. Kies daar voor High performance NVIDIA processor en klik Apply.

Check daarna bij Photoshop in de Preferences voor de zekerheid of daar nu de gekozen NVIDIA-kaart staat. Dit probleem was in ieder geval makkelijk op te lossen. De problemen met het Dell WD 15 Dock, waren andere koekjes.
Het Dell WD15 Docking Station
De Dell XPS 15 had ik gekocht omdat hij voorzien was van de laatste stand van technische zaken: de nieuwste i7-processor, een snelle GPU en Thunderbolt 3 gecombineerd met USB-C. Voor de harde schijven met mijn foto’s had ik wel wat extra USB 3.0-poorten nodig, ik wilde ethernet en in de toekomst makkelijk een extra beeldscherm kunnen aansluiten. Daarom kocht ik het Dell WD15 Docking Station, met de gedachte dat dat wel helemaal compatibel zou zijn. Nee dus. De ene keer doet alles het prima, een andere keer – heel regelmatig eigenlijk – doet niets het meer. De audio geeft geen geluid meer, ethernet is overgeschakeld naar draadloos en de harde schijven die aan het dock hangen, zijn verdwenen. Bij het zoeken naar oplossingen stuitte ik op een supportforum van Dell met instructies voor het installeren van Thunderbolt-firmware en de drivers voor het dock voor allerlei verschillende Dell-laptops. Ook de XPS 15.
Het meest interessant zijn de reacties van de gebruikers na al die instructies. Ik verlies het vertrouwen in Dell! Hopelijk is er snel een fix! De laatste reageerder heeft elders bij Dell een firmware update van Thunderbolt gevonden, die weer net iets nieuwer is dan de firmware die op het support-forum staat. Daarnaast heeft hij de tip dat je, voordat je het dock aansluit, eerst de laptop moet starten en dan pas aansluiten. Dan blijft hij het doen. Dat was gisteren en tot nu toe werkt alles nog. Afkloppen!
Conclusie?
Je wordt gek van drivers die niet driven wat ze moeten driven. Bij een Mac heb je zelden last van zoiets. Ik ben regelmatig heel tevreden met mijn Windows-machine, maar regelmatig ook niet. Hoe gaat iemand die geen verstand heeft van techniek hier mee om? Die koopt een state-of the-art laptop, die, omdat hij state-of-the-art is, of omdat de leverancier slecht is, uiteindelijk met een kreupel apparaat zit. Hoe los jij dit soort problemen op?
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.