e-mailnotificaties van je Synology NAS

E-mailnotificaties van een Synology NAS

Het is mogelijk om e-mailnotificaties van uw Synology NAS te ontvangen, zodat u tijdig kunt ingrijpen als er iets mis gaat bijvoorbeeld. Onderstaande tips zijn afkomstig uit het boek Werken met een NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit.

U kunt uw Synology zo instellen, dat u via e-mail meldingen krijgt over het reilen en zeilen van uw NAS. Denk aan systeemwaarschuwingen, integriteitsrapporten en andere mogelijk interessante dingen. Ook zonder de app Mail Station kan de Synology mail versturen. Systemen waarop we niet dagelijks inloggen moeten op een andere manier onze aandacht trekken als er iets aan de hand is. Uw Synology is wat dat betreft niet anders. Denk aan meldingen over nieuwe updates, SMART of inbraakpogingen. Synology heeft hiervoor meerdere mogelijkheden, zoals e-mail, sms of pushservice. Wij geven we de voorkeur aan e-mail.

Instellen

Activeer in het Configuratiescherm het onderdeel Melding. Het eerste tabblad is E-mail en daar schakelen we E-mailmeldingen inschakelen in. Vervolgens is minimaal één ontvanger noodzakelijk en daar gebruiken we een account waarop bijna al onze mail op binnenkomt. Net zoals in een gewoon mailprogramma kunt u met de puntkomma meerdere mailadressen invoeren. Kies bij Prefix van onderwerp iets waarmee voor u duidelijk is welk apparaat het heeft verzonden. Door een extra dubbelepunt in deze prefix op te nemen, ziet de mail er met wat fraaier uit. Berichten van uw Synology worden nu iets als ‘Panoramix: Testbericht van Synology’ of ‘Panoramix: SMART-problemen ontdekt’. Werken met een NAS

Mailservers

Synology kan overweg met vier specifieke servers die de te versturen mail kunnen doorsturen. Met de laatste kan als het goed gaat uw eigen provider gebruikt worden. De bekende vier zijn Gmail, Yahoo!, Outlook en QQ. De laatste is een Chinese e-mailservice en voor ons westerlingen dus niet interessant. Voor het versturen gaan we Gmail gebruiken. Klik vervolgens op Aanmelden om het aanmeldvenster van Google te openen. Dit deel van de procedure spreekt voor zich.

e-mailnotificaties van je Synology NAS
Belangrijke meldingen mailen.

e-mailnotificaties van je Synology NASTweede factor

Op al onze Google-accounts is ondertussen een tweede factor ingesteld. Omdat de procedure in uw browser draait, is dit verder geen probleem.


Vervolgens komt er een melding dat een app met de naam Synology DSM Notification toegang wil. De uitleg van Google is vaag: wat mag er straks allemaal? Laten we hopen dat het alleen gebruikt wordt om mail te versturen, want dat is het recht dat genoemd wordt. Mocht u het niet vertrouwen, dan kunt u natuurlijk een apart account bij Gmail maken speciaal voor dit doel.

e-mailnotificaties van je Synology NAS
Wat mag Synology straks uitspoken?

Beveiligingsmeldingen

Na Akkoord verschijnen maar liefst vijf mailtjes met beveiligingsmeldingen van Google. De omschrijving op de knop is veranderd naar Afmelden. Klik tot slot op de knop Een testbericht versturen om te controleren of de mail op het gebruikte Google-account aankomt. Een klik op Toepassen gaf daarna de melding dat er niets gewijzigd was; vreemd.

e-mailnotificaties van je Synology NAS
Testbericht ontvangen!

Waarover meldingen ontvangen?

Via het tabblad Regels kunt u aangeven waarover u mail wilt ontvangen. Het is een gigantische lijst en de Nederlandse vertalingen zijn vaak erg onduidelijk. U kunt het best beginnen met gewoon alles en dan na ontvangst van mailtjes besluiten of deze belangrijk zijn. Eventueel kunt u met de filterknop rechts alle meldingen weergeven die Synology als Gegevens ziet – waarschijnlijk wordt informatief bedoeld? – en deze alvast uitvinken. Dat kan via het vakje naast E-mail in de kopregel. Wij hebben SMS en Pushservice niet aangezet. De vinkjes in deze kolommen zouden dus geen effect moeten hebben. Ook deze kunt u via het vakje in de kopregel allemaal uitzetten en dat is wel zo duidelijk.

Meer lezen over NAS’en en tips en trucs zoals deze blogpost over het maken van back-ups? In de afgelopen jaren hebben we inmiddels een aardige selectie aan artikelen opgebouwd over dit onderwerp. Om het maken van back-ups hebben we eerder geschreven, bijvoorbeeld Op de dag van de back-up.

Werken met een NAS

NASEen network attached storage, kortweg NAS, is eigenlijk een onmisbaar apparaat geworden. Niet alleen voor zakelijk gebruik, maar zeker ook voor thuis. Op jaarbasis produceert een gezin een forse hoeveelheid data: foto’s, video’s, werkstukken, noem maar op. Een NAS is dé oplossing voor de opslag daarvan. Het is een zelfstandig apparaat en de data is altijd bereikbaar via het netwerk.

Met dit boek leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.