eBooks hebben hun glans verloren…

Heb ik net een nieuwe Kindle gekocht, lees ik in The Guardian dat ‘eBooks hun glans hebben verloren en dat Kindles nu lomp en niet hip zijn’. Er worden weer meer boeken verkocht en minder eBooks. Of het waar is? Geen idee. Als soundbite klinkt het in ieder geval wel lekker. Boeken zijn het nieuw vinyl.

De Kindle 3 uit 2010 was mijn 2de eReader. Daarvoor had ik een Sony, waarvan de batterij op een gegeven moment steeds korter meekon. De Kindle was voor mij een goede keuze. Ik lees veel Engels en Amazon had een steeds grotere collectie van eBooks. Maar nu, net nu ik een Kindle Paperwhite heb gekocht, zijn eBooks en eReaders ouderwets en niet meer hip. Hoezo? En waarom?

De Kindle, de Sony en de Kobo in de boekenkast.

Net als LP’s met mooie hoezen, zijn boeken lekker om vast te houden en lekker om aan te ruiken. Verse inkt! Een met zorg ontworpen en mooi gedrukt boek is een hebbeding. Ja, boeken hebben het. Bovendien is het in een boekwinkel het lekker winkelen. Ik heb bijvoorbeeld The Underground Railroad van Colson Whitehead nog steeds niet gekocht op de Kindle, omdat de omslag zo mooi is. Mijn vrouw wil liever het boek en ik misschien ook wel. Maar de boekenkast in de huiskamer is vol. Meer dan vol zelfs. Op mijn Kindle staan bijna 300 boeken. Op een plank van een Billy staan 30 boeken. Dat zijn twee extra Billies! Die passen echt niet meer in de kamer.

Prijs

Bij Amazon op de site kun je een van de redenen voor de stijgende boekenverkopen en de dalende eBook-verkopen zien. Die Underground Railroad kost voor de Kindle $13.99, een hardcover kost maar $16.17. Een verschil van niks. The Wrong Side of Goodbye van Michael Connelly kost als paperback $11.33, voor de Kindle $14.99. Huh? Een paperback die goedkoper is dan een digitale versie ?! Het voordeel van een eBook is dat je hem met één klik op je eReader kunt hebben. In Amerika heb je het echte boek de volgende dag in huis. Die dag kan je best wel wachten. En het boek is nog goedkoper ook.

De paperback is goedkoper dan de Kindle-versie…

DRM

Zou het iets te maken kunnen hebben met Digital Rights Management? DRM is de bescherming die uitgevers op eBooks menen te moeten loslaten. Een boek dat ik voor mijn Kindle koop, kan ik niet zomaar op de Kobo van mijn vrouw zetten. Naast de bescherming door DRM is het bestandsformaat van de boeken op de Kindle anders dan dat van de Kobo. Dat was ook een van de problemen toen ik van de Sony eReader overstapte op een Kindle. Een hele bibliotheek aan boeken die ik niet zomaar op mijn Kindle kon lezen. Met een beetje technische kennis kun je die DRM’s uit een boek slopen en het boek van Kindle-formaat omzetten naar Kobo-formaat. Het is een gedoe en voor een leek misschien teveel gedoe.

Of de verkoop van eBooks is ingestort of niet, daar bestaat discussie over. In dit lezenswaardige verhaal van The Digital Reader interpreteert hij of zij de cijfers op een andere manier dan CNN en hij twijfelt ook aan het verhaal in The Guardian. Nu ja, die Underground Railroad koop ik maar als boek. Een hardcover boek met een stofomslag voor die prijs is niet te versmaden. En wat die DRM betreft: daar kom ik binnenkort op terug. Weg ermee!

3 gedachten over “eBooks hebben hun glans verloren…”

 1. Ook ik begon toen ze net op de markt waren met een Sony eReader die een kort leven beschoren leek en stapte over op de Kindle paper white die me redelijk goed bevalt. ‘Hip’ kan ik die apparaten nog steeds niet vinden, daarvoor zijn de instellingen te horkerig bedienbaar. Ook vind ik dat de omslagen van het boek dat je leest bij het aanzetten zichtbaar moet zijn,…èn in kleur. (Ik weet het, de iPad kan dat wel maar probeer daar in de zon zittend maar eens een boek op te lezen). Het lijkt of er te weinig aan de techniek van de eReader gesleuteld wordt òf door de verkeerde mensen. Een enorm voordeel is het feit dat je tegenwoordig op reis kan (wat ik nog wel eens doe) met een hele boekenkast in je handbagage die niet meer weegt dan 108 gram en, liggend op je zij in bed, het boek dat je leest slechts de pagina die je aan het lezen bent toont en je de andere helft van het boek niet hoeft vast te houden. Bladeren doe ik met de duim van die ene hand die slechts nodig is. Een DRM beveiliging heb ik nog niet weten te omzeilen maar bestandsformaten zijn uitstekend om te zetten met het gratis software programma Calibre waardoor je meer gelegenheid hebt boeken vanuit verschillende kanalen aan te schaffen (of,…ssssst, van vrienden over kan nemen). Als de niet zelden aantrekkelijke vormgeving van een papieren boek het voornaamste aspect is dan verkies ik de eReader die, zeker voor het aspect ‘ruimte en gewicht’ meer voordelen biedt. Nog een voordeel, kom je een woord tegen dat je niet kent of begrijpt, hou het met een vingertop iets langer vast en er verschijnt een verklaring uit een woordenboek, thesaurus of wikipedia. Kom daar eens om in papier, dan moet je zeker die meter encyclopedie uit de kast trekken?! Kunstboeken prefereer ik vooralsnog in druk maar die blijven thuis wanneer ik op reis ga.

 2. Ja Calibre is een uitstekende, gratis app die goed wordt geüpdatet. En er bestaan prima plug-ins voor deze applicatie op de DRM eruit te slopen. Maar daarover een andere keer.

 3. Same here – begonnen met een oudere Kindle en nu al een jaartje een Paper White en daar prima tevreden over. Heerlijk als het om het lezen gaat. En eventueel verder lezen op een iPad als er meer visuele fratsen nodig zijn. André noemt exact alle beslist te erkennen voordelen.

  Overigens heb ik Sony’s altijd gemeden vanwege hun belachelijk krappe en niet-instelbare tekstmarge.

  Het artikel in de Guardian wordt ook door ePub Secrets van repliek gediend: http://epubsecrets.com/ebooks-are-dead-again-the-boy-who-cried-wolf.php en ik heb aldaar ook een commentaar gegeven.

  Ach, het is hetzelfde gezeur van boekuitgevers als destijds van de muziekuitgevers, toen die met talloze idiote eigen download-tokootjes gruwelijk de plank mis sloegen en opperden dat de omzet van digitale muziek een slappe boel was. Ja, door eigen toedoen !! Intussen zat iedereen CD’s te rippen en te Napsterren, en even later gooide Apple de iTunes-knuppel in het hoenderhok.

  Op zich is dat ook al gebeurd voor ebooks, maar er zijn nog wat nukkige partijen die krampachtig blijven beweren dat ebooks niet willen lukken. Hun probleem, niks van aantrekken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.